Fernand Terby

Categorie:dirigent
Brussel, 13.04.1928 - Brussel, 30.09.2004
Genre(s):Klassiek

Biografie

Op 30 september overleed dirigent Fernand Terby. Terby studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij eerste prijzen cello [1948] en kamermuziek [1950] behaalde. Bovendien won hij er in 1950 de Prijs H. Cutsem voor cello. Als cellist speelde hij recitals in binnen- en buitenland en daarnaast speelde hij tenorvedel in het ensemble Pro Musica Antiqua. Met tenor Louis Devos, luitist Michel Podolski en anderen maakte hij onder leiding van Safford Cape in 1953 opnames van werk van Francesco Landino en Jacopa da Bologna, een opname die door het prestigieuze label Archiv Produktion werd uitgebracht.
In 1953 won hij de dirigentenwedstrijd van de Muntschouwburg, waarna hij in het Brusselse Alhambra-theater aan de slag kon. Daar dirigeerde hij vooral operettes en lichte muziek. Drie jaar later won hij ook het dirigentenconcours van de BRT en werd hij benoemd tot dirigent van het Omroeporkest. In 1963 werd hij dirigent van het Variété- en Festivalorkest van de omroep, drie jaar later werd hij eerste dirigent van de BRT en in 1978 werd hij de permanente chef-dirigent van het BRT-Filharmonisch Orkest. Met de omroeporkesten bewees Terby zijn vakmanschap en zijn veelzijdigheid. Zijn repertoire was bijzonder groot én gevarieerd, van lichte muziek tot creaties van nieuwe muziek. Bovendien heeft hij als geen ander radio- en tv-opnames van Vlaamse muziek gemaakt. Dankzij het platenlabel Phaedra werden een aantal van die registraties op cd uitgebracht. Het betreft onder andere opnamen van werk van Frits Celis, Marc Matthijs, Lodewijk Mortelmans, Ernest Van der Eyken en Jef Van Hoof. Van 1972 tot 1980 was Terby docent orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen.

Selectieve discografie

Ndesse ou BluesNdesse ou Blues (1975)
20ste eeuw
BRT Kamerorkest, Fernand Terby, Elias Gistelinck, BRT Jazz Orkest, Palle Mikkelborg, Barre Phillips, Stu Martin, Walter Boeykens (...)
V. Legley - J. MaesV. Legley - J. Maes
20ste eeuw
Belgian National Orchestra, Victor Legley, Georges Octors, Philharmonie van Antwerpen, Jef Maes, Fernand Terby
Philibert Mees - archiefopnames VRTPhilibert Mees - archiefopnames VRT
20ste eeuw
Philibert Mees, Oivin Fjelstad, Symfonieorkest Van Het NIR, Jef Verelst, Kamerorkest van de BRT, Fernand Terby, Jef Vermeiren, Het Kamerorkest Van Het Nir (...)
J. Schampaert - R. Veremans - P. Lebrun - A. De BoeckJ. Schampaert - R. Veremans - P. Lebrun - A. De Boeck
romantiek, 20ste eeuw
Philharmonie van Antwerpen, Fernand Terby, Jef Schampaert, Renaat Veremans, Paul Lebrun, August de Boeck
E. Gistelinck - A. Laporte - L. DebrasE. Gistelinck - A. Laporte - L. Debras
20ste eeuw
Belgian National Orchestra, Elias Gistelinck, Elias Gistelinck, Het Radio Dans Orkest, André Laporte, André Laporte, Kamerorkest van de BRT, Louis Debras (...)
De lustige boer / De vogelhandelaarDe lustige boer / De vogelhandelaar
operette
Leo Fall, Fernand Terby, Carl Zeller
A. Delvaux - Willem KerstersA. Delvaux - Willem Kersters
20ste eeuw
BRT Kamerorkest, Albert Delvaux, Fernand Terby, Willem Kersters
A. De Greef - J. Segers - L. Marischal - J. MaesA. De Greef - J. Segers - L. Marischal - J. Maes
20ste eeuw
Filharmonisch orkest van de BRT, Arthur De Greef, Fernand Terby, Jan Segers, Louis Marischal, Jef Maes

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Omroepdirigent Fernand Terby overleden (04.10.2004)