Kris Defoort Trio

Toon ook: Kris Defoort Trio, Kris Defoort

Categorie:groep / artiest
2010
Genre(s):Jazz
Instrument(en):piano, drums, bas
Huidige/voormalige leden:Kris Defoort, Nicolas Thys, Lander Gyselinck

Biografie

Kris Defoort is een van de forste spelers in de Europese jazzscene. Hij creëerde een hoogst originele muzikale taal die de muzikale tradities herdefinieert. Zijn muziek wordt gekenmerkt door de aanvaring tussen klassiek en jazz, en tussen compositie en improvisatie.
Sinds 1998 is hij huiscomponist bij het muziektheatergezelschap LOD. Zo schreef hij de opera's The Woman Who Walked Into Doors en House of the Sleeping Beauties (2001 en 2009, beide geregisseerd door Guy Cassiers). Deze opera's gingen succesvol op toer doorheen Europa (festival van Avignon, Salzburg, Ruhrtriennale...). Van de 2007 Koningin Elisabethwedstrijd kreeg Kris Defoort de opdracht om het verplichte werk voor solo piano te componeren: Dedicatio VI. Momenteel componeert hij een symfonie voor het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam (creatie maart 2014).

In zijn jongste trio bundelt hij drie generaties jazzmuzikanten: hijzelf op piano, geflankeerd door één van de meest gevraagde Belgische bassisten, Nic Thys. Voeg hierbij nog de jonge spring-in-'t-veld Lander Gyselinck op drums en dit unieke trio is compleet. Samen slagen ze erin om een geheel nieuwe sound te ontwikkelen, door de verschillende visies van de afzonderlijke muzikanten te laten versmelten met het geheel en dit met de grootste openheid en respect.

(c) JazzLab Series 2013

Selectieve discografie

Monks danceMonks dance (2015)
Jazz
Kris Defoort Trio
Live in BrugesLive in Bruges (2012)
Jazz
Kris Defoort Trio

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Belgian Jazz 2013Belgian Jazz 2013 (2013)
Jazz
Diverse uitvoerders