Ensemble a

Categorie:ensemble (instrumentaal)
Genre(s):Klassiek
Huidige/voormalige leden:Hans Cammaert, Marleen Ydiers, Katrien Smedts, Tine Van Parys, Pieter Vandeveire, Julie Van Buggenhout, Maddy Lodewyckx, Kristien Roland, Astrid Bossuyt

Biografie

samenstelling: Hans Cammaert (viool), marleen Ydiers (viool), Julie Van Buggenhout (viool), Maddy Lodewyckx (viool), kristien Roland (viool), Astrid Bossuyt (viool), katrien Smedts (altviool), Tine van Parys (cello) en Pieter Vandeveire (contrabas).

Ensemble a werd geboren uit enthousiasme en uit het eenvoudige verlangen van een groep professionele muzikanten om goede, originele concerten te brengen.
De musici hebben hun sporen verdiend en ervaring opgedaan in gerenommeerde orkesten, zoals de Beethovenacademie, deFilharmonie, Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, I Fiamminghi, Collegium Instrumentale Brugense, Musica Antiqua Köln, ...
De meeste leden bespelen zowel historische als moderne instrumenten.
De artistieke leiding is in handen van Hans Cammaert, concertmeester.

Enerzijds wil Ensemble a koren op een professionele manier begeleiden, met een vaste kern muzikanten die regelmatig en met eenvormigheid van stijl samenspeelt.
Voor koren zorgt het vinden van goede orkestbegeleiding regelmatig voor problemen. Reguliere orkesten kunnen niet aan de vraag voldoen, omdat hun eigen programmering daar geen ruimte voor laat. Al te vaak moet dan gewerkt worden met een gelegenheidsorkest.
Het ensemble wil in een constructieve samenwerking met de koren mee ijveren voor het bereiken van het door de koren gedroomde niveau. Zo ontstaan kwalitatief waardevolle bruggen tussen de amateurwereld en de professionele uitvoerders.

Anderzijds legt Ensemble a zich ook toe op het brengen van instrumentale concerten, al dan niet met medewerking van een (vocale) solist. Hierbij wordt er gebouwd rond een centraal thema, waardoor er vaak buiten de paden van het klassiek opgebouwde concertprogramma getreden wordt. Op deze manier wordt een concert ook een concept, waarbij muziek (en eventueel ook woord en beeld) doorstroomt in muziek, muziek, muziek, ..

Ensemble a verdiept zich in stijlbewuste uitvoeringen, in achtergrond en omkadering, en wordt hierin bijgestaan door musicoloog Gerard De Swerts.
Erfgoed is een aandachtspunt: werk van eigen bodem heeft zeker een plaats in de programmatie.