Bruno Vansina

Toon enkel: Bruno Vansina, Bruno Vansina Quartet

Categorie:muzikant
13.12.1975
Genre(s):Jazz
Instrument(en):saxofoon
Contact van:Bruno Vansina Quartet, Vansina-Verbruggen-Gudmundsson
Huidig/voormalig lid van:Bruno Vansina Quartet, Vansina-Verbruggen-Gudmundsson, Little Dots, Tuesday Night Orchestra, Rebirth Collective, El Tattoo del Tigre, MuStique, Flat Earth Society

Korte beschrijving

Vansina [..] manifesteert zich als een vurig, lenig altsaxofonist die dwingende solo's speelt en hoekige lijnen trekt. Al kan hij een slepende ballad subtiel en sprekend vertolken. (c) De Standaard 2012

Biografie

Saxofonist Bruno Vansina studeerde in Antwerpen, Den Haag en Brussel, bij onder andere Bart Defoort en John Ruocco. In 2003 won hij de Prijs voor Beste Solist op het Jazz Concours van Breda, deel uitmakend van het Frederik Leroux Quintet.

Vansina is in eigen land misschien wel het meest bekend voor zijn werk bij de prettig gestoorde big band Flat Earth Society (FES). Hij is ook actief in groepen als Ewout Pierreux 5, Tuesday Night Orchestra, Scoreman... en is hij een vaak geziene gast bij het Brussels Jazz Orchestra en Lady Linn & Her Magnificent Seven.

Maar de ware Vansina leer je pas kennen aan de hand van zijn eigen projecten, waaronder het trio Vansina-Verbruggen-Gudmunsson. Daarvan verscheen al een aantal cd’s op RAT Records (het label dat Vansina oprichtte met Teun Verbruggen).

In 2012 bracht het Bruno Vansina Quartet hun eerste cd ‘Stratocluster’, een samenwerking tussen RAT Records en het WE.R.F.-label uit. De opnamen daarvoor vonden plaats in Brooklyn, New York. Voor dit avontuur omringde Vansina (zelf op altsaxofoon) zich met de jonge beloftevolle gitarist Bert Cools, Jos Machtel (vaste bassist van het BJO), zijn trouwe bondgenoot drummer Teun Verbruggen en niemand minder dan vibrafonist Steve Nelson, de man op wie contrabassist Dave Holland continu een beroep doet. Een niet alledaagse bezetting dus. Het resultaat: complex gelaagde jazz met crescendo opbouw en onverwachte tussenstops. Grooves werden daarbij moeiteloos afgewisseld met flarden postbop.

Selectieve discografie

StratoclusterStratocluster (2012)
Jazz
Bruno Vansina Quartet, Steve Nelson
Nirvana Bonus and the demons of shameNirvana Bonus and the demons of shame (2009)
Rock / Alternative, jazzrock
Bruno Vansina

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Bruno Vansina geniet na van Middelheim (09.2014)
Het herwonnen metier (19.06.2014)
Van Clouseau tot jazzorkest (11.12.2013)
Rat Records (02.2010)
Buster op Antwerpse Kaasrui moet deuren sluiten (04.12.2004)