Genomineerden voor de Klara's 2012 bekend!

Dit is een gearchiveerd bericht

05.12.2012

Met de uitreiking van De Klara’s willen Klara & Muziekcentrum Vlaanderen, samen met iedereen die professioneel actief is in de klassieke sector, een aantal personen, initiatieven en één CD voor het voetlicht brengen.

Op zaterdag 19 januari 2013 is het weer zover! Klara en Muziekcentrum Vlaanderen reiken dan voor de derde keer hun eigen awards - “De Klara’s” - uit, tijdens Klara in deSingel in Antwerpen.

Een voor de gelegenheid samengestelde jury (journalisten, programmatoren, vroegere laureaten) koos op basis van een longlist met namen van opgemerkte personen en initiatieven uit 2012, drie genomineerden per categorie en voegde er een motivatie aan toe. De winnaars worden bepaald door de brede klassieke sector zelf. Als stemgerechtigde (*) heeft u van Klara een mailbericht gekregen waarmee u uw keuze online kan doorgeven!


CATEGORIE 1: JONGE BELOFTE VAN HET JAAR 2012

Julien Libeer Studeerde tot 2009 piano bij o.m. Annie Denecker, Jean Fassina (Parijs) en Daniel Blumenthal (Brussel). Kreeg in 2010 van de Belgische muziekpers de prijs Jonge Musicus van het Jaar. Studeert sinds september 2010 aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij Abdel Rahman El Bacha. Is oprichter van het bevlogen Avanesyan Trio dat gecoacht wordt door het Artemis Quartett. De jury: Echte belofte, groot talent, durver, niet enkel als solist maar ook als kamermusicus… Creatieve en intelligente pianist, ongetwijfeld aan de start van een internationale carrière.

Pianoduo Mephisto Katrijn Simoens en John Gevaert. Debuut in 2007. Wonnen diverse eerste prijzen op internationale wedstrijden voor pianoduo’s: het Grieg Concours (2010), Concours Valberg (2010), Concours Almere (2011). En de 2de prijs op het Torneo Internazionale in Parijs (2012). In 2013 komt hun eerste cd uit met muziek van Liszt en Wagner (Etcetera/Klara). De jury: Zeer overtuigend, temperamentvol, vorig jaar ook al genomineerd… Ieder concert is super!... In België geen (ander) duo van dit niveau sinds de Kolacny's…

Zwerm Belgisch/Nederlands elektrisch gitaarkwartet, opgericht in 2007. Met: Johannes Westendorp, Bruno Nelissen, Toon Callier en Kobe Van Cauwenberghe. Gecoacht door Champ d’Action. De jury: Radicaal experimenteel elektrisch gitaarkwartet met open mind ... Niche, experimenteel en eigenzinnig… Gitaarkwartet dat uitblinkt in performancekwaliteit én programmasamenstelling... Blijven verrassen… Straffe muzikanten die te weinig in de spotlights staan.


CATEGORIE 2: MUSICUS VAN HET JAAR 2012

Brussels Philharmonic Huisorkest van Flagey waar het repeteert in de gedroomde akoestische ruimte van Studio 4. Orkest in residentie in Cité de la Musique, Parijs. Jaarlijks concerten in Concertgebouw Amsterdam. In 2012 uitgebreide tournee in Duitsland. Credo van dirigent Michel Tabachnik (aan boord sinds 2008): ‘Het orkest is geen museum, wel een platform voor levende muziek’. Oscar voor soundtrack ‘The Artist’ (2012). Onderscheiding ‘Certificate of Outstanding Recognition’op Filmfestival Gent (2012). Eigen label: Brussels Philharmonic Recordings. Jury: Het orkest evolueerde van een goed orkest naar een uitstekend ensemble dat zich ook internationaal kan meten…. Opgemerkte start met digitalisering partituren (NeoScores-software)

Hendrik Vanden Abeele Zanger, docent, onderzoeker. Oprichter van Psallentes, ensemble van professionele zangers, veelgevraagd op binnen- en buitenlandse festivals oude muziek. Vanden Abeele gaat op zoek naar een uitvoeringspraktijk van het gregoriaans dat een publiek vandaag nog kan aanspreken, met aandacht voor aparte visuele presentatie. Realiseerde 40-tal cd’s, waarvan sommige bekroond met hoogste onderscheiding. Sinds 2011 eigen cd-reeks ‘Plainchant Pro Series’ op het label Le Bricoleur, verdeeld door Harmonia Mundi. De jury: Wat een complete artiest: hij slaagt erin om weinig populair repertoire weer 'sexy' te maken … opmars Psallentes mannen/vrouwen met heel de visie die erachter schuilt … Sterke en wetenschappelijk onderbouwde uitvoeringen zorgen voor een frisse wind ….

Luc Brewaeys Componist met internationale faam, pedagoog, ook internationaal, o.m.masterclasses. Winnaar talrijke prijzen, bv. Prix de Musique Contemporain du Québec voor gehele oeuvre. 7 Symfonieën, een 8e ‘Onvoltooide’, 1 opera, kamermuziek. Muziek van zeldzame kwaliteit en frisheid, helaas nog veel te weinig bekend. Grote persoonlijkheid. Ondanks aanslepende ziekte enorme levens- en creatielust. Dit jaar compositieopdrachten voor Ensemble Contemporain en Concertgebouworkest Amsterdam. De Jury: We hebben het vaak over Vlaamse componisten. Bij Luc past dat predicaat niet. Luc is componist. Punt. Een componist met internationale allure (en 77 engelbewaarders).


CATEGORIE 3: MUZIEKPERSOONLIJKHEID VAN HET JAAR 2012

Bart Demuyt Musicus. Koordirigent met specialisatie oude muziek. Achtereenvolgens artistiek coördinator bij Musica en de Cappella Pratensis, dan directeur van het Festival van Vlaanderen Brugge – Musica Antiqua en van het Concertgebouw Brugge. Momenteel artistiek directeur van Amuz (Antwerpen) en de Alamire Foundation (Leuven) met het Huis van de Polyfonie als paradepaardje. Recent zet het Huis van de Polyfonie zich aan het indrukwekkende Vaticaan-project. De jury: Voor zijn niet aflatende inzet, enthousiasme en gedrevenheid …. Nagenoeg onzichtbaar maar met enorme invloed... Geeft jonge ensembles groeikansen ... Zorgt voor de digitalisering van historische bronnen en brengt deze tot klinken op unieke locaties …

Luc Famaey Nu al 20 jaar drijvende kracht achter platenlabel Phaedra met aandacht voor Vlaamse muziek en dito uitvoerders. Fugaprijs 2001 van de Unie van de Belgische Componisten. Prijs Snepvangers 2003 van de Belgische pers voor Volume 35 A Tribute to Vic Nees. Diapason d’or en de Timbre Platine 2005 voor Volume 40 met sopraan Nina Stemme. Ambassadeur van Klara in 2007. Visser-Neerlandiaprijs in 2011. De jury: Blijft koppig doorgaan tegen de stroom van de tijd in... Zonder veel overheidssteun realiseerde hij 103 cd’s waarvan 74 in de reeks ‘In Flanders’ Fields’.

Lukas Pairon Tot 2012 algemeen directeur ICTUS, ensemble voor hedendaagse muziek sinds 1994. Oprichter en directeur Music Fund (sinds 2005). Music Fund steunt jonge muzikanten en muziekscholen in ontwikkelingslanden en in conflictgebieden. Oprichter 3de PARTIJ (2009) die bruggen slaat tussen jongeren in België en vredesactivisten in het Midden-Oosten. Werkt momenteel aan een doctoraal proefschrift (UGent). De jury: Gedreven promotor van Ictus, waar hij dit jaar afscheid van neemt… Prima manager ... Voor zijn aanhoudend idealisme en grote inzet voor Music Fund …. De samenwerking met prominente figuren en organisaties wijst op groot respect voor Lukas …


CATEGORIE 4: MUZIEKEVENEMENT VAN HET JAAR 2012

AUGUST DE BOECKJAAR
SEPTEMBER 2011-2012. Initiatief van het gemeentebestuur Merchtem naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het overlijden van deze Merchtemse componist. Met veel concerten van plaatselijke koren en muziekmaatschappijen maar ook van gereputeerde gezelschappen. Uitgave van een biografie, inclusief een oeuvrecatalogus en ook release CD met onuitgegeven werk van De Boeck. De jury: Het mag ook eens van niet-professionals komen, alleen al het initiatief! ... Schitterende publicatie van een prachtig boekwerk dat ons allen aanzet om De Boeck opnieuw onder de aandacht te brengen…

BIG BANG/OORSMEER Een bruisend muziekfestival voor kinderen in Brussel onder de nieuwe naam Big Bang, en in Gent onder de oude naam Oorsmeer. Zonzo Compagnie wil een jong publiek confronteren met hedendaagse kunstmuziek en neemt iedereen vanaf 4 jaar mee op een ware ontdekkingstocht door de immense rijkdom die de muziekwereld te bieden heeft. De jury: Sterk merk… Een gedurfd project om te werken aan het publiek van morgen... Volgehouden kwaliteit voor de allerkleinsten en jongeren.

ISCM WORLD MUSIC DAYS Uniek festival in het kader van de jaarlijkse ontmoeting van de International Society for Contemporary Music (ISCM). Na een laatste Belgische editie in 1981 recent opnieuw te gast in Vlaanderen, georganiseerd als een reizend festival dat, verspreid over tien dagen, zes steden aandeed: Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Bergen. Een ontmoetingsmoment voor organisaties, uitvoerders en componisten uit de hele wereld, met een bijzondere focus op de muziek en de ensembles uit het gastland. De Jury: Een moedig initiatief om in tijden van crisis een lans te breken voor de hedendaagse muziek!... Huzarenstukje, uitzonderlijke samenwerking.


CATEGORIE 5: VLAAMSE CD-PRODUCTIE VAN HET JAAR

ADRIAEN WILLAERT: VESPRO DELLA BEATA VERGINE door Capilla Flamenca olv.Dirk Snellings (RICERCAR RICERCAR 325) Originele bijdrage aan Willaertjaar 2012. De beroemde Mariavespers van Monteverdi kaderen in een traditie waartoe Adriaen Willaert de aanzet gaf in de 16e eeuw. Met dit gegeven als uitgangspunt, trok de Capilla Flamenca op zoek naar Mariavespers in het oeuvre van Willaert en reconstrueert een vesperdienst met dubbelkorige werken. Prachtige a capella renaissancepolyfonie, in mooie fijnzinnige vertolkingen. Vocale stukken worden afgewisseld met orgelwerken. CD wordt internationaal op applaus onthaald en werd al bekroond met o.m. Diapason d’or en Choc.

LE TOMBEAU DE DEBUSSY door Jan Michiels(FUGA LIBERA 590) Meest opvallende cd-bijdrage van een Vlaming aan het Debussyjaar 2012. Met de late pianowerken van Debussy (o.m. de aartsmoeilijke 12 Etudes), geschreven tijdens W.O. I toen Debussy al zwaar ziek was. Een intelligent en consistent opgebouwd programma, want aangevuld met hommages van jongere tijdgenoten als De Falla, Malipiero, Bartok en Stravinsky…. Zeer gedreven, sfeervolle uitvoering op een Erard-piano uit 1892. Het concert onlangs in Brussel was live even indrukwekkend en indringend als de cd.

ROBERT SCHUMANN: MÄRCHENBILDER op.113 - fünf stücke im volkston op.102 - fantasiestücke op.73 - drei romanzen op.94 - adagio und allegro op.70 door France Springuel, cello; Jan Vermeulen, pianoforte (ETCETERA KTC 1441) Springuel en Vermeulen vonden eind 2010 de perfecte kamermuziekpartner in elkaar. Na een eerste Schubert-plaat vorig jaar, is er nu deze magistrale opname. Een bijzondere uitvoering vanwege de lichtere celloklank van de darmsnaren die als vanzelf lijkt ineen te vloeien met de warme sonore bassen van de 80 jaar jongere Tröndlin-pianoforte. Springuel en Vermeulen respecteren ook rigoureus elke tempo-aanduiding van Schumann. Qua samenspel is het een perfect geoliede machine waarin de beide muzikanten een zeldzaam begrip tonen voor elkaars inbreng en betrokkenheid.


(*) de stemformulieren werden doorgestuurd naar de brede professionele klassieke muzieksector gebaseerd op het adresboek van Muziekcentrum Vlaanderen. Indien u niets heeft ontvangen zit u dus niet in ons bestand. Gelieve ons uw gegevens door te mailen.


Verwante items in de databank

Nieuws:De winnaars van de Klara's 2012! (20.01.2013)
Organisaties:De Klara's (prijzen & wedstrijden)

Terug Meer nieuws