Jaune Toujours

Categorie:groep / artiest
1998
Genre(s):Wereldmuziek
Huidige/voormalige leden:Théophane Raballand, Bart Maris, Piet Maris, Yves Fernandez Solino, Sam Versweyveld, Mathieu Verkaeren, Dirk Timmermans, Mattias Laga, Sam Vloemans

Korte beschrijving

Net zoals Brussel is Jaune Toujours een explosieve mix van cultuur, taal en muziekstijlen: rock, chanson, ska, zigeunermuziek, balkan of fanfareklanken, het kan allemaal. Jaune Toujours speelt vanuit de buik en mikt al eens op de benen, maar nooit gratuit: de teksten hebben diepgang en vertalen een flinke portie engagement.

Biografie

Accordeons en blaasinstrumenten zijn de basisingrediënten van Jaune Toujours. Tussen de vroegere Negresses Vertes en de blaasorkesten van de Balkan in, zet Jaune Toujours een geheel eigen genre neer, met een stevige live-reputatie erbovenop. De groep werd door het Engelse muziekmagazine fROOTS getypeerd als "New Roots Music from Brussels" en “Mano Negra with proper songs”.

Muzikaal is Jaune Toujours is de optelsom van de muzikanten: van diverse pluimage en elk met zijn eigen bagage en smaak. Piet Maris zorgt voor tekstwerk , accordeon-vibes, de nodige energie en punky attitude (accordeon played like most people play an electric guitar – dixit fROOTS). Théophane Raballand ondersteunt met latin-geïnspireerd en bijwijlen nerveus slagwerk. Bert Bernaerts versterkt de grooves op contrabas, en neemt backings en een deel van het trompetwerk voor zijn rekening. Het andere trompetaandeel wordt geleverd door Bart Maris, met nog meer invloeden vanuit jazz en free. Mattias Laga voegt dan weer wat meer “world” toe, op sopraansax en clarinetten. En Christophe Morisset geeft de blazerssectie extra power op trombone en bombardon (bastuba).

In mei 1998 bracht Jaune Toujours een debuut-mini-cd met drie studio-opnames: "Accordéon", "Mr. Théo" en "L'O", en twee live opnames uit een concert in de Club van de Ancienne Belgique (december 97): "Marriage Patate" en "Café". Mr. Theo werd opgepikt als een soort van single, en werd een paar keer gecompileerd.

Twee jaar later volgde een eerste full-cd, getiteld 'Brusk'. Het album werd opgenomen in de Jetstudio te Brussel, uitgebracht op het label van Wildboar/Alea en uitgegeven door Choux de Bruxelles. Brusk neemt geregeld de grootstad als uitgangspunt, met teksten over de drukte in de stad en de mensen die je er ontmoet, maar ook meer maatschappelijk geëngageerd met verwijzingen naar de uitwijzingen van asielzoekers en de rellen in Kuregem.

Brusk kreeg in 2002 een vervolg met de release van 'Camping Del Mundo'.
Camping Del Mundo werd opgenomen in de Rising Sun Studio, gemasterd in de Jetstudio te Brussel en uitgebracht op het eigen label Choux de Bruxelles, met een verdeling bij Pias. Camping del Mundo trekt de sociale en grootstadsthema’s van Jaune Toujours in een breder perspectief. In een muzikale formule die ondertussen haar waarde al bewees: songs afgewisseld met sterke instrumentaaltjes, drijvend op de power van een stevige blazerssectie.

Deze cultgroep evolueerde met zijn explosieve mix van cultuur, taal en muziekstijlen tot een kwaliteitsgroep die to in de internationale media gecomplimenteerd wordt. Voeg daarbij hun typische Belgische zelfrelativering en als resultaast krijg je een energieke rockband (zonder gitaren!) met het improvisatievermogen van een jazzcombo, de open visie en ontvankelijkheid van een wereldmuziekgroep, de charme van straatmuzikanten en het feestgehalte van een mestizogroep.

De unieke identiteit van Jaune Toujours wordt weerspiegeld door hun geliefde Brussel, dat met zijn smeltkroes van culturen de inhoud voor de poetische en geengageerde teksten aanbrengt. Het is muziek waarop je danst tot je erbij neervalt op een concert, maar die ook overeind blijft bij een aandachtigere beluistering achteraf.

De fans vroegen al jaren om een live album: met cluB wordt hun verzoek eindelijk ingewilligd. De live CD/DVD bevat nummers uit de albums O, BRUSK, Camping del Mundo en Barricade. De opnames werden gerealiseerd tijdens twee memorabele concertnachten in de club van de Ancienne Belgique.

(Bron: Choux de Bruxelles)

Selectieve discografie

EuropeanaEuropeana (2018)
hedendaagse folk, Europese wereldmuziek
Jaune Toujours
Jaune Toujours 20sth.Jaune Toujours 20sth. (2016)
hedendaagse folk
Jaune Toujours
RoutesRoutes (2013)
Wereldmuziek
Jaune Toujours
Afrobelbeat (Be/Nin)Afrobelbeat (Be/Nin) (2012)
Wereldmuziek
Jaune Toujours, The Gangbé Brass Band
Re:PluggedRe:Plugged (2010)
Wereldmuziek
Jaune Toujours, Mec Yek
KolektivKolektiv (2009)
Wereldmuziek
Jaune Toujours
ClubClub (2006)
Wereldmuziek
Jaune Toujours
BarricadeBarricade (2004)
Wereldmuziek
Jaune Toujours
Camping del mundoCamping del mundo (2002)
Wereldmuziek
Jaune Toujours
BruskBrusk (2000)
Wereldmuziek
Jaune Toujours

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Flamundo! / Vol. 5Flamundo! / Vol. 5 (2014)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders
Flamundo! / Vol. 4Flamundo! / Vol. 4 (2011)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders
Flamundo! / Vol. 2Flamundo! / Vol. 2 (2006)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders
Folk Music in Flanders / 2006Folk Music in Flanders / 2006 (2006)
Folk
Diverse uitvoerders
Flamundo! (Vol. 1)Flamundo! (Vol. 1) (2004)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Nieuws:Choux de Bruxelles lanceert oproep voor bewaren muzikale diversiteit op VRT (23.12.2014)
Choux de Bruxelles zoekt zakelijk leider (11.06.2012)
Showcase van Jaune Toujours op Womex (17.09.2009)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De meerwaardezoekers worden verwaarloosd (11.2013)
Folky Brussel (07.2009)
Op de barricade tegen de egocentrische tijdgeest (06.2009)
Jaune Toujours: Mestizo à la Bruxelloise (05.2009)
Jaune Toujours (11.2006)
Wedergeboorte van Madou (01.03.2005)
Muzikanten houden Internet te vriend (09.12.2004)
Is de liefde tussen platenfirma's en muzikanten over? (26.02.2003)