Bram Nolf

Categorie:muzikant, docent
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme
Instrument(en):althobo, hobo
Huidig/voormalig lid van:Less is more, 5 Beaufort - Brussels Woodwind Quintet, Nationaal Orkest van Belgiƫ

Biografie

Hoboïst Bram Nolf (1970) kreeg zijn opleiding aan de conservatoria van Gent, Rotterdam en Parijs. Zijn belangrijkste docenten waren Paul Beelaerts, Emanuel Abbühl en David Walter.

Tijdens zijn studie werd hij geselecteerd voor een aantal internationale jeugdorkesten (Euro Youth Philharmonic, Gustav Mahler Jugend Orchester, Wereld Jeugd Orkest, Shleswig Holstein Musik Festival Orchester), waar hij orkestervaring opdeed onder dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Kurt Sanderling en Herbert Blomstedt. 

Zijn professionele orkestcarrière begon in het Symfonieorkest Vlaanderen in 1996, waarna hij in 1999 de overstap maakte naar het Nationaal Orkest van België, waar hij nog steeds actief is. 

Als solist probeert hij zowel het geijkte repertoire, als vernieuwende muziek te brengen. Hij werd daarbij o.a. begeleid door het Collegium Instrumentale Brugense, het Symfonieorkest van Vlaanderen, I Fiamminghi, Prima la Musica, het Nederlands Ballet Orkest, het Nationaal Orkest van België en l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. 

Daarnaast treedt hij ook aan als chambrist, dikwijls bewust kiezend voor hedendaagse muziek en crossover-projecten. Zo loopt er al enkele jaren “Met een klank van hobo” (een voorstelling met Kristien Hemmerechts rond de gelijknamige dichtbundel van Herman de Coninck), “The Beasty Boys” (een fauna-concert met pianist Luc Devos en bioloog Dirk Draulans), “Obolution” (een lecture-performance over de evolutie van de hobo, samen met barokhoboïst Marcel Ponseele) en “De Toverfluit in een note(n)dop” (een mini-Mozart-opera met collega-hoboïst Piet Van Bockstal en actrice Maaike Cafmeyer).

Samen met vier collega’s uit het Nationaal Orkest vormt hij “5 Beaufort” een houtblaaskwintet dat zich toelegt op het grote kwintet-oeuvre, met speciale aandacht voor de Belgische componisten. 

Met die verschillende ensembles en projecten stond hij in voor enkele belangwekkende concerten: het concert in de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor het Nederlands en Belgisch vorstenpaar, het huldeconcert voor Manuel Barosso ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Europese Commissie, een concert voor VN-secretaris generaal Ban Ki-Moon ter gelegenheid van zijn bezoek aan Brussel en twee concerten in Jakarta (Indonesië) voor de Belgische Economische Missie o.l.v. Prinses Astrid. 

De discografie van Bram Nolf omhelst ondermeer barokke concerti met het Collegium Instrumentale Brugense o.l.v. Patrick Peire, het volledige oeuvre voor houtblazers van Joseph Jongen met 5 Beaufort en muziek voor hobo-solo van de Britse componist Michael Berkeley. Zijn nieuwste cd “Pastoral Melancholie”, met de voornaamste werken uit het Belgisch repertoire voor hobo en piano, kende een wereldwijde verspreiding en een unaniem lovende waardering in de internationale vakpers. 

Bram Nolf is docent hobo en althobo aan het Lemmens-instituut in Leuven en aan de Ecole Supérieure des Arts in Mons.

Selectieve discografie

In Flanders Fields 102: A Tale of ReedsIn Flanders Fields 102: A Tale of Reeds (2019)
Klassiek
Bram Nolf, Luc Loubry, Hans Ryckelynck
Pastoral MelancholyPastoral Melancholy (2016)
Klassiek
Bram Nolf, Diverse componisten, Hans Ryckelynck
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)

Selectieve discografie als medewerker

Pastoral MelancholyPastoral Melancholy (2016)
Klassiek
Bram Nolf, Diverse componisten, Hans Ryckelynck
Joseph Jongen - On the wings of windsJoseph Jongen - On the wings of winds (2014)
20ste eeuw
5 Beaufort - Brussels Woodwind Quintet, Joseph Jongen, Hans Ryckelynck
Posman Lucien - Welcome StrangerPosman Lucien - Welcome Stranger (2012)
20ste eeuw
Marc Michael De Smet, Evelyne Bohen, Lucien Posman, Mieke de Blieck, Robert Luts, Lilya Umnova, Timur Sergeyenia, Jan Devlieger (...)
Less is moreLess is more (2005)
romantiek, 20ste eeuw
Antonio Pasculli, Henri Brod, Less is more
Emanon MysteryEmanon Mystery (2003)
20ste eeuw
Emanon ensemble, Petra Vermote, Peter Thys, Alain Craens, Stefan Wellens