Mixtuur

Categorie:groep / artiest
2010
Genre(s):Jazz, Afrikaans
Huidige/voormalige leden:Laurent Blondiau, Tuur Florizoone, Michel Massot, Chris Joris, Nicolas Thys, Marine Horbaczewski, Tutu Puoane, Wendlavim Zabzonre, Aly Keita, Nabindibo

Korte beschrijving

MixTuur is een salade mixte van culturen, stijlen en instrumenten, die de geschiedenis van de Congolese bastaardkinderen belicht. Een melange van het beste dat Afrika en Europa te bieden hebben.

Biografie

Mixtuur kwam in 2010 tot stand op vraag van Trefpunt vzw die een muzikaal programma wilde realiseren rond de Congolese bastaardkinderen: kinderen uit een blank-zwarte relatie die in de toenmalige Congolese maatschappij geen plaats hadden en zo in alle stilte terechtkwamen in Belgische pleeggezinnen. Mixtuur werd een melange van het beste dat Afrika en Europa te bieden hebben, een salade mixte van culturen, stijlen en instrumenten.

Accordeonist Tuur Florizoone, vrijbuiter van de Vlaamse alternatieve folk- en jazz-scène en bij het brede publiek bekend als componist van de soundtrack bij de succesvolle film “Aanrijding in Moscou”, is de componist en mastermind achter dit kleurrijke project. Zijn composities zijn opgebouwd uit verschillende delen en rijk aan lagen en contrasten. In de arrangementen weten de muzikanten de verschillende instrumentkleuren goed te mengen, waardoor zowel de rijkdom als de eenheid gegarandeerd worden.

De stap naar een gemengde band was voor Florizoone snel gezet. Een wereld vol tegenstellingen betreedt het podium. Aan de ene kant Europese muzikanten die zelf niet vrij van enige mixtuur zijn gebleven. Trompettist Laurent Blondiau, tuba- en trombonespeler Michel Massot en sterpercussionist Chris Joris zijn bij uitstek bekend om hun ruimdenkendheid en flexibiliteit. Even vlot loopt de integratie van celliste Marine Horbaczewski en bassist Nicolas Thys.

De Afrikaanse sectie van het twaalfkoppige Mixtuur wordt gevormd door Aly Keita, de absolute top qua balafoonspel uit Ivoorkust, de jonge drummer Wendlavim Zabzonre uit Burkina Fasso, zangeres  met Zuidafrikaanse roots Tutu Puoane en de drie vocalisten van het Congolese koor Nabindibo. Samen belichamen zij de symbiose van dit uitzonderlijke project.

Het resultaat van deze Afrikaanse-West Europese samenwerking klinkt heel homogeen en natuurlijk, alsof Florizoone en zijn muzikanten nooit anders gedaan hebben. Wat in het geval van sommigen natuurlijk ook zo is. Sterke composities en erg kwaliteitsvolle muzikanten liggen aan de basis van dit erg geslaagd en succesvol project.

‘Mixtuur’ (W.E.R.F., 2011) is een album dat indruk maakt, niet (alleen) omwille van het opzet, maar vooral door het muzikale resultaat: een safe bet voor jazzliefhebbers, ook voor diegenen die niet zo dol zijn op “wereldmuziek”. © Kwadratuur 2011