Teun Verbruggen

Categorie:muzikant, groep / artiest, uitgever
Brasschaat, 10.04.1975
Genre(s):Jazz, free & experimental jazz
Instrument(en):drums
Contact van:RAT Records
Contact van:Othin Spake
Huidig/voormalig lid van:Art of Cosmic Musings, Drifter, The Bureau of Atomic Tourism, Warped Dreamer, Othin Spake, Keiji Haino, Jozef Dumoulin, Teun Verbruggen, Vansina-Verbruggen-Gudmundsson, Gowk, Flat Earth Society, Phil Minton + Audrey Chen + Guy Segers + Peter Jacquemyn + Teun Verbruggen Quintet, Jef Neve Trio, Rackham, P.V.T.V., Bruno Vansina Quartet, Christian Mendoza group, Alexi Tuomarila Quartet, Too Noisy Fish

Korte beschrijving

De muziek van drummer Teun Verbruggen staat bol van verbeelding en vernieuwing. Experiment is zijn “middle name”. Hij is de ritmische motor achter bands als het Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES) en zijn eigen project, Othin Spake.

Biografie

Drummer Teun Verbruggen studeerde in 1999 af aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Belgische jazzleven.

Zijn onophoudelijke zoektocht naar “dat speciale”, een verfrissend geluid en nieuwe manieren om drums te spelen, maken hem één van de meest gevraagde drummers.  Zijn muziek staat bol van verbeelding en vernieuwing. Experiment is zijn “middle name”. Aan de basis van die schijnbare onrust ligt een ongebreidelde nieuwsgierigheid, die naar boven komt in elk project waarin hij zich stort. Hij is de ritmische motor achter bands als het Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES) Alexi Tuomarila 4tet, Karanova,… en hij deelde het podium met muzikanten als Paolo Fresu, Uri Cain, Jimi Tenor, Toots Tielemans, Fred Vanhove, Trevor Dunn, Magic Malik, John Watts (Fischer Z), Louis Clavis, Diederik Wissels, David Lynx, Kevin Armstrong (Iggy Pop),...

Na een eindeloze reeks baantjes als sideman kreeg hij honger naar eigen projecten. Hij ontdekte Mike Pattons Fantômas, Alas No Axis en Jim Black, en dook in de punk, de noise en de free. Zijn zoektocht leidde naar het vormen van groepen als GOWK, VVG trio en het onwaarschijnlijke trio Othin Spake, een improvisatieband met gitarist Mauro Pawlowski en Rhodes-specialist Jozef Dumoulin.

In 2003 richtte Verbruggen samen met kompaan Bruno Vansina het label ‘Rat Records’ op waarmee ze ‘Rare And Treacherous’ muzikale juweeltjes uitbrengen. Daarnaast organiseren ze ook ‘Rat Events’ om de free en geïmproviseerde muziek scene meer ruchtbaarheid te geven.

Selectieve discografie

KapsalonKapsalon (2018)
free & experimental jazz
Teun Verbruggen
Black swanBlack swan (2012)
free & experimental jazz
Teun Verbruggen, Arve Henriksen

Verwante items in de databank

Nieuws:Genomineerden MIA's zijn bekend (18.11.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Jazz is voor mij meer een levensstijl dan een muziekgenre' (20.03.2014)
Teun Verbruggen (12.2013)
'Ik kon geen sideman blijven' (10.11.2011)
Rat Records (02.2010)
Teun Verbruggen (04.2008)