Posman Lucien - Welcome Stranger

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Lucien Posman
Uitvoerder(s):Evelyne Bohen, Mieke de Blieck, Robert Luts, Lilya Umnova, Timur Sergeyenia, Jan Devlieger, Aquarius, Aquarius Instrumental Ensemble
Dirigent(en):Marc Michael De Smet
Medewerkers:Peter Verhoyen (fluit), Anke Lauwers (fluit), Bram Nolf (hobo), Elias Mestdagh (hobo), Wannes Cuvelier (fagot), Bernard de Graef (fagot), Marc Masson (piano), Tae Yoshioka (piano), Simon Decraene (pauken)
Label(s):Phaedra
Label code:DDD92074
Releasedatum:08.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:002508
Genre(s):20ste eeuw

Info

Een 10 in Luister
"Laat ik eerlijk zijn: ik had van tevoren niet gedacht dat ik door deze muziek zo gegrepen zou worden", daarmee besluit recensent Gerard Scheltens zijn lovende cd bespreking van de nieuwste Posman cd 'Welcome Stranger', uitgebracht om de zestigste verjaardag van componist Lucien Posman te vieren.

Track-info

01. Welcome stranger to this place
02. IOB XXIX 2-4
03. Omittamus Studia
04. Au commencement
05. Wilder Rosenbusch
06-09. Ode to the seasons
10. An die Parzen
11. The Tyger

Perscommentaren

"In Noord-Nederland is deze Gentse componist vrijwel onbekend, maar dat is onterecht. Luister maar naar 'Welcome Stranger to this Place', een kerstcantate op gedichten van William Blake. Een eclectisch of, zo het boekje wil, postmodernistisch werk dat onbeschaamd put uit de hele muziekgeschiedenis, maar er toch een geheel eigen geluid van maakt waarin virtuoos met de tonaliteit wordt gespeeld. Een combinatie van gretige verbazing en houvast zoekende vervreemding, zoiets. Posman heeft een subtiel oor voor poëzie. Dat blijkt uit keuze voor Rilke (Wilder Rozenbuch), Hölderlin (An die Parzen), Blake (Ode to the seasons en The Tyger) en de delen uit de Carmina Burana. Het zijn werken voor koor en klein ensemble met als gemeenschappelijk kenmerk een naadloze eenheid van tekst en muziek, ondanks de variëteit aan stemmingen. De uitvoeringen zij meesterlijk, vocaal perfect en diep voorvoeld en ook heel mooi opgenomen. Laat ik eerlijk zijn: ik had van tevoren niet gedacht dat ik door deze muziek zo gegrepen zou zijn.
(Gerard Schelten in Luister nr. 685 september/oktober 2012, p. 78)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Posman (09.2012)
Welcome stranger in Flanders' Fields (08.2012)
Welcome Stranger - Lucien Posman (06.2012)