Feesteditie Transit wuift Mark Delaere uit

Dit is een gearchiveerd bericht

20.10.2014

20 jaar Festival van Vlaanderen in Leuven en 15 jaar TRANSIT dat wordt gevierd. Het afsluitend feestconcert is ook het afscheidsconcert van artistiek directeur Mark Delaere en zakelijk directeur Eddy Frans.

TRANSIT is een creatiefestival voor de zoekende componist, de kunstenaar die verandering exploreert, die een alternatief zoekt. TRANSIT creëert een context waarin jonge, getalenteerde componisten van hier kunnen gespeeld en/of door organisatoren opgepikt worden... Maar ook klinkende internationale namen passeren de revue. Vlaamse gevestigde waarden worden dan weer gevraagd te componeren voor internationale topensembles of -solisten. Muzikale vernieuwing, het zoeken naar nieuwe vormen en talen vormt het fundament van de programmering (Maarten Quanten in KTV).

Het slotconcert wordt ook het afsluitend feestconcert voor de feesteditie 20 jaar Festival van Vlaanderen in Leuven, en 15 jaar TRANSITfestival. Het is ook het afscheid van artistiek directeur Mark Delaere, die de fakkel doorgeeft aan Maarten Beirens.

Graag uw aandacht voor de speciale TRANSIT - feest- editie 2014 waarin tijdens het openingsconcert op 24 oktober het Spectra Ensemble een terugblik geeft op het Transit archief met werk van Luc Brewaeys, Annelies Van Parys, en Serge Verstockt en creaties van Filip Rathé en Daan Janssens.


Op 25 oktober gedijt ChampdAction in de transitbiotoop met de tegendraadse jongere generatie. Benieuwd naar de multimediale performance van Hugo Morales (Mexico), Maarten Buyl en Ann Eysermans

De laatste dag, 26 oktober, brengt het Australische Elision Ensemble een creatie van Serge Verstockt en Richard Barrett en krijgt Zwerm met Mauro Pawlowski een vijfde gitarist bij.

Deze feesteditie sluit af met Interzone het spraakmakend muziektheaterwerk van de Duitse componist Enno Poppe. De Belgische videokunstenares Anne Quirijnen creëerde de videoinstallatie met vier schermen, waarvoor ze inspiratie vond in de verknipte teksten uit het boek Interzone van William Burroughs. Met twee topensembles in nieuwe muziek voeren de muziek uit: ensemble Mosaik (Berlijn) en Neue Vokalsolisten (Stuttgart).

Als randactiviteit is er een interessant debat: "Een blik achter de schermen van de nieuwe muziek"
Nieuwe muziek is een internationaal fenomeen. De samenwerking tussen festivals in verschillende landen wordt steeds belangrijker.
Programmatoren Bert Palinckx van November Music en Mark Delaere van Transit wisselen van gedachten over coproductie, netwerking en presentatievormen.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Maarten Beirens (muziekjournalist, docent, concertprogrammator)
Organisaties:TRANSIT (festival, muziekorganisaties, hedendaagse muziek)

Terug Meer nieuws