Heinrich Isaac

Categorie:componist
1450 - Firenze, 26.03.1517
Genre(s):oude muziek

Korte beschrijving

Heinrich Isaac, behoorde samen met Josquin Des Prez en Jacob Obrecht tot de belangrijkste Frans-Vlaamse polyfonisten van zijn tijd.

Biografie

Over Heinrich Isaacs muzikale opleiding is zo goed als niets bekend, en ook de latere perioden uit zijn leven zijn niet met zekerheid te reconstrueren.
Zijn lange verblijf in Italië begon rond 1485 toen hij in dienst trad bij de Medici in Florence als zanger in de Cantori di S. Giovanni, een groep die de kathedraal en andere lokale kerken van polyfone muziek voorzag. Verder was hij ook organist aan de S.Giovanni en de S.Maria del Fiore in Florence.
Isaac was de muziekleraar van de zonen van Lorenzo de Medici.
Van Firenze, waar hij huwde, vertrok hij naar Wenen waar hij hofcomponist werd van Keizer Maximiliaan I.
Zijn werk voor Maximilian I, van 1497 tot aan zijn dood, vereiste geen voortdurende residentie aan het hof, maar gaf Isaac de gelegenheid langere perioden te verblijven in verschillende Duitse steden, Noord-Italië en Florence. Dankzij zijn positie als keizerlijk hofcomponist en de vele werken die hij schreef voor de Hofkapelle, werd de Frans-Vlaamse polyfone muziekstijl naar de Duitssprekende gebieden gebracht.

Heinrich Isaac was een bekwaam en veelzijdig componist. Zijn Choralis Constantinus, een meerstemmige bewerking van het Graduale van Konstanz, geschreven in opdracht van het domkapittel, is heel beroemd.
Van zijn miscomposities bestaan 10 in oude drukken en 28 in handschrift. In Italiaanse en Duitse verzamelwerken komen van hem nog 50 motetten voor; bijna 100 wereldlijke liederen , Nederlandse, Franse, een paar Italiaanse frottole een groot aantal Duitse liederen, waarvan het bekendste wel is Innsbruck ich muss dich lassen en ca 60 instrumentale composities.

De componist verwerkte met grote voorliefde volksliedmelodieën in zijn composities. Isaac wordt beschouwd als een van de scheppers van het meerstemmige (meestal vierstemmige) lied, waarbij het principe van de imitatie voorop staat.

Selectieve discografie als componist

Musica aldersoetste konstMusica aldersoetste konst (2000)
oude muziek
Huelgas ensemble, Gheerkin de Hondt, Jacobus Clemens Non Papa, Alexander Agricola, Jacob Obrecht, Antoine Brumel, Josquin Desprez, Heinrich Isaac (...)
Vous ou la mortVous ou la mort (1996)
oude muziek
Jan Van Elsacker, Jan Caals, Katelijne Van Laethem, Erik Van Nevel, Guillemette Laurens, Currende, Josquin Desprez, Pierre De la Rue (...)
Klinkend koper & OrgelKlinkend koper & Orgel (1994)
20ste eeuw, oude muziek, barok
Gabrieli Koperkwintet, Belgian Brass Trio, Brussels Brass Trumpets, Erwin Van Bogaert, Guy Godts, Diederik De Roeck, Hubert Biebaut, Guido Liveyns (...)
Isaac, Obrecht, De La RueIsaac, Obrecht, De La Rue (1994)
oude muziek
Currende, Capella Sancti Michaelis, Jacob Obrecht, Heinrich Isaac, Pierre De la Rue, Erik Van Nevel
Liederen en dansen uit VlaanderenLiederen en dansen uit Vlaanderen (1993)
oude muziek
Currende, Pierre De la Rue, Capella Sancti Michaelis, Jacobus Clemens Non Papa, Heinrich Isaac, Tielman Susato, Jheronimus Venders, Ludovicus Episcopius (...)
El Cancionero De La Catedral De SegoviaEl Cancionero De La Catedral De Segovia (1993)
oude muziek
Ensemble Daedalus, Heinrich Isaac, Roberto Festa, Jacob Obrecht, anoniem, Antoine Busnois, Johannes Tinctoris, Hayne Van Ghizeghem (...)
Les NationsLes Nations (1990)
oude muziek, barok
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Joris Van Goethem, Paul Van Loey, Geert Van Gele, Bart Spanhove, Carolus Hacquart, Heinrich Isaac
A Florentine CarnivalA Florentine Carnival (1986)
oude muziek
London pro Musica, anoniem, Heinrich Isaac, Alexander Coppinus, Bernard Thomas
Ars moriendiArs moriendi (1979)
oude muziek
Huelgas ensemble, Heinrich Isaac, Juan Cornago, anoniem, August Nörmiger
Vergine Bella - de eeuw der boergondische hertogenVergine Bella - de eeuw der boergondische hertogen (1978)
oude muziek
Consortium Antiquum, Janpieter Biesemans, Gilles Binchois, Jacob Obrecht, anoniem, Heinrich Isaac, Guillaume Dufay, Philippe Basiron (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
From the Imperial Court (11.2014)
Releases:Isaac Heinrich - Ein Frölich Wesen