Een 10 in Luister voor Lucien Posman en het Aquarius Chamber Choir

Dit is een gearchiveerd bericht

08.10.2012

Voor de zestigste verjaardag van Lucien Posman bracht het label Phaedra de cd 'Posman Lucien - Welcome Stranger' uit. Het Nederlandse Muziektijdschrift Luister kent deze cd de hoogste onderscheiding toe: een tien en looft de meesterlijke uitvoering van Aquarius.

"Laat ik eerlijk zijn: ik had van tevoren niet gedacht dat ik door deze muziek zo gegrepen zou worden", daarmee besluit recensent Gerard Scheltens zijn lovende cd bespreking van de nieuwste Posman cd 'Welcome Stranger', uitgebracht om de zestigste verjaardag van componist Lucien Posman te vieren.

"In Noord-Nederland is deze Gentse componist vrijwel onbekend, maar dat is onterecht. Luister maar naar 'Welcome Stranger to this Place', een kerstcantate op gedichten van William Blake. Een eclectisch of, zo het boekje wil, postmodernistisch werk dat onbeschaamd put uit de hele muziekgeschiedenis, maar er toch een geheel eigen geluid van maakt waarin virtuoos met de tonaliteit wordt gespeeld. Een combinatie van gretige verbazing en houvast zoekende vervreemding, zoiets. Posman heeft een subtiel oor voor poëzie. Dat blijkt uit keuze voor Rilke (Wilder Rozenbuch), Hölderlin (An die Parzen), Blake (Ode to the seasons en The Tyger) en de delen uit de Carmina Burana. Het zijn werken voor koor en klein ensemble met als gemeenschappelijk kenmerk een naadloze eenheid van tekst en muziek, ondanks de variëteit aan stemmingen. De uitvoeringen zij meesterlijk, vocaal perfect en diep voorvoeld en ook heel mooi opgenomen. Laat ik eerlijk zijn: ik had van tevoren niet gedacht dat ik door deze muziek zo gegrepen zou zijn. (Gerard Schelten in Luister)

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Lucien Posman (componist)
Aquarius (koor, ensemble (vocaal))
Organisaties:Phaedra (platenfirma / label)

Terug Meer nieuws