Casco Phil

Toon enkel: Casco Phil, Belgische Kamerfilharmonie

Categorie:kamerorkest, hedendaagse muziek, orkest, repertoire
2014
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme

Biografie

Casco Phil werd in 2008 als ‘Belgische Kamerfilharmonie’ opgericht en maakte een flitsende start in deSingel in Antwerpen. Intussen was Casco Phil te gast in talrijke binnen- en buitenlandse zalen, met als hoogtepunt haar concerten in het Concertgebouw Amsterdam.
De artistieke leiding is in handen van Benjamin Haemhouts. Hij koos ervoor om te werken met een vaste groep van ongeveer 35 musici, die naargelang het project moeiteloos wordt verkleind of uitgebreid.

Casco Phil streeft naar een nieuwe invulling van het begrip ‘orkest’. De cyclus van klassieke projecten wordt versterkt, maar tegelijk worden unieke en grensverleggende projecten toegevoegd. Casco Phil is een ‘muziekwerkplaats’ waar ruimte is om te experimenteren over de kunstenvormen heen, in de breedste zin van het woord. Het openbreken van de klassieke orkeststructuur kan alleen maar leiden tot creativiteit.

Kansen geven aan jong compositietalent behoort tot de pijlers. Elk seizoen staan één of meerdere wereldcreaties van Vlaamse componisten op het programma.
Talentvolle solisten van eigen bodem krijgen een prominente plaats. Violist Yossif Ivanov en pianist Liebrecht Vanbeckevoort (prijswinnaars Koningin Elisabethwedstrijd Brussel), harpiste Anneleen Lenaerts (Wiener Philharmoniker) en klarinettiste Annelien van Wauwe (prijswinnaar ARD Concours München) zijn enkele van de musici waarmee Casco Phil succesvol samenwerkte. In het verleden stonden ook samenwerkingen op het programma met het Vlaams Radio Koor en het Kinderkoor van de Vlaamse Opera.
Op cultuurzender Culture7 is Casco Phil regelmatig te zien met verschillende live-opnames.

Dat de organisatie toekomstgericht werkt, komt ook naar voor in haar sterke sociale missie. Niet toevallig werd Casco Phil in 2011 gevraagd als huisorkest tijdens Radio Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ in de Vlaamse Opera in Gent. 'Publieksuitbreiding' en 'cultuur brengen voor alle lagen van de maatschappij' zijn in haar werking geen loze woorden, maar worden uitgebreid toegepast in haar kinderwerking en in haar projecten voor moeilijk benaderbare kansengroepen. Casco Phil is dus een voedingsbodem voor cultuur-leken, voor mensen die voor het eerst met klassieke muziek in contact komen.

Casco Phil is een Creatieve, Avontuurlijke, Sociaal-geëngageerde Culturele Organisatie.

Artisitek directeur: Benjamin Haemhouts

Selectieve discografie

Once in a WeillOnce in a Weill (2019)
20ste eeuw
Helene Bracke, Kurt Weill, Benjamin Haemhouts, Casco Phil

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Disharmonie in orkestenland (06.2014)
Personen/groepen:Belgische Kamerfilharmonie (kamerorkest)