10de Muziekbiënnale Vlaanderen focust op Benoit en Liszt

Dit is een gearchiveerd bericht

08.11.2011

Tussen 11 november en 4 december loopt de tiende Muziekbiënnale Vlaanderen in Harelbeke Muziekstad. Focus: de relatie Peter Benoit - Franz Liszt . Curator Jan Dewilde

In het jaar dat de internationale muziekwereld de tweehonderdste verjaardag van de geboortedag van Franz Liszt viert, kan deze jubileumeditie van de Muziekbiënnale niet om de Hongaarse pianovirtuoos en componist heen. Dat Liszt bovendien goede
contacten onderhield met Harelbekenaar Peter Benoit leidde tot het festivalthema ‘rondom Peter Benoit en Franz Liszt’. een organisatie van uitgelezen muziek van deze twee muzikale grootheden wordt omkaderd met werk van nationale en internationale tijdgenoten die zelf ook persoonlijke contacten onderhielden met Benoit en/of Liszt,
zoals Jan Blockx, François-Auguste Gevaert, Gioacchino Rossini, Camille Saint-Saëns of Richard Wagner.

Om het werk van Benoit en Liszt, en dat van hun collega’s en vrienden aan u te presenteren, worden topmusici uitgenodigd en kan u ook het kruim van de musici uit Harelbeke en omstreken aan het werk horen.

Musici als Jozef De Beenhouwer, Pianoduo Mephisto,  Bram Fournier (trombone), Dominique Maes (tenor), Psallentes, Joris Verdin, Harmonieorkest Vooruit e.a. brengen uitgelezen werk van deze componisten.

Jozef De Beenhouwer, in 2010 zeer terecht bekroond met de Klara-Carrièreprijs, opent de Muziek-biënnale met Benoits pianocyclus Contes et ballades. De jonge Benoit componeerde deze pianobundel in 1861 in Parijs en liet zich daarbij inspireren door de volkse verhalen die zijn grootvader hem in zijn jeugd vertelde. Het is een van de meest originele werken uit het internationale pianorepertoire van die tijd. De Beenhouwer brengt deze meesterlijke cyclus voor de allereerste keer live.
Het jonge, internationaal bekroonde pianoduo Mephisto serveert een prachtig programma voor vierhandig piano, een muziekpraktijk die in de 19de eeuw bijzonder populair was. Rondom Benoit en Liszt brengen ze werk van Benoits leerling en opvolger Jan Blockx en Liszts schoonzoon Richard Wagner, naast hun tijdgenoot Johannes Brahms.
Met een concertmis en, aansluitend, een aperitiefconcert wordt een oude traditie nieuw lezen ingeblazen. Solisten zijn de streekgenoten Dominique Maes (tenor) en Bram Fournier (trombone).
Ook het Koninklijk Harmonie-orkest Vooruit heeft muziek ‘rondom Benoit en Liszt’ op de pupiters liggen. Een van de hoogtepunten van dit concert wordt zonder twijfel het optreden van de internationaal gereputeerde Franse trombonist
Jacques Mauger die de trombone-sonate van Benoit en de solopartij in Hector Berlioz’ Grande symphonie funèbre et triomphale zal vertolken.
Het laureatenconcert van de SAMWD heeft als rode draad de brieven die de jonge Peter Benoit vanuit Brussel, Parijs en Duitsland aan zijn ouders in Harelbeke schreef: het zijn verrassend ontroerende en poëtische brieven waarin Benoit zijn ziel bloot legt.
Het slotconcert met het vrouwenkoor Psallentes en Joris Verdin op
harmonium brengt een fraaie selectie religieuze muziek van Abbé Liszt, Benoit, Berlioz en Camille Saint-Saëns. Een mooi orgelpunt op deze tiende muziekbiënnale.
Elk concertprogramma is enkel tijdens de Muziekbiënnale te horen, helemaal op maat van het festivalthema ‘rondom Peter Benoit en Franz Liszt’ dus. Zo wordt elk concert een unieke belevenis

Voor verdere info: www.svm.be

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Jan Dewilde (auteur)

Terug Meer nieuws