Joseph Ryelandt (1870-1965) - Nocturnes, preludes, pensées musicales

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Joseph Ryelandt
Uitvoerder(s):Bart Meuris
Label(s):Lanigran
Label code:LAN 20071
Distributeur:AMG Records Benelux
Releasedatum:04.2007
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001616
Genre(s):20ste eeuw

Info

Joseph Ryelandt neemt onder de Belgische componisten van zijn generatie een geïsoleerde plaats in. Hij was een einzelgänger, een mens van het verleden, diep religieus en ietwat wereldvreemd. Hij behoort tot geen enkele Belgische noch Vlaamse school, maar schreef een authentiek oeuvre beïnvloed door de Franse muziek. Ryelandt componeerde veel, had de tijd, dank zij zijn rijke afkomst. De kern van zijn oeuvre bestaat uit religieuze muziek, vooral grote oratoria in de traditie van Liszt, Franck en Elgar.
Zijn piano-oeuvre bestaat uit 11 pianosonates, een bundel met 24 Pensées musicale, 2 bundels preludes, 6 nocturnes, een prelude en fuga, 2 suites, een prelude-fuga-menuet, muziek voor kinderen en enkele reducties van eigen orkestwerken.
Het grootste deel van zijn werk bleef ongepubliceerd tot op vandaag. Die is grotendeels te danken aan zijn totale onverschilligheid tegenover roem. Hij schreef hierover: 'Indien God wil dat mijn werk erkenning verkrijgt, dan weze het zo. Indien niet, wat maakt het dan uit ? De taak van een kunstenaar bestaat erin te scheppen, dat is alles.'

Track-info

Nocturne nr. 1 in E op. 81
Nocturne nr. 2 in B op. 90
24 Pensées musicales op. 94
Nocturne nr. 3 in As op. 91
Nocturne nr. 4 in Es op. 93
6 Préludes op. 62
3 Préludes op. 96
Nocturne nr. 5 in bes op. 97
Nocturne nr. 6 in D op. 126Bart Meuris (piano)

Perscommentaren

Joseph Ryelandt zoekt zijn heil in de Franse esthetiek waarin oprechtheid, persoonlijkheid en originaliteit centraal staan. Een kunstwerk moet de weerspiegeling zijn van een persoonlijkheid. Fauré is nooit ver weg.
(Mark Janssens, Muziek & Woord nr. 392 jg. 33 mei 2007 p. 25)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Joseph Ryelandt (05.2007)