Rats

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Balthazar
Label(s):PIAS Belgium
Label code:PIASR590CDX / 945.B590.022
Releasedatum:15.10.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.The oldest of sisters
2.Sinking ship
3.Later
4.Joker's son
5.The man who owns the place
6.Lion's mouth (Daniel)
7.Do not claim them anymore
8.Listen up
9.Any suggestion
10.Sides

Perscommentaren

"Opnieuw een uitstekende plaat."
Geert Zagers, Focus Knack, 10.10.2012, p.13

"Balthazar laat de stilte tússen de noten schitteren, en doet dat zo perfect dat luisteraars met oor voor detail spontaan naar de koptelefoon grijpen. Er kleeft een klassieke degelijkheid aan Balthazar, als waren ze een balorkest op leeftijd, met meer ervaring dan jeugdige branie." (****)
Frederick Vandromme, Humo, 16.10.2012

"Het duo heeft een kijk op melodie die zeer verslavend werkt en door het gemis van versterkte gitaren komt dit gegeven alleen maar sterker naar voren. Van de poppodia kunnen zij zo regelrecht de theaters in met een barokpopstijl die bijna doet vergeten hoe jong de heren nog zijn" (...) "De manier waarop Balthazar de stempel van grote belofte heeft opgepakt, of juist heeft laten liggen, is bewonderenswaardig. Balthazar heeft niet teveel voortgeborduurd op hun debuutalbum, maar is juist nieuwe wegen gaan verkennen." (...) "Mede omdat zij hun vindingrijke gevoel voor melodieovergangen en ingehouden bravoure weer op zijn Balthazars hebben uitgewerkt, bewijzen niet langer een belofte te zijn, maar een zekerheid waar de BeNeLuX en ook andere landen nog veel en lang plezier aan gaan beleven."
Laurence Tanamal, VPRO 3voor12.nl, 22 oktober 2012

"Balthazar heeft op deze tweede plaat een gigantische stap voorwaarts gezet. Het vijftal heeft de dEUS-referenties van het alom geprezen debuut ingeruild voor een soberder, internationaler klinkende geluid dat bij momenten aan Tindersticks en I Am Kloot doet denken." (...) "Opnieuw eentje voor de eindejaarslijstjes."
Bart Steenhaut, De Morgen/DM Magazine, 27.10.2012, p.121

"Begrijpelijk dat ook het buitenland wel pap lust van Balthazar. Op dit tweede album doet de groep van frontmannen Jinte Deprez en Maarten Devoldere veel meer dan louter al het beloftevolle bevestigen van het twee jaar oude debuut Applause" (...) "Met de Amerikaanse producer Noah Georgeson (Joanna Newsom, The Strokes, Devendra Banhart) kneedt het Gents-Kortrijkse vijftal ditmaal opvallend akoestische en vrij ingetogen liedjes tot een heel eigen geluid, dat hooguit in de verte wat naar Absynthe Minded en dEUS zweemt. Ruimtelijke, vaak bijna minimalistische songs zijn doordrenkt van romantiek en weemoed. Balthazar vertolkt ze met zoveel flair, schwung en zin voor detail dat fijnproevers met Rats een hele tijd zoet gaan zijn."
Gunter Jacobs, Gazet Van Antwerpen, 13.10.2012, p.64

"De fans van ‘Applause’ zullen even moeten slikken bij het horen van de nieuwste van Balthazar. ‘Rats’ is een echt luisteralbum. De grooves en funky zanglijnen van ‘Applause’ zijn zo goed als verdwenen en het geluid is iets subtieler en kleurrijker geworden. Songwriters Maarten Devoldere en Jinte Deprez worden volwassen en durven wat gas terug te nemen om een verhaal te vertellen. De subtiele arrangementen en lijzige zanglijnen zijn het kloppend hart van de songs. Daardoor is ‘Rats’ een echte slow burner geworden. En de sound op dit tweede album is wederom subliem. Dat bewijst dat de heren precies weten wat ze willen, iets wat we enkel toejuichen. Balthazar heeft de lat alweer zeer hoog gelegd en de verwachtingen vlotjes ingelost."
Michiel Denys, RifRaf #239, oktober 2012, p.18

"Opnieuw blijkt Balthazar in staat een volledig kloppend album af te leveren dat blijft groeien, op den duur verslavend werkt en nooit gaat vervelen. De invulling is zelfs speelser en de band durft meer tegen genres aan te schurken die ook ver buiten de indiepopwereld liggen. De ritmiek is avontuurlijker en minder dwingend en de eindmix van Noah Georgeson (...) is stukken veelkleuriger. Wie geduld heeft, hoort steeds nieuwe details en opnieuw de originele klasse er vanaf druipen."
Willem Jongeneelen, OOR nr. 10, november 2012, p. 100

Verwante items in de databank

Nieuws:Triggerfinger grootste prijsbeest op zesde MIA's (08.12.2012)
dEUS & Netsky slokoppen MIA-nominaties (15.11.2012)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'We durven eindelijk ongegeneerd romantisch doen' (15.10.2012)
'Onze liedjes zijn als ratten' (08.10.2012)
We hebben ons helemaal laten gaan (01.10.2012)