Bart Meuris

Categorie:muzikant
1961
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Biografie

Bart Meuris studeerde piano aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij pianist Urbain Boodts en bij de gekende pedagoog Jacques De Tiège. Hij legde zich ook toe op de muziektheoretische vakken onder leiding van Emmanuel Geeurickx, Jozef Van Looy en Claude Coppens.
Als pianist profileert hij zich als vertolker van kamermuziek en solowerken, met een grote belangstelling en inzet voor muziek uit de twintigste eeuw waaronder ook werk uit onze eigen culturele omgeving. Hiervoor coördineerde hij verscheidene projecten met zelden gehoorde muziek. Zo vertolkte hij, naast een groot aantal bekendere kamermuziekwerken, meermaals muziek van Belgische componisten zoals Norbert Rosseau, August L.Baeyens, Wim Henderickx, Martin Valcke etc.
Geregeld was hij begeleider bij wedstrijden en audities, ondermeer voor BRTN, Live Music Now, de Internationale Vioolwedstrijd Herman Krebbers, Tenuto etc.
Van componist Wim Henderickx creëerde hij het pianowerk Memento Mori. Voor de jonge Zuid-Afrikaanse componist Hannes Taljaard creëerde hij kamermuziek en pianowerk te Potchefstroom (Zuid-Afrika).
Bart Meuris schreef een essay over de nocturnes en preludes van Joseph Ryelandt en verzorgde opnamen voor BRTN en voor radio Klara.
Hij is docent piano en piano practicum aan het Lemmensinstituut te Leuven en is actief aan de Muziekacademie te Lier als leraar piano en begeleidingspraktijk. Zijn belangstelling gaat ook uit naar het onderricht van het improviseren aan het klavier.

Selectieve discografie

Joseph Ryelandt (1870-1965) - Nocturnes, preludes, pensées musicalesJoseph Ryelandt (1870-1965) - Nocturnes, preludes, pensées musicales (2007)
20ste eeuw
Bart Meuris, Joseph Ryelandt