Think Of One

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Wereldmuziek, hedendaagse folk
Huidige/voormalige leden:Piet Maris, Roel Poriau, David Bovée, Tomas De Smet
Gastleden:Tom Pintens

Korte beschrijving

Kosmopolitische band uit Antwerpen. Think Of One wordt in 2004 en 2007 door BBC3 bekroond met een World Music Award voor meest avontuurlijke groep (Culture Crossing). Het juryrapport: “Though Belgium has been producing bands as notable as Zap Mama and Laïs for some time now, it would be fair to say that Think of One are largely responsible for putting their country on the world music map.” Ze zijn avontuurlijk als Kuifje en runnen hun wereldwinkel zoveel mogelijk zelf. Think Of One zal pas rusten als alles is uitgeprobeerd en alles is gezien. De groep is een veelkoppig monster met vele incarnaties. Hun veeltalige smeltkroesmuziek wordt gevoed door keelzangeressen uit Groenland, Gnawa-muzikanten uit Marokko en Braziliaanse virtuozen. Een reisbureau van een groep.

Biografie

De eerste tekenen van leven van het Antwerpse muziekfenomeen Think Of One dateren van eind jaren '90. De groep werd opgericht door 6 jonge muzikanten met een kamerbrede muzikale invloed. De groepsleden waren beïnvloed door Jazz, Latin, Funk, Folk, Rock, Weense Wals en Arabische muziek en dat leidde tot een eerste cd, het eclectische 'Juggernaut' (De Beek, 1999). Het album was geproducet door Peter -Flat Earth Society- Vermeersch en werd de eerste mijlpaal in Think Of One's muzikale ontdekkingsreis.

Via een Marokkaans groepslid kwam Think Of One in contact met enkele getalenteerde zangeressen en muzikanten uit Marokko. De groep raakte sterk gefascineerd door de typische ritmes, zang en instrumenten en dompelde zich in Marrakech enkele weken onder om zich de Marokkaanse 'Shaâbi' en 'Gnawa' stijlen eigen te maken. De combinatie met hun eigen cross-over stijl werkte zo goed dat ze besloten om onmiddellijk de studio in te gaan en 'Marrakech Emballages Ensemble' (De Beek, 1999) op te nemen.
In de daaropvolgende jaren volgden 'Marrakech Emballages Ensemble II' (De Beek, 2000) en 'Marrakech Emballages Ensemble III' (Zonk, 2002). Het bonte gezelschap toerde continu door heel Europa en werd in 2002 bekroond met een Belgische ZAMU award in de categorie ' Roots '.

Parallel met het Marrakech Emballages Ensemble project ontstond het NAFT project. Think Of One wou immers in de eerste plaats vooral doen wat een groep moet doen: muziek spelen. Door een gebrek aan podia besloten ze zelf een podium te bouwen: de NAFT-mobiel, aka 'De Barkas'. Met de ondertussen legendarische Naftmobiel werd intensief getoerd in binnen- en buitenland en een heus 'NAFT-repertoire' uitgewerkt. De Naftmobiel, die over een ingebouwd versterkingssysteem beschikt, is tot op heden een veel gevraagde publiekstrekker voor straat- en stadsfeesten.

Na 3 Marrakech albums en x aantal bijhorende concerten kwam uit onverwachte hoek een nieuwe muzikale invloed voor Think Of One: Noord-Oost Braziliaanse Maracutu, Frevo, Ciranda en Coco. Aanstekelijke en vernieuwende ritmes die de groep aanzetten om hun beproefde methode opnieuw toe te passen. Think Of One reisde richting Recife waar ze met lokale muzikanten de nieuwe ritmes & structuren instudeerden om deze vervolgens samen in de studio op te nemen.
Het resultaat waren twee bejubelde cd's, Chuva Em Pô (LC Music, 2004) en Tráfico (Crammed Discs, 2006), en een prestigieuze BBC 3 World Music Award.

Maar na 5 jaar compleet ondergedompeld te zijn in de Braziliaanse percussie begon de Afrikaanse vibe terug te kriebelen. De Marrakech formatie werd terug bijeengeroepen om een -voorlopig- laatste cd in de reeks te maken. Het album werd Camping Shaâbi (Crammed, 2008) gedoopt en werd terug genomineerd voor de Zamu en BBC 3 awards. België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Japan en Ierland kregen de Camping Shaâbi formatie aan het werk te zien en werden enkele festivals verbaasd met de krachtige mix van Think Of One en de Marokkaanse gastmuzikanten.

Tussendoor werd nog een stop gehouden in hartje Afrika, Congo om er in opdracht van de Brusselse KVS een beginnend project met Congoleese gastmuzikanten uit de grond te stampen: “Kingsize Sasha”. Ter plekke werden 3 stomende concerten gegeven die naar meer vragen. To be continued.

Na meer dan 10 jaar samen op de planken en enkele gedurfde en erg geslaagde samenwerkingsprojecten besloten de groepsleden om een pauze in te lassen. De muzikanten zullen zich tijdelijk op hun respectievelijke zijprojecten concentreren, Think Of One gaat even in de kast. Wij kijken alvast uit naar het vervolg!

Selectieve discografie

MarrakechMarrakech (2021)
Wereldmuziek
Think Of One
Camping ShaâbiCamping Shaâbi (2007)
Wereldmuziek, hedendaagse folk
Think Of One
TráficoTráfico (2006)
Wereldmuziek
Think Of One
Chuva Em PoChuva Em Po (2004)
Wereldmuziek
Think Of One
Marrakech emballages ensemble 3Marrakech emballages ensemble 3 (2003)
Wereldmuziek, Afrikaans
Think Of One
Naft 2Naft 2 (2002)
Wereldmuziek
Think Of One
Marrakech Emballages Ensemble IIMarrakech Emballages Ensemble II (2000)
Wereldmuziek
Think Of One
NaftNaft (2000)
Wereldmuziek
Think Of One
Marrakech Emballages EnsembleMarrakech Emballages Ensemble (1998)
Wereldmuziek
Think Of One
JuggernautJuggernaut (1997)
Wereldmuziek, Jazz, hedendaagse folk
Think Of One

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Flamundo! / Vol. 3Flamundo! / Vol. 3 (2008)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders
Flamundo! / Vol. 2Flamundo! / Vol. 2 (2006)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders
Popgrond / Vol. 4Popgrond / Vol. 4 (2006)
pop
Diverse uitvoerders
Flamundo! (Vol. 1)Flamundo! (Vol. 1) (2004)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Nieuws:Think of One pauzeert! (01.09.2008)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Even tijd voor iets nieuws (05.09.2008)
Think of One (01.2007)
Think Of One (11.2006)
Womadness! (10.2006)
Think of One (08.2006)
Think Of One vindt schoonheid in eenvoud (21.04.2006)
Antwerpenaars en globetrotters van Think Of One geven eigen draai aan wereldmuziek (18.04.2006)
Terug naar de eenvoud (24.06.2005)
'We blijven de noordpoolscene volgen' (15.12.2004)
Etoiles Polaires is groot succes (11.12.2004)

nog 16 resultaten op het documentatieplatform