André De Groote

Categorie:solist, docent
Genre(s):romantiek, 20ste eeuw
Instrument(en):piano

Korte beschrijving

André De Groote is een van dé personaliteiten van het Belgische muziekleven. Hij is lid van de jury van de Koningin Elisabethwedstrijd, waarvan hij zelf laureaat was in 1968 en een pianist met internationale allure.

Biografie

De pianist André De Groote is laureaat van verschillende internationale Pianowedstrijden, en ontving de Harriet Cohen Piano Medal alsook prijzen in de internationale ARD-wedstrijd (München), de Tschaïkovsky en de Koningin Elisabeth wedstrijden, wat hem toegang verleende tot de belangrijkste Europese muziekcentra.

Zodoende speelde hij niet alleen in de belangrijkste Europese muzieksteden, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika, het Nabij- en Middenoosten, Afrika en Japan. Verschillende eminente dirigenten hebben een beroep gedaan op zijn medewerking: Dean Dixon, Neeme Jarvi, Arpad Joó, Christoph Eschenbach, Michaël Gielen, Igor Markévitch,...

Zijn kamermuziek activiteiten werden uitgeoefend met de Chilingirian- en Via Nova strijkkwartetten, de violisten Augustin Dumay en Yayoi Toda, terwijl zijn duo met de celliste Viviane Spanoghe een onmisbaar element is geworden in het Belgisch muziekleven. Samen maakten zij een indrukwekkend aantal opnames van sonates van Beethoven, Brahms, Enescu, Jos. Jongen, Schostakovitch, Vierne en Tournemire.

Zijn zeer omvangrijk repertoire bevat ongeveer vijftig concertos, waarvan de twee van Arthur de Greeff en de drie van Charles Camilleri op CD staan; verder heeft hij werk met ensemble opgenomen van Poulenc en Françaix. Een nieuwe opname van de twee sonates van Brahms voor piano en klarinet (met Wolfgang Meyer) en altviool (met Pierre-Henri Xuereb) zal binnenkort beschikbaar zijn. Verder heeft hij de 32 sonates van Beethoven, het integraal piano oeuvre van Brahms en de drie sonates van Erich Korngold op CD gezet. De Beethoven sonates heeft hij reeds integraal uitgevoerd in Brussel (drie keer), in Gent, in Zaragoza, Hiroshima en in het Beethovenhaus te Bonn.

Ere-leraar aan het Koninklijk Conservatoriuim Brussel, gaf André De Groote master-classes in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Japan;hij werd uitgnodigd als Visiting Professor aan de Arizona State University, en was al verscheidene malen jurylid van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Hij was momenteel in 2007-2008 gastprofessor piano aan de Indiana University te Bloomington.

Hij vormt een vast duo met Viviane Spanoghe en maak deel uit van het Aleko trio en het Duo Allegra en Amadea.

Selectieve discografie

Ludwig van Beethoven - Sonate for piano and cello op. 64Ludwig van Beethoven - Sonate for piano and cello op. 64 (1984)
romantiek
Viviane Spanoghe, Ludwig Van Beethoven, André De Groote
Serge Rachmaninov - Symphonic Dances, The Isle of the DeadSerge Rachmaninov - Symphonic Dances, The Isle of the Dead (1984)
romantiek
André De Groote, Sergei Rachmaninov, Jo Alfidi
Serge Rachmaninov - Suites Nr 1 and 2 for two pianosSerge Rachmaninov - Suites Nr 1 and 2 for two pianos (1983)
romantiek
Jo Alfidi, Sergei Rachmaninov, André De Groote
Johannes Brahms - Benjamin BrittenJohannes Brahms - Benjamin Britten (1982)
romantiek, 20ste eeuw
Viviane Spanoghe, Johannes Brahms, André De Groote, Benjamin Britten
Wheels Within Wheels - C. CoppensWheels Within Wheels - C. Coppens (1975)
20ste eeuw
Claude Coppens, Claude Coppens, André De Groote, Ludo Cools, Frans Pelgrims
F. Constant - E. Feldbusch - T. YsayeF. Constant - E. Feldbusch - T. Ysaye (1974)
20ste eeuw
Georges Dumortier, Franz Constant, Marjeta Korosec, Eric Feldbusch, André De Groote, Theo Ysaye, Jean-Claude Vanden Eynden, Serge Bemant (...)
G. Devreese - F. DevreeseG. Devreese - F. Devreese (1973)
20ste eeuw
Nationaal Orkest van België, Godfried Devreese, Frédéric Devreese, Philharmonie van Antwerpen, Frédéric Devreese, Robert Hosselet, André De Groote
F. Van Rossum - G. BrentaF. Van Rossum - G. Brenta
20ste eeuw
Nationaal Orkest van België, Frederik Van Rossum, Frédéric Devreese, André De Groote, Gaston Brenta, Francis Orval, Daniel Delmotte

Selectieve discografie als medewerker

Het SacramentHet Sacrament (1990)
Klassiek, filmmuziek
Frédéric Devreese, Frédéric Devreese, Filharmonisch orkest van de BRT
Serge Rachmaninov - Symphonic Dances, The Isle of the DeadSerge Rachmaninov - Symphonic Dances, The Isle of the Dead (1984)
romantiek
André De Groote, Sergei Rachmaninov, Jo Alfidi
Serge Rachmaninov - Suites Nr 1 and 2 for two pianosSerge Rachmaninov - Suites Nr 1 and 2 for two pianos (1983)
romantiek
Jo Alfidi, Sergei Rachmaninov, André De Groote

Verwante items in de databank

Nieuws:Viviane Spanoghe en André De Groote: een dertig jaar jong muzikaal duo (14.03.2011)