Tine Van Parys

Categorie:muzikant
1980
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):cello
Huidig/voormalig lid van:Circacinco, Ensemble a, Euterpe, Ardalus

Biografie

Tine Van Parys (°1980) begon haar muzikale studies aan de academie van Izegem. In 2003 behaalde zij met grote onderscheiding het diploma van Meester in de Muziek aan het Conservatorium van Antwerpen in de celloklas van Y-J Kruithof. Als Erasmus-student studeerde ze aan de Musikhochschüle in Leipzig bij Prof. M. Moosdorf. In 2005 gradueerde ze voor barokcello aan het Conservatorium van Brussel bij Alain Gervreau. Daarnaast volgde zij masterclasses cello en kamermuziek bij onder meer Klaus Heitz, Roel Dieltiens, Anner Bijlsma, het Alban Berg Quartett.
 Tine werd Jong Tenuto laureate in 1996. Tijdens haar studies was ze cello-aanvoerder bij het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en de Jonge Filharmonie.

Tine speelt bij het Euterpe Baroque Consort, de barokensembles Chiome d’Oro en Ardalus, het tangokwintet Circacinco, ensemble Octocelli en als duo een recitalprogramma met de pianist Yutaka Oya.
Bij verschillende barokensembles in binnen- en buitenland is ze een veelgevraagde solist en continuospeler. Ze werkt(e) samen met o.a. Ex Tempore, Vlaams Radiokoor, Octopus, Les Siècles, Il Fondamento... Ze bracht een reeks concerten met de sonates van Vivaldi en Geminiani en concerteerde ze op de Händel Festspiele in Göttingen en het London Haendel Festival.
 
Als remplaçant speelt ze geregeld bij de Vlaamse Opera, Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België en de Belgische Kamerfilharmonie.
Daarnaast is ze als lerares cello verbonden aan de academies van Gentbrugge en Hemiksem.

Selectieve discografie

August Reinhard - Chamber Music and SonatinesAugust Reinhard - Chamber Music and Sonatines (2019)
romantiek
Joris Verdin, August Reinhard, Marie-Noëlle Bette, Tine Van Parys

Selectieve discografie als medewerker

August Reinhard - Chamber Music and SonatinesAugust Reinhard - Chamber Music and Sonatines (2019)
romantiek
Joris Verdin, August Reinhard, Marie-Noëlle Bette, Tine Van Parys