Klara-Muziekprijzen 2008: De strijd is gestreden

Dit is een gearchiveerd bericht

10.11.2008

Op vrijdag 7 november reikte Klara de Klara-Muziekprijzen 2008 uit. Het Klara-team stelde zoals elke zomer een lijst samen met 40 absolute aanraders uit het rijke aanbod cd-producties van het voorbije seizoen.
Tijdens een strenge tweede selectie werden vijf laureaten gekozen in de categorieën beloftevolle jonge vertolker, beste Vlaamse productie, jazz, wereldmuziek en klassiek. De Klara-luisteraars konden zelf kiezen wie van de 40 genomineerden de publieksprijs verdient.
Ook dit jaar weer veel interactie via de website van Klara, maar honderden luisteraars stuurden ook via de post het stemstrookje van de Muziekprijzenfolder in, of maakten gretig hun keuze bij een van de vele live-concerten van Klara. De Klara-Muziekprijzenfolder blijft bijzonder waardevol: hij bevat immers kortingbonnen voor alle genomineerde cd's. Die bonnen vertegenwoordigen een totaalwaarde van meer dan 150 euro, en ze zijn geldig tot 31 december 2008.

Beste Vlaamse productie en Klara-Publieksprijs 2008
Poissance d'amours - Graindelavoix
Uitvoerders: Graindelavoix o.l.v. Björn Schmelzer
Programma: Mystici, monniken en minestrelen in 13de-eeuws Brabant.

Commentaar van de jury: "Graindelavoix heeft een schitterende cd gemaakt over het 13de-eeuwse muziekleven in Brabant. De rijke, gevarieerde verzameling composities, bijeengebracht door dirigent Björn Schmelzer, laat ons eenstemmige tot polyfoon rijk geornamenteerde werken horen die klonken ten tijde van de Brabantse Hertogen. Een knappe uitgave, met interpretaties die je naar de keel grijpen!"

Wereldmuziek
Dirk van Esbroeck Zingt / Canta
Uitvoerders: Dirk Van Esbroeck

Commentaar van de jury: "In mei overleed Dirk Van Esbroeck, net geen 61 jaar oud. Veel te jong en nog lang niet uitgezongen. Deze dubbel-cd biedt een heel mooie selectie uit zijn Nederlandstalig en Argentijns repertoire uit de periode na Rum. Van tango’s en milonga’s tot eigen liedjes en gezongen poëzie van dichters als Jan Van Nijlen, Richard Minne of Jan Slauerhoff. Meeslepend, vurig, ontroerend."

Jazz
Magone
Uitvoerder: Bert Joris Quartet

Commentaar van de jury: "Kordate nummers wisselen af met sfeervolle ballads en intimistische composities. Mooi solowerk van Bert Joris zelf op trompet of flugelhorn, van Dado Moroni op klavieren, Philippe Aerts op bas en Dré Pallemaerts op drums. Een jazz-cd vol vakmanschap en speelplezier."

Klassiek 
van Beethoven Ludwig - Symphonies, ouvertures
Referentie: Zig-Zag Territoires ZZT 080402.06
Uitvoerders: Anima Eterna: Anna-Kristiina Kaappola, sopraan; Marianne Beate Kielland, alt; Markus Schäfer, tenor; Thomas Bauer, bas; Anima Eterna o.l.v. Jos Van Immerseel

Commentaar van de jury: "Het aantal integrale opnames van de symfonieën van Beethoven is bijna niet meer te tellen. Maar uitvoeringen op oude instrumenten zijn er niet eens zoveel. 
Wat deze nieuwe versie bijzonder maakt, is de fraaie en evenwichtige klank van Anima Eterna. De verhoudingen lijken precies te kloppen, en dan vooral in de meer 'bescheiden' symfonieën (de eerste twee, en de nummers vier en acht). De kleine bezetting en de voortreffelijke opname (het Brugse Concertgebouw) maken dat je werkelijk elk detail kan horen. De kleinste figuren en motieven van de houtblazers (en Jos van Immerseel omringt zich met de beste), de knallende pauken, de zijige strijkers: alles krijgt precies zijn plaats. Maar er is meer dan alleen maar knappe klank. De leden van Anima Eterna spelen met hoorbaar plezier; zij volgen de dynamische aanwijzingen van hun dirigent met veel inzet, precisie en zwier. Een indrukwekkende uitgave die maakt dat je deze overbekende werken weer als nieuw ervaart."

Beloftevolle jonge vertolker
Bartók - String Quartets 1-6 - Belcea Quartet
Uitvoerders: Belcea Quartet
Programma: Béla Bartók: Strijkkwartetten nrs. 1-6

Commentaar van de jury: "De opname die het jonge Britse Belcea Quartet maakte van de zes strijkkwartetten van Béla Bartók is zonder meer grandioos. Net als bij vorige opnames heeft Belcea bijzondere aandacht voor het uitlichten van de muzikale lijnen, zodat je werkelijk àlles hoort wat in de partituur staat. Bovendien is de opname zelf heel evenwichtig, met een heldere en mooie klank van alle instrumenten afzonderlijk. De Belcea's spelen uiterst geconcentreerd, zodat de muzikale spanningsboog nooit verslapt, en tegelijkertijd elk detail zijn plaats krijgt in het geheel. Hun interpretatie is erg volledig: de gepassioneerde lyriek, de donkere kleuren, de springerige folkmelodietjes, de dansritmes, de speltechnische snufjes die met humor en aplomb uitgevoerd worden. Het is er allemaal. Bovendien afgewerkt met een technische perfectie en een samenspel om u tegen te zeggen."

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Anima Eterna Brugge (orkest, oude muziek, ensemble, repertoire)
Bert Joris Quartet (groep / artiest)
Dirk Van Esbroeck (muzikant)
Graindelavoix (ensemble (vocaal-instrumentaal), oude muziek, ensemble)
Releases:van Beethoven Ludwig - Symphonies, ouvertures
Poissance d'amours
Magone
Zingt / Canta

Terug Meer nieuws