Think of One pauzeert!

Dit is een gearchiveerd bericht

01.09.2008

Na meer dan 10 jaar samen op de planken en enkele gedurfde en erg geslaagde samenwerkingsprojecten besloten de groepsleden van Think of One om een pauze in te lassen. De muzikanten zullen zich tijdelijk op hun respectievelijke zijprojecten concentreren.De eerste  tekenen van leven van het Antwerpse muziekfenomeen Think Of One dateren van eind jaren '90. De groep  werd opgericht door 6 jonge  muzikanten met een  kamerbrede muzikale invloed. De groepsleden waren beïnvloed door Jazz, Latin, Funk, Folk, Rock,  Weense Wals en Arabische muziek en dat leidde tot een eerste cd,  het eclectische  'Juggernaut' (De Beek, 1999). Het album was geproducet door Peter -Flat Earth Society- Vermeersch en werd de eerste mijlpaal in Think Of One's muzikale ontdekkingsreis.

Via een Marokkaans groepslid kwam Think Of One in contact met enkele getalenteerde zangeressen en muzikanten uit Marokko. De  groep raakte sterk gefascineerd door de typische ritmes, zang en instrumenten  en dompelde zich in Marrakech enkele weken onder om zich de Marokkaanse 'Shaâbi' en 'Gnawa' stijlen eigen te maken. De combinatie met hun eigen cross-over stijl werkte zo goed dat ze besloten om onmiddellijk de studio in te gaan en  'Marrakech Emballages Ensemble' (De Beek, 1999) op te nemen.
 In de daaropvolgende jaren volgden  'Marrakech Emballages Ensemble II' (De Beek, 2000) en 'Marrakech Emballages Ensemble III' (Zonk, 2002).  Het bonte gezelschap toerde continu door heel Europa en werd in 2002 bekroond met een Belgische ZAMU award in de categorie ' Roots '.

Parallel met het Marrakech Emballages Ensemble project ontstond het NAFT project. Think Of One wou immers in de eerste plaats vooral doen wat een groep moet doen: muziek spelen. Door een gebrek aan podia besloten ze zelf een podium te bouwen: de NAFT-mobiel, aka 'De Barkas'. Met de ondertussen legendarische Naftmobiel werd intensief getoerd in binnen- en buitenland en een heus 'NAFT-repertoire' uitgewerkt. De Naftmobiel, die over een ingebouwd versterkingssysteem beschikt, is tot op heden een veel gevraagde publiekstrekker voor straat- en stadsfeesten.

Na 3 Marrakech albums en x aantal bijhorende concerten kwam uit onverwachte hoek een nieuwe muzikale invloed voor Think Of One: Noord-Oost Braziliaanse Maracutu, Frevo, Ciranda en Coco. Aanstekelijke en vernieuwende ritmes die de groep aanzetten  om hun beproefde methode opnieuw toe te passen. Think Of One reisde richting Recife waar ze met lokale muzikanten de nieuwe ritmes & structuren instudeerden om deze vervolgens samen in de studio op te nemen.
Het resultaat waren twee bejubelde cd's, Chuva Em Pô (LC Music, 2004) en Tráfico (Crammed Discs, 2006), en een prestigieuze BBC 3 World Music Award.

Maar na 5 jaar compleet ondergedompeld te zijn in de Braziliaanse percussie begon de Afrikaanse vibe terug te kriebelen. De Marrakech formatie werd terug bijeengeroepen om een -voorlopig- laatste cd in de reeks te maken. Het album werd Camping Shaâbi (Crammed, 2008) gedoopt en werd terug genomineerd voor de Zamu en BBC 3 awards. België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Japan en Ierland kregen de Camping Shaâbi formatie aan het werk te zien en werden enkele festivals verbaasd met de krachtige mix van Think Of One en de Marokkaanse gastmuzikanten.

Tussendoor werd nog een stop gehouden in hartje Afrika, Congo om er in opdracht van de Brusselse KVS een beginnend project met Congoleese gastmuzikanten uit de grond te stampen: “Kingsize Sasha”.  Ter plekke werden 3 stomende concerten gegeven die naar meer vragen. To be continued.

Na meer dan 10 jaar samen op de planken en enkele gedurfde en erg geslaagde samenwerkingsprojecten besloten de  groepsleden om een pauze in te lassen. De muzikanten zullen zich tijdelijk op hun respectievelijke zijprojecten concentreren, Think Of One gaat even in de kast.  Wij kijken alvast uit naar het vervolg!

Voor  we de groep eventjes moeten missen kan je "Think Of One presents ‘Camping Shaâbi’" nog een laatste maal aan het werk zien op 6 september in het Openluchttheater Rivierenhof te Deurne.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Think Of One (groep / artiest)

Terug Meer nieuws