Paul De Clerck

Categorie:solist, docent, muzikant
16.10.1958
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme, barok
Instrument(en):altviool
Huidig/voormalig lid van:Strijktrio van de Munt, CoryFeye strijkkwartet, Ensemble Explorations, Ictus

Biografie

Na zijn altvioolstudies bij E. Schiffer aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, perfectioneerde Paul De Clerck zich bij A. Gertler, B. Giuranna (Italie) en E. Vardi (New York). Hij speelde met het ECYO onder leiding van C. Abbado en werd lid van het kamerorkest "I Fiamminghi" o.l.v. R. Werthen, het Arriaga strijkkwartet en later ook van het Brussels String Quartet.
In 1982 werd Paul De Clerck altviool solo van het Symfonisch Orkest van de Nationale Opera LaMonnaie/DeMunt en lid van zowel het strijktrio als het strijkkwartet van DeMunt.
Na een tien jaar lange samenwerking verliet hij in 1992 het orkest, om zich meer te kunnen toeleggen op de uitvoering van kamermuziek en hedendaagse muziek (onder andere bij het Ensemble Modern Frankfurt).

Paul De Clerck is lid van het Ictus Ensemble en verleent daarnaast regelmatig zijn medewerking aan diverse ensembles en orkesten, zoals The Brussels Chamber Players, het Danel kwartet, het Collectief, Ensemble Piacevole, Arpae Ensemble, Anima Eterna, de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen, het Symfonisch Orkest van LaMonnaie/DeMunt, Ensemble Explorations, het Vlaams Radio Orkest en Collegium Vocale.

Als solist speelde Paul De Clerck onder leiding van o.a. R. Benzi, A. Tamayo, S. Cambreling, F. Layer, K. Montgomery, P. Rundel, M. Schönwandt, J. van Immerseel en G. Octors.

De laatste jaren houdt Paul De Clerck zich ook op regelmatige basis bezig met de historische uitvoeringspraktijk; hij was lid van het Quantum Ensemble, vertolkte de altviool- solopartij van de Concertante Symfonie van W. A. Mozart met Anima Eterna o.l.v. Jos Van Immerseel en is een graag geziene gast bij verschillende gerenommeerde klassieke ensembles. Bij de Bach Academie en andere projecten o.l.v. Philippe Herreweghe is hij intussen een vaste waarde.
Paul De Clerck is lid van het octet «Northern light», dat de negentiende-eeuwse kamermuziek voor strijkers en blazers uitvoert op oude instrumenten, en richtte in 2006 het klassieke Edding-kwartet op met violisten Baptiste Lopez en Caroline Bayet en celliste Ageet Zweistra.

Paul De Clerck doceert altviool aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en aan het IMEP te Namen en geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Als acteur-musicus werkte Paul De Clerck samen met de theatergezelschappen Needcompany, Dito Dito et Stan.

Selectieve discografie

KinokKinok (1995)
20ste eeuw
Ictus, Piet Van Bockstal, Dirk Descheemaeker, Takashi Yamane, Paul De Clerck, François Deppe, Géry Cambier, Jean-Luc Fafchamps (...)

Selectieve discografie als medewerker

Haydn Franz Joseph - String QuartetsHaydn Franz Joseph - String Quartets (2008)
classicisme
Edding Quartet, Joseph Haydn
Aperghis Georges - Avis de tempêteAperghis Georges - Avis de tempête (2005)
20ste eeuw
Ictus, Georges Aperghis, Georges-Elie Octors
Keiko Harada - After the winterKeiko Harada - After the winter (2001)
20ste eeuw
Ictus, Keiko Harada, Georges-Elie Octors
QuincunxQuincunx (1994)
20ste eeuw
ChampdAction, Geert Logghe, Luc Brewaeys, Eric De Visscher, Frederic D'haene, Serge Verstockt
Het SacramentHet Sacrament (1990)
Klassiek, filmmuziek
Frédéric Devreese, Frédéric Devreese, Filharmonisch orkest van de BRT

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jos van Immerseel doet Mozart opnieuw ontstaan (08.03.2003)