De Klara's: Nominaties editie 2013 bekend
Dit is een gearchiveerd bericht
28.11.2013
Met het jaareinde in zicht is het weer tijd voor De Klara's: vijf awards die het beste uit de klassieke muzieksector van het jaar 2013 bekronen en een Klara Carrièrreprijs die een hele loopbaan onder de aandacht brengt.
Het niveau van heel wat klassieke muziekproducties ligt erg hoog en Vlaamse musici, ensembles, intendanten en dirigenten vinden vlot de weg naar het buitenland. Die aanhoudende evolutie verdient een extra aanmoediging, zo vinden Klara en Muziekcentrum Vlaanderen.
Tijdens de Staten Generaal van de Klassieke Muziek in Concertgebouw Brugge werd de shortlist bekend gemaakt. Deze lijst met drie namen per categorie werd door een 20-koppige vakjury (muzieksector, media, laureaten vorig jaar, Klara en het Muziekcentrum Vlaanderen) gestemd uit een longlist.
De Klara's worden uitgereikt in vijf categorieën en hebben betrekking op de verdiensten van het jaar 2013.
- Jonge belofte van het jaar 2013 (musicus, ensemble, componist,...)
- Musicus van het jaar 2013 (musicus, ensemble, orkest, componist,...)
- Muziekpersoonlijkheid van het jaar 2013 (onderzoeker, journalist, programmator, intendant...)
- Muziekevenement van het jaar 2013
- Vlaamse cd-productie van het jaar 2013
De Klara Carrièreprijs wordt door Klara zelf aangeduid.
De uitreiking van De Klara's gebeurt (op uitnodiging) tijdens Klara in de Singel, op zaterdag 25 januari 2014 om 17u.
Hieronder vind je een overzicht van de genomineerden voor dit jaar.
Nu is het de beurt aan de sector zelf om een winnaar te kiezen. Deze stemming loopt van vrijdag 29 november tot vrijdag 13 december 2013 en enkel op uitnodiging.
Nieuw voor deze editie is de inbreng van een publieksprijs die door iedereen, vrienden, familieleden, fans online kan gestemd worden van maandag 6 januari tot vrijdag 17 januari 2014 en dit via klara.be. De publieksprijs gaat over alle categorieën, naar één persoon of ensemble uit de shortlist.
Genomineerden De Klara's 2013
Namen in alfabetische volgorde
Categorie 1: Jonge belofte van het jaar
- Julien Libeer
Won op zijn 20ste de prestigieuze Juventusprijs. Speelt sinds 2013 op regelmatige basis met Maria João Pires, die hem ook coacht. Leerling van Annie Denecker, Jean Fassina (Parijs), Daniel Blumenthal (Brussel) en Abdel-Rahman El Bacha (Brussel). Kreeg ook advies van Dmitri Bashkirov, Artist in Residence en nu huisvriend van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Is oprichter van het bevlogen Avanesyan Trio dat raad kreeg van het Artemis en Alban Berg Strijkkwartet. Haalde ook vorig jaar de shortlist.
De jury: Prachtige muzikant en pianist… intelligent, aan zijde van Maria João Pires in Bozar … incontournable… pianist met ongelofelijk potentieel. - Revue Blanche
(Lore Binon - sopraan; Caroline Peeters - dwarsfluit ; Kris Hellemans - altviool ; Anouk Sturtewagen - harp)
Geesteskind van vier jonge gedreven Brusselaars met gelijkgestemde muzikale ideeën. Kiezen voor originele en gedurfde programma’s, van Rameau tot Ravel, van Britten tot Berio en Granados tot Gubaidulina… Brengen naast muzikale producties ook multidisciplinaire programma’s waarin visuals en elektronica worden verwerkt. Maken eigen arrangementen. Het ensemble wordt in functie van het programma aangevuld met excellente gastmuzikanten. Hebben in 2013 een duidelijke sprong voorwaarts gemaakt. Mooie concertagenda.
De jury: stijlvol, smaakvol en heel goed… verzorgde en doordachte programmatie… nu op kruissnelheid… opmerkelijke website… - Thomas Baeté
Bracht in het voorjaar 2013 met zijn Club Mediéval eerste cd uit: ‘Paolo da Firenze. Amor, tu solo'l sai. Ballate e Madrigale’ (Musica Ficta). Met hetzelfde ensemble verzorgde hij ook een mooi programma rond het Gruuthuse-handschrift (Concertgebouw Brugge). Huisvriend van AMUZ. Als gambist en vedelspeler (gewezen) lid bij ensembles als: Capilla Flamenca, Mala Punica, Graindelavoix, La Caccia en The Spirit of Gambo. Ook vast ensemblelid van La Roza Enflorese en Trio Osuna.
De jury: interessante persoonlijkheid… maakt intelligente en spannende programma’s … bereid om gedegen onderzoek te doen… timmert niet alleen aan eigen weg maar ook aan die van vele andere artiesten…
Categorie 2: Musicus van het jaar
- Daan Vandewalle
Toppianist met een passie voor hedendaagse pianomuziek, specialisatie: Amerikaanse pianoliteratuur. Schuwt de virtuositeit niet. Heeft zich in het bijzonder toegelegd op het werk van John Cage, Charles Ives, Frederic Rzewski en Alvin Curran. Wordt wereldwijd gevraagd. In 2013 debuteerde hij in het Mozarteum Salzburg, speelde hij Ligeti’s pianoconcerto op Prague Springfestival, nam deel aan het Beat Furrer-project (Concertgebouw Brugge), speelde The People United van Rzewski in Leuven (Festival van Vlaanderen) voor uitverkochte zaal en bracht hij een Hindemith-cd uit met Judith Ermert, cello (Fuga Libera).
De jury: een gigant uit onze pianowereld... soort muziekfilosoof, denkt open en conceptueel … kan het minder toegankelijke repertoire overtuigend naar een publiek brengen… belangrijke internationale carrière die te weinig opgemerkt wordt. - Filip Rathé
Pianist, dirigent, componist, musicoloog. Sinds 1993 artistiek leider en dirigent van SPECTRA, het ensemble voor hedendaagse muziek waarmee hij concerteerde doorheen Europa en Zuid-Amerika en meer dan 130 nieuwe werken creëerde. Het jaar 2013 staat helemaal in teken van MCBTH, een muziektheaterproductie van LOD en het Toneelhuis. Tussen de vele voorstellingen door toch één avond de tijd gehad om de 20e verjaardag van SPECTRA te vieren (de Bijloke). Filip Rathé blijft met zijn ensemble een gedreven pleitbezorger van Vlaamse hedendaagse composities die hij op de internationale muziekscène wil brengen.
De jury: na 20 jaar Spectra nog even gedreven en inspirerend… als componist, dirigent, docent: inspirerende persoonlijkheid … gaat op zijn élan verder. - Werner van Mechelen
Een zeer veelzijdige bas-bariton die excelleert in het zingen van zowel passies, oratoria, grote opera’s en liederen. Internationale klasse. Heeft een aanzienlijk palmares. Opvallend in 2013 is zijn debuut in de rol van Amfortas (Parsifal Wagner Vlaamse Opera), de rol van Don Giovanni (Don Giovanni Mozart The Ministry of Operatic Affairs, reizend operagezelschap), Alberich (Siegfried Wagner Nederlandse Opera Amsterdam) en zijn vertolking van Die Winterreise (Schubert).
De jury: switcht bijzonder gemakkelijk van Amfortas naar Don Giovanni… alles doet hij met groot enthousiasme … indrukwekkende stem en groot inlevingsvermogen.
Categorie 3: Muziekpersoonlijkheid van het jaar
- Bart Demuyt
Musicus. Zanger/dirigent met specialisatie oude muziek. Achtereenvolgens artistiek coördinator bij Musica en Cappella Pratensis, in Brugge directeur van Musica Antiqua en het Concertgebouw. Nu directeur van AMUZ (Antwerpen) en de Alamire Foundation (Leuven) met het Huis van de Polyfonie als paradepaardje. Voorzitter van de Adviescommissie Kunsten. Weet telkens met kennis van zaken en een grote creativiteit programma’s uit te werken. Stond ook vorig jaar op de shortlist.
De jury: inspirerend onderzoeker … maakt boeiende programma’s … al wat hij aanraakt wordt goud… geeft jongeren ook graag kansen… heeft Laus verder uitgebouwd tot een uniek festival. - Chris Maene
Instrumentenbouwer en vorser. Sinds 1984 zaakvoerder van het familiebedrijf Piano’s Maene (Ruiselede, Brussel, Antwerpen en Gent) dat dit jaar 75 jaar bestaat. Bouwde met zijn team in 2013 een exacte replica van een Beethoven- Broadwood pianoforte. Deze piano werd voorgesteld op het mini- festival rond Beethovens Piano’s (Concertgebouw Brugge). Maene liet zich in het verleden ook al opmerken met soortgelijke projecten rond Pleyel en Steinway. Is de officiële Steinway-vertegenwoordiger voor België. Piano’s Maene ontving in oktober van dit jaar de titel van gebrevetteerde Hofleverancier. Chris Maene is ook verwoed collectioneur van zeker 180 antieke klavierinstrumenten die regelmatig worden gebruikt voor concerten en cd-opnames.
De jury: vakman en vorser… slaagt erin artistieke projecten te koppelen aan florissante commerciële business... ontsluiert met chirurgische precisie de geheimen van zijn legendarische voorgangers. - Herman Baeten
Musicoloog. Oprichter van en drijvende kracht achter Musica, sinds 1978. Neemt in 2013 als directeur definitief afscheid van dit Impulscentrum voor Muziek. Medestichter van de Alamire Foundation. Bestuurder van Resonant, een organisatie die zich bezighoudt met het muzikale erfgoed. Herman Baeten was voorzitter van de beoordelingscommissie muziek, publiceert regelmatig artikels over beleidskwesties en zit in verschillende adviesgroepen rond kunst en onderwijs. Hij is ook lid van de Muziekraad van Vlaanderen. Heeft doorheen de jaren een enorm netwerk uitgebouwd dat hij graag ten dienste van de sector.
De jury: Bleef met Musica altijd ‘on the edge’… brengt vaak partners bij elkaar … leverde een niet te onderschatten bijdrage aan muziekleven in Vlaanderen.
Categorie 4: Muziekevenement van het jaar
- Alamire foundation
Internationaal centrum voor de Studie van Muziek in de Lage Landen, ingebed in afdeling Musicologie aan de KU Leuven. Kwam in maart 2013 in het nieuws vanwege de ondertekening van de overeenkomst met de Biblioteca Apostolica Vaticaanstad aangaande de systematische digitalisering, beschrijving en bestudering van belangrijke muziekhandschriften die zich daar bevinden (project Alamire Digital Lab). Ook manuscripten uit het atelier van Petrus Alamire - stuk voor stuk ontstaan in Vlaanderen, met uitmuntende polyfonie en prachtige verluchtingen worden voorzien van metadata. Dit alles gebeurt in Vaticaanstad door het internationale team van wetenschappers en stafmedewerkers van de Alamire Foundation. Op termijn moet deze digitale databank voor iedereen online raadpleegbaar zijn.
De jury: neemt de lead in een EU-project … levert belangrijke bijdrage aan digitalisering van muzikaal werelderfgoed. - Laus Polyphoniae
Het zomerfestival rond oude muziek en polyfonie dat sinds 1994 jaarlijks plaatsvindt in Antwerpen. Elke editie ontwikkelt zich rond een bepaald thema en geeft podium aan een ‘artist in residence’. In 2013 stond uitzonderlijk geen uitvoerder centraal, maar wel de partituur Spem in Alium van Thomas Tallis. Deze 20e editie werd gevierd met een rijk programma rond de figuur van Elisabeth I. Dit muziekfestival van AMUZ (Festival van Vlaanderen-Antwerpen) rond de gerestaureerde Augustinuskerk kent een grote publieksopkomst.
De jury: een festival dat blijft boeien… inhoudelijk sterk, onderwerp wordt op verschillende fronten uitgediept… steunt ook jonge uitvoerders… draagt bij tot in stand houden polyfonie. - MAfestival
Celebrate this festival was de titel van het Festival voor oude Muziek dat in 2013 zijn 50ste verjaardag vierde. Voorheen kende het een lange traditie als Musica Antiqua Brugge. MAfestival is een voortrekker in het vernieuwen en uitbreiden van het genre en presenteerde in 2013 naast pure barokmuziek ook volksmuziek, hedendaagse dans en jazz. De Internationale Wedstrijd Musica Antiqua blijft voor vele jonge musici de springplank naar een internationale carrière. Ook fringeconcerten voor jonge ensembles, een muziekvakantie voor kinderen en de muzikale fietstocht ‘Vélo Baroque’. De jury: na 50 jaar opnieuw jong worden… een festival dat buiten de lijntjes durft te kleuren … altijd een beetje vakantie… katalysator van de oude muziekbeweging in Vlaanderen… moeder van alle festivals oude muziek
Categorie 5: Vlaamse cd-productie van het jaar
- Balbastre - Pièces de clavecin (1759) - Korneel Bernolet (Aliud ACD BE 066-2)
De opmerkelijke debuut-cd van de jonge Vlaamse klavecinist en dirigent Korneel Bernolet met werk van de Franse componist Claude-Benigne Balbastre (tweede helft 18e eeuw), voordien zelden op cd gezet. Hij toont zich als een intelligent en gevoelig muzikant, met een verfijnde techniek en een opmerkelijk kleurend en sfeer scheppend vermogen. Bernolet slaagt er feilloos in om elk van de stukken een heel eigen stemming en karakter te geven. Hij bespeelt een fraaie kopie van een klavecimbel uit 1736 van Jean-Henri Hemsch. Uitstekend opgenomen in de Academiezaal van Sint-Truiden. - 32 Foot. The Organ of Bach - Bl!ndman [SAX] - (Klara - 5099944426927)
Al 20 jaar zoekt Eric Sleichim naar nieuwe manieren om oudere muziek tot klinken te brengen, te beginnen bij de Middeleeuwen. Deze cd is de tweede waarin hij met Bl!ndman bloemleest uit het rijke orgelrepertoire van Bach. Sleichim noemt zijn bewerkingen ‘vernieuwende transformaties’. Hij beoogde geen exacte imitaties. Het resultaat klinkt stoer, bruisend en levendig, bij momenten meditatief, zelfs aangrijpend. - Henry Purcell - How pleasant 'tis to Love! - Scherzi Musicali (Alpha 192R)
Hoewel nog maar zesentwintig, met deze Purcell-cd treedt Nicolas Achten in het strijdperk met de groten ('een mens kan niet eeuwig wonderkind blijven' BT). Op het repertoire staan echte hits als ‘Sound the trumpet’, ‘Musick for a while’ en ‘Sweeter than roses’, alle gebracht met onversneden musiceerplezier en de inleving in de soms melancholische wereld die toen heerste. Met de voortreffelijke tenor Reinoud van Mechelen en Nicolas Achten zelf als bariton. De cd is opgevat als een recital: nummers werden samen gezocht, en de luisteraar krijgt een gevarieerd muziekbeeld aangeboden, waarbij – uiteraard - van gezongen en instrumentale stukken elkaar afwisselen. Op die manier waan je je even terug in de tijd.
Verwante items in de databank
Nieuws: | Supernova in de ether! (26.02.2014) |
---|---|
Organisaties: | De Klara's (prijzen & wedstrijden) Muziekcentrum Vlaanderen (ondersteunende organisatie, bibliotheek, archief, studiecentrum, website) Klara (radiozender, muziekorganisaties, oude muziek, hedendaagse muziek) |