Massive Central

Categorie:groep / artiest
Genre(s):hedendaagse folk, Europese folk
Huidige/voormalige leden:Dick van der Harst, Jean-Philippe Poncin, Gilles Répond, Kurt Budé, Nicolas Roseeuw, Wim Konink

Biografie

In 2004 startte Dick van der Harst Banda Azufaifo, een 32-koppige fanfare met naast koperblazers, saxofoons en percussie ook dubbelrietinstrumenten uit de Catalaanse cobla. Na een hele reeks optredens in binnen- en buitenland en het verschijnen van de cd Dead slow in 2006, bleef er een kleine, vaste kern over van vijf blazers en een percussionist: Massive Central. Muzikanten met een grenzeloos vertrouwen in Dick van der Harst, én met het lef om hem van tijd tot tijd een halt toe te roepen.

Ze zijn dan misschien maar met zijn zessen, maar Massive Central is een Full Power Orchestra. Twee rustieke hobo's, de tible en de tenora met de typische Catalaanse klankkleuren gaan in dialoog met een trombone, een tenorsax, een bassax en een trommel. De muziek van El Rebbel is levendig, ernstig, beklijvend en feestelijk tegelijk, en komt zowel tot haar recht op straat als in een filharmonische zaal.

Het repertoire van Massive Central staat op het kruispunt tussen volksmuziek van de Middeleeuwen tot nu, klassieke muziek en nieuwe composities, allemaal op hoogst eigenzinnige manier gearrangeerd door Dick van der Harst. El Rebbel brengt een selectie van muziek die hij de afgelopen jaren schreef, aangevuld met nieuw werk, op maat geschreven voor Massive Central. De nieuwe en de opgefriste 'oude' composities dompelen de luisteraar onder in een Harstiaans universum, vol contrasten, verrassingen en muzikale knipogen.

Selectieve discografie

El rebbelEl rebbel (2012)
hedendaagse folk, Europese folk
Massive Central