Raymond van het Groenewoud

Categorie:muzikant, groep / artiest
Schaarbeek, 14.02.1950
Genre(s):Rock / Alternative, kleinkunst, nederlandstalige pop
Instrument(en):gitaar, zang
Gastleden:Steven Van Gool

Biografie

1950
Ouders zijn geboren en getogen Amsterdammers. Om aan de legerdienst en de politionele acties in Indië te ontsnappen, vlucht vader, de muzikant Nico Gomez, in 1947 naar Brussel. Eerst wonen ze in de Hoogstraat, later verhuizen ze naar Schaarbeek. Daar is Raymond geboren op 14 februari 1950. Vijf jaar later gaan zijn ouders uit elkaar. Raymond groeit op onder de hoede van zijn moeder.

1957-1958
Amsterdamse jaren. Volgt les op de Montessorischool.

1964
Hij is een voetballend schooljongetje dat een Playboy uit de kiosk jat. The Beatles openbaren zich aan hem.

1967
Zijn eerste groep, The AB's (Antwerp Boys), met wie hij één optreden speelt: het verjaardagsfeest van de grootmoeder van een van de bandleden.

1968-1969
Woont in Deurne-Zuid, bij Antwerpen. Schoolcarrière strandt in het Atheneum van Berchem. Zijn tweede groep, Why Not, houdt na twee optredens op te bestaan. Komt onder de vleugels van zijn vader terecht. Nico Gomez maakt in die jaren onder meer om den brode muzakversies van eigentijdse hits. Raymond helpt mee en speelt bas in het balorkest van zijn vader.

1970
Wordt door Will Tura (die hem in de studio bezig ziet) bij Johan Verminnen aanbevolen en gaat bij de laatste als pianist/gitarist/arrangeur aan de slag.

1971
Mag van zijn vader als verjaardagscadeau twee songs opnemen. Eén ervan is `Will drama'. Zij zullen nooit op plaat verschijnen. Schrijft een vijftigtal melodieën voor het brt-radioprogramma Dagboek.

1972
Oprichting van Louisette (met onder andere Erik Van Neygen) en, opnieuw als verjaardagcadeau, opnames. Deze keer wel ernstig.
Eerste single: `Maria, Maria, ik hou van jou / Je kunt beter gaan'.

1973
Begint, bij gebrek aan `beter werk', bals te spelen. lp.mc Je moest eens weten hoe gelukkig ik was...

1974
Oprichting van Bien Servi (met Mich Verbelen, Stoy Stoffelen en Jean-Marie Aerts).

1975
In Bien Servi wordt Jean-Marie Aerts vervangen door Jean Blaute. De nieuwe groepsnaam: The Millionaires.
lp.mc Ik doe niet mee

1976
Produceert titelloze debuutelpee van Erik Van Neygen.

1977
lp.mc Nooit meer drinken

1978
Op het Humorfestival te Heist brengen Raymond en The Millionaires het gelegenheidsprogramma Omdat ik Vlaming ben. Kort nadien veranderen The Millionaires hun naam in The Centimeters. Raymond speelt de hoofdrol in Verschrikkelijk Verstandig, een theaterstuk in regie van Marc Didden. Speelt op Rock Torhout Festival. Neemt `Mama moet komen' op voor een kinderplaat van platenlabel Sofa. lp.mc Kamiel in België

1979
Geboorte van Harnanas (`zeer nieuw Vlaams literair tijdschrift'), fanzine van RvhG & The Centimeters. `Raymond Groenewoud & Die Centimeters' brengen hun eerste en tevens laatste Duitstalige elpee uit.
lp.mc Ethisch reveil

1980
Optreden tijdens Pinkpop Geleen met wereldpremière van `Je veux de l'amour'. Verschijnen van songboek Leven en werken. Cameo-optreden in De Witte van Sichem, een film van Robbe De Hert.

1981
Live-optredens beu geworden, trekt hij zich geleidelijk uit de spotlichten terug. Het feitelijke einde van The Centimeters als begeleidingsband van RvhG.
lp.mc Leven en liefdes

1982
Producer van Waar de lampen in de klinken blinken!, de debuutplaat van Kamagurka en de Vlaamse Primitieven.

1983
Hoofdrol in Na de liefde, een film van Jaak Boon. Produceert de single `Play with fire. Rich and famous' voor The Employees. Schrijft en zingt `Hoogste tijd' en `Willoos' voor de elpee Nachtjournaal van Harry Sacksioni. Geeft enkele concerten met de Nederlandse gitarist.

1984
Wordt vader van Jasper. Neemt twee eigen liedjes op (`Een slechte film' en `In de gracht') voor een elpee van het toenmalige kinderprogramma Er komt geluid uit het behang van Omroep Brabant. Maakt soundtrack voor de debuutfilm Brussels by Night van Marc Didden.
lp.mc Brussels by Night
lp.mc Habba!

1985
Produceert de single I don't want you no more / Jan voor de groep Perro.

1986
Blijft vader worden, deze keer van Leander.
lp.mc Ontevreden

1987
Schrijft en produceert voor Crazy Love, een film van Dominique Deruddere. Maakt benefietsingle voor het Rode Kruis.

1988
Werkt mee aan het Jacques Brel-project De brand in Brel (met Jan Decleir en Bea Van der Maat), dat enkele Vlaamse en één Amsterdamse voorstelling kent. Is coach van de West-Vlaamse ploeg in Baccarabeker. Zijn vaste begeleidingsgroep (Rik Aerts, Walter Mets, Kries Roose en Hans De Backer) krijgt eindelijk een naam: de Vlaamse Mustafa's.
lp.mc.cd Intiem

1989
Intimistische solotournee. Soundtrack voor Sailors don't cry, de derde film van Marc Didden. Voor het titelnummer schrijft Els Helewaut de tekst, ze neemt tevens de vocalen voor haar rekening.

1990
Werkt mee aan het `cover-project' van het brt-radioprogramma Neem je tijd en neemt voor de gelijknamige cd `I want you' van Elvis Costello (`Ik wil je') en `Ces gens là ' van Jacques Brel (`Dat slag volk') onder handen. Speelt mee op de platen The last tribe en A hole in my soul van Roland.
lp.mc.cd Meisjes (Het beste van)

1991
Werkt een gigantische reeks live-concerten af. `Liefde voor muziek' haalt niet alleen in België nr. 1. Ook Nederland volgt (drie weken nr. 1). Van Meisjes worden 75 000 exemplaren verkocht in België. En ook hier volgt Nederland met goud. Raymond speelt mee op de live-plaat Vriend en Vijand van Bram Vermeulen. `Ontevreden' en `Ik doe niet mee' verschijnen voor het eerst op cd.

1992
Nog meer live-concerten en de geboorte van een nieuwe studio-elpee. Schenkt `Vanavond ga ik uit' en `Verlangen' aan Clouseau, die het prompt opnemen voor hun elpee Doorgaan. `Nooit meer drinken', `Kamiel in België', `Ethisch reveil' en `Habba!' overleven de transformatie naar het digitale tijdperk.
cd.mc Sensatie

1993
Raymond verkent samen met Frank Boeijen en Harry Sacksioni de lage landen. Hij treedt enkele malen solo met strijkers op (bewijst aan de hand van zijn arrangementen dat de combinatie rock en klassieke muziek niet vervelend hoeft te zijn) en vormt een monsterverbond met Noordkaap. Te Wuustwezel scheiden Raymond en zijn Vlaamse Mustafa's met onderlinge toestemming.
emi schenkt de wereld een heuse RvhG-box. Een verzameling van negen eerder verschenen cd's van Raymond, aangevuld met De rug van het doosje. Op 12 november start de langverwachte theatertour. Meer dan vijftig prachtige concerten van De Minister van Ruimtelijke Ordening volgen. Veel enthousiasme bij uitvoerders en publiek. Raymond laat zich begeleiden door Cesar Janssens op drums, Vincent Pierins op bas, Bertus Borgers op sax en Tom Daniels op synthesizer.

1994
Een tweede reeks concerten van De Minister van Ruimtelijke Ordening lag voor de hand. Ook Nederland komt aan de beurt. Van de tour verschijnt een live-cd: De Minister van Ruimtelijke Ordening. Naast de theaterconcerten zijn opnieuw de rockconcerten met een nieuwe groep: De Straffe Mannen, Cesar Janssens, drums; Vincent Pierins, bas; Bertus Borgers, sax; Tom Daniels, synthesizer; Rik Aerts, gitaar.

1995
Raymond componeert muziek voor de films Walhalla, waarvan een soundtrack verschijnt, en Laagland, waarvoor Raymond de score schrijft met daarin het filmthema: `Twee meisjes'.
Raymond duikt opnieuw de theaters in: hij verandert van kabinet en ruilt Ruimtelijke Ordening voor Landsverdediging. Op 20 oktober start de nieuwe tour: De Minister van Landsverdediging.

1996
Raymond ontvangt een Gouden Prosper van het Vlaamse weekblad Panorama voor z'n lifetime. Op 8 februari wordt de cd Ik ben God niet voorgesteld aan de wereldpers. De minister blijft het land verdedigen tot eind mei. Raymond levert ook liedjes voor projecten van Kazzen en Bob Savenberg. Van oktober tot eind van het jaar ploegt de minister zich een weg door het theatercircuit.

1997
De Minister van Landsverdediging trekt door Vlaanderen en Nederland. In oktober en november speelt Raymond een tiental mooie concerten met Fernando Lameirinhas: `Vlaamse soul & eigentijdse fado'. De verzamel-cd Liefde voor muziek verschijnt.

1998
Sporadische samenwerking met het Steylaerts-kwartet mondt uit in een heuse theatertournee: De Minister van Cultuur. Raymond schrijft zelf alle strijkersarrangementen. Tijdens de Nekka-nacht in het Antwerpse sportpaleis is Raymond de centrale gast. Boudewijn de Groot, Johan Verminnen, Willem Vermandere en Clement Peerens coveren zijn nummers.
cd Tot morgen

1999
De Straffe Mannen, versterkt met Jean Blaute op keyboards en Thomas Vanelslander op gitaar, geven tal van zomerconcerten. Op 15 oktober start de Tot Morgen-theatertournee.

2000
Bert Embrechts neemt de bas over van Vincent Pierins en Jean Blaute verlaat de groep om meer tijd te besteden aan zijn platenlabel 'Needrecords'. Raymond en de Straffe mannen spelen aldus verder als viermansformatie.

2001
In april wordt Raymond uitgenodigd om met z'n groep in Oudtschoorn (Zuid-Afrika) op het Nationale Kunstefees te spelen.
De nieuwe cd 'Een jongen uit Schaarbeek' wordt opgenomen in Biarritz en levert het materiaal voor de gelijknamige nieuwe theatertournee, die loopt tot en met 2003.

2002
Raymond wordt papa van z'n derde zoon: Luca.
Het buitenland wordt verder verkend: Maleisië, Thailand en Singapore leren middels enkele optredens "Vlaanderen Boven" meezingen.

2004
Raymond trekt de studio in met producer Peter Vermeersch en neemt er 'Zoals gewoonlijk' op, zijn persoonlijke versie van Comme d'habitude.
'Zoals gewoonlijk' wordt samen met zijn mooiste liefdesliedjes verzameld op de cd "Ballades". Het uitmuntende optreden in de Antwerpse Arenberg wordt samen met een uniek portret op zijn eerste DVD uitgebracht. Raymond vertrekt terug op zijn Schweinhund tournee doorheen Vlaanderen.

(Bron: Raymond van het Groenewoud)

Selectieve discografie

SpeelSpeel (2020)
nederlandstalige pop
Raymond van het Groenewoud
ArchivarisArchivaris (2018)
nederlandstalige pop
Raymond van het Groenewoud
Allermooist op AardAllermooist op Aard (2017)
nederlandstalige pop
Raymond van het Groenewoud
Schandalig contentSchandalig content (2015)
nederlandstalige pop
Raymond van het Groenewoud
Live in de ABLive in de AB (2013)
nederlandstalige pop
Raymond van het Groenewoud
De laatste ritDe laatste rit (2011)
nederlandstalige pop, kleinkunst
Raymond van het Groenewoud
Je moest eens weten hoe gelukkig ik was / Heruitgave, remixedJe moest eens weten hoe gelukkig ik was / Heruitgave, remixed (2010)
Rock / Alternative
Raymond van het Groenewoud
Omdat ik van je houOmdat ik van je hou (2010)
Rock / Alternative, pop, kleinkunst
Raymond van het Groenewoud
Alle 40 goedAlle 40 goed (2010)
Pop / Rock, kleinkunst
Raymond van het Groenewoud
Live zoals het isLive zoals het is (2008)
kleinkunst
Raymond van het Groenewoud

Auteur van

Twee MeisjesTwee Meisjes (2008)
Pop / Rock
Raymond van het Groenewoud
Je veux de l'amourJe veux de l'amour (2000)
Pop / Rock, kleinkunst
Raymond van het Groenewoud
Raymond Van Het Groenewoud intiemRaymond Van Het Groenewoud intiem (1988)
Pop / Rock, kleinkunst
Raymond van het Groenewoud

Verwante items in de databank

Nieuws:2 Sabam Awards voor Milow (19.11.2013)
Genomineerden MIA's zijn bekend (18.11.2011)
Canvas brengt Belgische popgeschiedenis in beeld (13.11.2008)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Zeg het met kunst (13.02.2015)
Concerten om in te bijten (25.08.2014)
'Wij spelen voor de vrouwen' (23.08.2014)
Moza├»ek van de Vlaamse muziek (05.2013)
Triomf van de allerlaatste rit (04.01.2013)
Het perfecte huwelijk tussen rap en schlager (06.09.2012)
Raymond zet Vlaanderen mooi boven (12.07.2012)
'Waar blijven die sandalen?' (26.10.2011)
'Het is wat het is. Dat is mijn troost' (22.10.2011)
'Muziek is de meest overschatte kunst' (08.09.2011)

nog 49 resultaten op het documentatieplatform

Documenten:May I quest you an askion (boek)
In mijn hoofd (boek)
Songwriters (boek)