Heinrich Isaac

Categorie:componist
1450 - Firenze, 26.03.1517
Genre(s):oude muziek

Korte beschrijving

Heinrich Isaac, behoorde samen met Josquin Des Prez en Jacob Obrecht tot de belangrijkste Frans-Vlaamse polyfonisten van zijn tijd.

Biografie

Over Heinrich Isaacs muzikale opleiding is zo goed als niets bekend, en ook de latere perioden uit zijn leven zijn niet met zekerheid te reconstrueren.
Zijn lange verblijf in Italië begon rond 1485 toen hij in dienst trad bij de Medici in Florence als zanger in de Cantori di S. Giovanni, een groep die de kathedraal en andere lokale kerken van polyfone muziek voorzag. Verder was hij ook organist aan de S.Giovanni en de S.Maria del Fiore in Florence.
Isaac was de muziekleraar van de zonen van Lorenzo de Medici.
Van Firenze, waar hij huwde, vertrok hij naar Wenen waar hij hofcomponist werd van Keizer Maximiliaan I.
Zijn werk voor Maximilian I, van 1497 tot aan zijn dood, vereiste geen voortdurende residentie aan het hof, maar gaf Isaac de gelegenheid langere perioden te verblijven in verschillende Duitse steden, Noord-Italië en Florence. Dankzij zijn positie als keizerlijk hofcomponist en de vele werken die hij schreef voor de Hofkapelle, werd de Frans-Vlaamse polyfone muziekstijl naar de Duitssprekende gebieden gebracht.

Heinrich Isaac was een bekwaam en veelzijdig componist. Zijn Choralis Constantinus, een meerstemmige bewerking van het Graduale van Konstanz, geschreven in opdracht van het domkapittel, is heel beroemd.
Van zijn miscomposities bestaan 10 in oude drukken en 28 in handschrift. In Italiaanse en Duitse verzamelwerken komen van hem nog 50 motetten voor; bijna 100 wereldlijke liederen , Nederlandse, Franse, een paar Italiaanse frottole een groot aantal Duitse liederen, waarvan het bekendste wel is Innsbruck ich muss dich lassen en ca 60 instrumentale composities.

De componist verwerkte met grote voorliefde volksliedmelodieën in zijn composities. Isaac wordt beschouwd als een van de scheppers van het meerstemmige (meestal vierstemmige) lied, waarbij het principe van de imitatie voorop staat.

Selectieve discografie als componist

In the footsteps of AlamireIn the footsteps of Alamire (2015)
oude muziek
Diverse uitvoerders, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez, Pierre De la Rue, Adriaen Willaert, Heinrich Isaac, Jean Mouton, Alexander Agricola (...)
Five centuries of Flemish harpsichord musicFive centuries of Flemish harpsichord music (2015)
Klassiek
Jan Devlieger, Heinrich Isaac, Josquin Desprez, anoniem, Josse Boutmy, Dieudonné De Raick, Charles-Joseph van Helmont, François Krafft (...)
The Spy's ChoirbookThe Spy's Choirbook (2014)
oude muziek
Alamire, Jean Mouton, English Cornett & Sackbut Ensemble, anoniem, Pierre De la Rue, Josquin Desprez, Antoine de Févin, Franciscus Strus (...)
De Leidse Koorboeken vol. VDe Leidse Koorboeken vol. V (2014)
oude muziek
Egidius Kwartet & College, Heinrich Isaac, Jacobus Clemens Non Papa, Adriaen Willaert, Joachimus de Monte, Johannes Flamingus, Benedictus Appenzeller
The Passion of ReasonThe Passion of Reason (2013)
barok, oude muziek
Guillaume de Machaut, Sour Cream, Solage, Isabel Alvarez, Toyohiko Satoh, Antoine Brumel, Thomas Preston, William Cornysh (...)
From The Imperial CourtFrom The Imperial Court (2013)
oude muziek
Stile Antico, Thomas Tallis, Cristóbal de Morales, Josquin Desprez, Ludwig Senfl, Nicolas Gombert, Pierre De la Rue, Thomas Crecquillon (...)
Isaac Heinrich - Ein Frölich WesenIsaac Heinrich - Ein Frölich Wesen (2012)
oude muziek
Els Janssens, Heinrich Isaac, Les Flamboyants, Michael Form
Heinrich Isaac - Ich muss dich lassenHeinrich Isaac - Ich muss dich lassen (2011)
oude muziek
Capilla Flamenca, Dirk Snellings, Heinrich Isaac, Oltremontano
Sacred Music in the renaissance Volume 2Sacred Music in the renaissance Volume 2 (2010)
oude muziek
The Tallis Scholars, Antoine Brumel, Heinrich Isaac, Jacob Obrecht, Alfonso Ferrabosco (i), Thomas Tallis, Robert White , Giovanni Pierluigi da Palestrina (...)
The Art of the Netherlands 1450 - 1520The Art of the Netherlands 1450 - 1520 (2010)
oude muziek
Early Music Consort Of London, Josquin Desprez, Heinrich Isaac, Hayne Van Ghizeghem, Antoine Brumel, anoniem, Johannes Ghiselin-Verbonet, Jacob Obrecht (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
From the Imperial Court (11.2014)
Releases:Isaac Heinrich - Ein Frölich Wesen