Heinrich Isaac

Categorie:componist
1450 - Firenze, 26.03.1517
Genre(s):oude muziek

Korte beschrijving

Heinrich Isaac, behoorde samen met Josquin Des Prez en Jacob Obrecht tot de belangrijkste Frans-Vlaamse polyfonisten van zijn tijd.

Biografie

Over Heinrich Isaacs muzikale opleiding is zo goed als niets bekend, en ook de latere perioden uit zijn leven zijn niet met zekerheid te reconstrueren.
Zijn lange verblijf in Italië begon rond 1485 toen hij in dienst trad bij de Medici in Florence als zanger in de Cantori di S. Giovanni, een groep die de kathedraal en andere lokale kerken van polyfone muziek voorzag. Verder was hij ook organist aan de S.Giovanni en de S.Maria del Fiore in Florence.
Isaac was de muziekleraar van de zonen van Lorenzo de Medici.
Van Firenze, waar hij huwde, vertrok hij naar Wenen waar hij hofcomponist werd van Keizer Maximiliaan I.
Zijn werk voor Maximilian I, van 1497 tot aan zijn dood, vereiste geen voortdurende residentie aan het hof, maar gaf Isaac de gelegenheid langere perioden te verblijven in verschillende Duitse steden, Noord-Italië en Florence. Dankzij zijn positie als keizerlijk hofcomponist en de vele werken die hij schreef voor de Hofkapelle, werd de Frans-Vlaamse polyfone muziekstijl naar de Duitssprekende gebieden gebracht.

Heinrich Isaac was een bekwaam en veelzijdig componist. Zijn Choralis Constantinus, een meerstemmige bewerking van het Graduale van Konstanz, geschreven in opdracht van het domkapittel, is heel beroemd.
Van zijn miscomposities bestaan 10 in oude drukken en 28 in handschrift. In Italiaanse en Duitse verzamelwerken komen van hem nog 50 motetten voor; bijna 100 wereldlijke liederen , Nederlandse, Franse, een paar Italiaanse frottole een groot aantal Duitse liederen, waarvan het bekendste wel is Innsbruck ich muss dich lassen en ca 60 instrumentale composities.

De componist verwerkte met grote voorliefde volksliedmelodieën in zijn composities. Isaac wordt beschouwd als een van de scheppers van het meerstemmige (meestal vierstemmige) lied, waarbij het principe van de imitatie voorop staat.

Selectieve discografie als componist

Harmonice Musices OdhecatonHarmonice Musices Odhecaton (2008)
oude muziek
Fretwork, anoniem, Johannes Ghiselin-Verbonet, Antoine Brumel, Jacob Obrecht, Erasmus Lapicida, Alexander Agricola, Heinrich Isaac (...)
Neusidler HansNeusidler Hans (2008)
oude muziek
Bart Roose, Heinrich Isaac, Johannes Ghiselin-Verbonet, Pierre De la Rue, Jacob Obrecht, Josquin Desprez
Krummhorn, cromorne, storto, tournebout ?Krummhorn, cromorne, storto, tournebout ? (2008)
oude muziek
Tielman Susato, Syntagma Amici, Patrick Denecker, Heinrich Isaac, Katelijne Van Laethem, Josquin Desprez, Dirk Snellings, Adriaen Willaert (...)
Désir d'aymerDésir d'aymer (2007)
oude muziek
Capilla Flamenca, Josquin Desprez, Alexander Agricola, Heinrich Isaac, Compère, Jacob Obrecht, Hayne Van Ghizeghem, Vincenzo Capirola (...)
In memoriaIn memoria (2007)
oude muziek
The Clerks' Group, anoniem, Edward Wickham, Guillaume Dufay, Heinrich Isaac, Josquin Desprez, Pierre De la Rue, Josquin Desprez (...)
Festival van Vlaanderen-Antwerpen Laus Polyphoniae 2005Festival van Vlaanderen-Antwerpen Laus Polyphoniae 2005 (2005)
oude muziek
Capilla Flamenca, Gaspar van Weerbeke, Jacob Obrecht, Josquin Desprez, Pierre De la Rue, Philippus De Monte, anoniem, Johannes Franchois (...)
Canticum CanticorumCanticum Canticorum (2004)
oude muziek
Marnix De Cat, Lieven Termont, Jan Caals, Dirk Snellings, Jan Van Outryve, Liam Fennelly, Capilla Flamenca, Johannes Prioris (...)
Isaac Heinrich - Missa De ApostolisIsaac Heinrich - Missa De Apostolis (2002)
oude muziek
The Tallis Scholars, Heinrich Isaac
Josquin Desprez - Missa fortuna desperataJosquin Desprez - Missa fortuna desperata (2001)
oude muziek
The Clerks' Group, Josquin Desprez, Heinrich Isaac, Ludwig Senfl, anoniem, Matthaeus Greiter, Edward Wickham
Oh Flanders freeOh Flanders free (2000)
oude muziek
Capilla Flamenca, Antoine Busnois, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez, Heinrich Isaac, Tielman Susato, Pierre De la Rue, Thomas Fabri (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
From the Imperial Court (11.2014)
Releases:Isaac Heinrich - Ein Frölich Wesen