Sam Vloemans

Categorie:muzikant, groep / artiest
25.04.1979
Genre(s):Jazz, Wereldmuziek, theatermuziek
Instrument(en):trompet, percussie, flügelhorn
Contact van:Bord du Nord, MuStique
Huidig/voormalig lid van:Gabriel Rios, Buscemi, MuStique, Klezmic Noiz, Bord du Nord, El Tattoo del Tigre, Axl Peleman, Pieter Embrechts, Jaune Toujours, Score Man

Korte beschrijving

Het is onmogelijk om Sam Vloemans vast te pinnen op één genre. Geboren in Curaçao, werd deze trompettist verliefd op de latin- en soulmuziek. Opgegroeid in Europa, kwamen daar funk en jazz bij. © JazzLab Series

Biografie

Sam Vloemans is een veelzijdig muzikant, componist en arrangeur. Hij speelt trompet, bugel, percussie en timbalen, begeleide heel wat muzikanten en componeert en speelt over heel Europa met eigen projecten.

Deze trompettist heeft op korte tijd al meer dan een muzikaal watertje doorzwommen. Zo schitterde Sam Vloemans aan de zijde van Gabriel Rios, bij Duveltjeskermis, Buscemi, DezMona, de Kakkewieten, FES, Jaune Toujours of het gewezen El Tattoo del Tigre.

In opdracht van HETPALEIS componeerde hij “Water, Lucht, Aarde en Vuur” en “Nachtmuziek”, muziek voor vierjarigen en ouder. Voor “Water, Lucht, Aarde en Vuur” baseerde hij zich op de vier natuurelementen, in “Nachtmuziek” zette hij slaappatronen, wensdromen en nachtmerries om in muziek.

“Trilogie” is slechts één van de vele projecten van de man met steeds wisselende gezichten. Hij herneemt hier zijn composities van ‘Water, Air, Earth and Fire’, ‘Nightmusic’ en ‘Where’s the Party?’ in één voorstelling. Met zijn universeel ritme, breekt deze muziek elke barrière, het maakt geen verschil of deze nu leeftijds-, cultuur of taalgebonden is. Met zijn project “Otrabanda” vermengt Latijnse ritmes, soul en funk met een flinke brok aan moderne jazz. Het geraffineerd trompetspel in combinatie met af en toe beatbox en een geweldige begeleidingsband zorgt ervoor dat de muzikale composities van Otrabanda je onmiddellijk aanspreken. “Bord du Nord” groeide dan weer uit Vloemans’ liefde voor het Franse chanson, die ontlook tijdens een verblijf in de lichtstad. Met de piano à bretelles van accordeonist Gwen Cresens in het achterhoofd, had Vloemans niet veel moeite meer om nieuwe muziek neer te pennen. Het werden bloedmooie composities, doordrongen van melancholie en nostalgie. Door de brede achtergrond en verschillende invalshoeken van de groepsleden ontstaat er een sfeervolle mix met invloeden uit tango, jazz, chanson, klezmer en klassiek.

Doorheen al deze muzikale projecten en groepen is slechts één constante: zijn trouwste metgezel, de trompet.

Selectieve discografie

New lightNew light (2013)
Jazz
Sam Vloemans
OtrabandaOtrabanda (2011)
Jazz
Sam Vloemans
Bord du NordBord du Nord (2008)
Jazz
Sam Vloemans
NachtmuziekNachtmuziek (2007)
theatermuziek
Sam Vloemans
Water lucht aarde en vuurWater lucht aarde en vuur (2006)
theatermuziek
Sam Vloemans

Selectieve discografie als componist

Kicking sawdustKicking sawdust (2010)
21ste eeuw / hedendaags
Houthandel Antwerpen, Wim Henderickx, Luciano Berio, Sam Vloemans

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Misschien ben ik te jazzy voor een poppubliek' (14.01.2014)
"Ik zoek bewust extremen op" (14.10.2011)
Sam Vloemans - Bord du Nord (06.2008)
Nina Simone (21.04.2005)
Buster op Antwerpse Kaasrui moet deuren sluiten (04.12.2004)
Motives Festival paart jazz aan beeldende kunst (15.11.2004)