Joseph Ryelandt

Categorie:componist
Brugge, 07.04.1870 - Brugge, 29.06.1965

Biografie

Baron Joseph R. behoorde tot de Franssprekende bourgeoisie van Brugge. In deze stad zal hij zijn hele leven, gewijd aan de muziek, God en gezin, verblijven. Persoonlijk vond hij dat hij met zijn muziek maar één iemand moest behagen, de goddelijke persoon, die hem zijn talent gaf. Zijn overwegend religieus werk vervalt echter niet in zoeterige neotaal eigen aan vele werken uit het begin van vorige eeuw, maar is geschreven in een gedegen eigen pplyfoon romantische taal.
De adellijke Ryelandt kreeg een uiterst verzorgde opvoeding. Hij bracht zijn humanioratijd door aan het Sint-Lodewijkscollege,waarna hij wijsbegeert studeerde aan de universiteit te Namen (1888-1890). en enkele maanden rechten volgde te Leuven. pianolessen kreeg hij van de Gentse pianist Franz De Vos en van Elisabeth Alberdingh Thijm, die hem aanraadde compositielessen te nemen. Hij besliste, op aandringen van Edgar Tinel, zich helemaal aan de muziek te wijden en werd vier jaar zijn privéleerling. In 1924 volgde hij Karel Mestdagh op als directeur van het conservatorium te Brugge. Hij leidde dit 20 jaar lang.
Ryelandt volgde onverbiddelijk wars van de evolutie binnen de muziektaal, zijn eigen weg.
"Het enige waar het op aankomt is ware schoonheid te scheppen, iets te zeggen te hebben. Men mag voor- of achterlopen: is men niet meer van zijn tijd, men zal van de toekomende zijn. Heeft Bach de nieuwe stroming van zijn tijd gevolgd ? Neen. Maar het scheelt ons weinig: hij is van alle tijden". Dit was zijn oordeel en credo.
Zijn oeuvre bevat heel veel liederen zowel op Franse als Vlaamse teksten, van Verlaine tot Gezelle; kamermuziek, orkestwerken en heel veel religieus werk.

Lit.:
West-Vlaanderen (huldenummer met art; van P?François, Dom J.kreps, A.meulemans, M.Boereboom), nov 1952; Dewilde, J., 'Joseph Ryelandt' in Muziek&Woord, mei 1991; Wouters, M. P., 'Ryelandt, Joseph' in Lexicon van de Muziek in West-Vlaanderen, dl. 2, p.108-109, WVS, Brugge 2001

Selectieve discografie als componist

Ryelandt & CallaertsRyelandt & Callaerts (2021)
romantiek, 20ste eeuw
Ryelandt Trio, Joseph Callaerts, Joseph Ryelandt
Piccolo SonatasPiccolo Sonatas (2021)
romantiek, 20ste eeuw
Peter Verhoyen, Antonín Dvořák, Stefan De Schepper, Camille Saint-Saëns, Françis Poulenc, Joseph Ryelandt, Friedrich Kuhlau
The Flemish piano sonatina in the 20th centuryThe Flemish piano sonatina in the 20th century (2016)
20ste eeuw
Daniel Blumenthal, Flor Peeters, Prosper Van Eechaute, Joseph Ryelandt, Marinus de Jong, Georges Lonque, Jos Van Roy, Godfried Devreese (...)
Gems from the Belgian Treasure TroveGems from the Belgian Treasure Trove (2013)
romantiek, 20ste eeuw
I Giocatori Piano Trio, François Rasse, Joseph Ryelandt, Victor Vreuls
The fall now blows its hornThe fall now blows its horn (2010)
20ste eeuw
Jeroen Billiet, Jan Huylebroeck, Mengal Ensemble, Joseph Ryelandt, Martin-Joseph Mengal, Serge Gaucet, Jules Busschops, Hendrik Waelput (...)
Als de ziele luistertAls de ziele luistert (2009)
21ste eeuw / hedendaags
Gezelle Gezongen, Lodewijk Mortelmans, Ernest Alfons Van Nieuwenhove, Joseph Ryelandt, Mik Deboes, Pieter Vis, Armand Preud'homme, Jan Decadt (...)
Joseph Ryelandt (1870-1965)Joseph Ryelandt (1870-1965) (2007)
20ste eeuw
Jozef De Beenhouwer, Joost Maegerman, Spiegel Strijkkwartet, Joseph Ryelandt
Joseph Ryelandt (1870-1965) - Nocturnes, preludes, pensées musicalesJoseph Ryelandt (1870-1965) - Nocturnes, preludes, pensées musicales (2007)
20ste eeuw
Bart Meuris, Joseph Ryelandt
Koormuziek van Juliaan WilmotsKoormuziek van Juliaan Wilmots (2005)
traditionele folk, kleinkunst
Juliaan Wilmots, Ensemble Henric van Veldeke, Patrick Van Looy, Joseph Ryelandt
Flemish romantic and impressionist piano musicFlemish romantic and impressionist piano music (2002)
romantiek
Peter Vanhove, Prosper Van Eechaute, Joseph Ryelandt, Lodewijk Mortelmans, Peter Benoit, Arthur De Greef

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Beschreven schijf - Joseph Ryelandt, een muzikale aristocraat (2008)
Orkestlandschap na de slag (02.08.2003)