David Van Looveren

Categorie:muzikant
Antwerpen, 1982
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:ensemble hommages

Biografie

David Van Looveren startte met pianolessen op negenjarige leeftijd in de Muziekacademie van Edegem bij Evelyne Deckers en zette zijn muziekstudies verder in dé Kunsthumaniora van Antwerpen bij Heidi Hendrickx. In juni 2005 behaalde hij zijn meestergraad aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen bij Heidi Hendrickx en Levente Kende. Hij studeerde ook orgel bij Joris Verdin. In juni 2007 behaalde hij een masterdiploma voortgezette opleiding aan het conservatorium van Tilburg waar hij zich verder vervolmaakte in kamermuziek bij Jan Gruithuyzen, Geert Baeckelandt en France Springuel. Tijdens deze studiejaren nam het hele ensemble hommages mee deel aan de lessen. De laatste jaren studeerde David Van Looveren piano bij Jan Wijn in Nederland. In 2008 volgde hij met het ensemble hommages het seminarie kamermuziek aan het Orpheusinstituut te Gent.

In 1993 nam David Van Looveren deel aan het LCI European Junior Piano Festival” te s’Hertogenbosch, in 2002 aan de International Holland Music Sessions en in 2004 aan het Festival Internacional de Música de Coimbra. Voor piano volgde hij meestercursussen bij Vladimir Viardo, Evgeny Moguilevsky, Rian de Waal, Edoardo Torbianelli, Kum Sing Lee, Vitaly Margulis,...
David Van Looveren nam succesvol deel aan verschillende wedstrijden. In 2000 werd hij laureaat - finalist van Jong Tenuto en van het concours André Modeste Grétry. In datzelfde jaar won hij de Cantabile - wedstrijd (hogere graad) en de Axion-Classics wedstrijd (voormalige wedstrijd van het Gemeentekrediet). In 2002 werd hij laureaat van de Wedstrijd voor Muziekvertolking van de Lions Clubs International en in 2003 won hij de Stephan de Jonghe Wedstrijd. In 2004 werd hij laureaat van de wedstrijd Jong Talent van deFilharmonie onder het voorzitterschap van Philippe Herreweghe.

David Van Looveren speelde verscheidene concerten en recitals in binnen- en buitenland. Als solist speelde hij met verschillende orkesten. Uitvoeringen van het eerste concerto van Beethoven vonden plaats te Bulgarije (april 2000) en van het eerste concerto van Liszt in de Blauwe Zaal van de Singel (november 2000). Dankzij de wedstrijd ‘Axion-classics’ speelde hij het eerste concerto van Liszt ook in de Grote Zaal van de Koninklijke Muntschouwburg (januari 2001), in het Centre culturel des Roches te Rochefort (maart 2001) en in het Cultureel centrum De Mol te Lier (april 2003). Het concerto voor twee piano’s van Poulenc voerde hij samen met Barbara Baltussen uit in de Blauwe Zaal van de Singel (november en december 2004). Hij werkte met dirigenten als Christo Christov, Ivo Venkov, Pascal Peiffer, Francis Pollet, Koen Kessels e.a.

In mei 2000 werd hij uitgenodigd door Jugend Musiziert voor recitals in Siegburg en Keulen. Hij werkte mee met verschillende producties van deSingel, o.a. tijdens de Benoit Happening en de Stravinsky Happening. Tijdens deze laatste bespeelde hij één van de vier piano’s in “Les Noces” en werkte samen met het Vlaams Radio Koor (maart 2004). In oktober 2004 speelde hij op het Herreweghe Festival in de Grote Zaal van De Bijloke te Gent waar hij ook in maart 2005 te gast was tijdens het Steinwayfestival. In de Onze-Lieve-Vrouwkapel Elzenveld speelde hij talloze concerten waaronder een recital voor twee piano’s samen met Nikolaas Kende (december 2002) en een solorecital dankzij Stichting Robus (februari 2005). In 2005 werkte hij mee aan het operatheater Le Bel Indifférent met Mireille Capelle, Noémi Schlosser en Vitalski in het Centraal Station van Antwerpen. Hij speelde deze voorstelling ook in 2006 in het Raamtheater te Antwerpen. In 2006 en 2008 speelde hij concerten met het Canzoeniakoor en Francois Glorieux. In 2007 speelde hij in Luxemburg met Marianne en Johan Van Campenhout Der Josa mit der Zauberfiedel, een kindertheatervoorstelling van de Philharmonie Luxembourg. In januari 2010 wordt deze voorstelling hernomen.

In februari 2010 is hij in de Koningin Elisabethzaal van Antwerpen te horen als solist in de koorfantasie van Beethoven samen met het koor Canzoenia waarvan hij al jaren vaste begeleider is.

Als leraar is David Van Looveren verbonden aan de academie van Hemiksem en als pianobegeleider aan de academie van Herenthout. Hij is ook actief als vormgever en realiseerde reeds verscheidene interieurcreaties.

Selectieve discografie

Hanne Deneire composerHanne Deneire composer (2010)
21ste eeuw / hedendaags
ensemble hommages, Wouter Aerts, Jozefien Peelman, Eliot Lawson, David Van Looveren, Beethoven Academie, Hanne Deneire, Johannes Brahms (...)