Hans Mortelmans & groep

Toon enkel: Hans Mortelmans & groep, Hans Mortelmans

Categorie:groep / artiest
2005
Genre(s):singersongwriter, kleinkunst
Huidige/voormalige leden:Hans Mortelmans, Lieven Keymolen, Benny Van Acker, Lodewijk Dedain

Korte beschrijving

Hans Mortelmans & Groep is een akoestisch kwartet, in 2005 gevormd rond de liedschrijver-gitarist Hans Mortelmans. De groep werd van bij de oprichting sterk beïnvloed door de Franse chansonnier Georges Brassens (1921-1981) en de Belgische jazzgitarist Django Reinhardt (1910-1953). Het kwartet vond echter snel een heel eigen universum waarin humor, rebellie en melancholie elkaar de hand reiken.

Biografie

Het is ondertussen zo'n dertien jaar geleden zijn dat Hans Mortelmans zijn eerste liederen in elkaar knutselde. Ze bleven jarenlang onaangeroerd in de schuif liggen. Slechts in zeer beperkte kringen en opgestoofd met een goeie geut alcohol zagen zij het daglicht.

Eén en ander veranderde toen Lodewijk Dedain, schoonbroer van Hans, de zigeunergitaar oppakte ter ondersteuning van de in twijfel verkerende zanger. Er kwamen wat try-outs, maar het bleef op zijn gat zitten. Gespeeld werd er wel: Brel, Brassens, Django, Trenet, in diverse bezettingen.
Met de komst van klarinettist Lieven Keymolen (geplukt uit een mysterieus jazz-klassiek-folk-universum) en bassist Benny Van Acker (Griff, Hijaz) stond in de lente van 2005 opeens een hechte groep overeind, die als geen ander in staat bleek om de swingende melancholie van de teksten tot leven te brengen.

"Wielen" was het eerste project van Hans Mortelmans & Groep. Het beleefde zijn premiere tijdens de Gentse feesten 2005, ging door naar de halve finale van de Nekka-wedstrijd en veroverde een plaats in "De Kleine Avonden 2007".

In mei 2007 verscheen de eerste cd "Wielen" van dit kwartet onder het label Wild Boar Music. Voor de opname kreeg de groep de muzikale steun van Gwen Cresens (accordeon), Koen De Cauter (sopraansax) en Jokke Schreurs (gitaar). Koen en Jokke hebben zich sindsdien bijzonder ingezet om de prille groep muzikaal en mentaal een duw in de rug te geven.

In mei 2008 begon "Hans Mortelmans & Groep" te werken aan een nieuw programma en een nieuwe plaat, onder de werktitel "Dedski Studio Projex".

In maart 2009 verscheen "De Wereld was klein". De groep toert sindsdien hardnekkig langs de kleine muziekclubs, maar bemachtigde ook een plaats op het Dranouter Folkfestival.

Selectieve discografie

Op vlinderjachtOp vlinderjacht (2021)
chanson
Hans Mortelmans
IntegendeelIntegendeel (2020)
Jazz, Folk, kleinkunst
Hans Mortelmans & groep
WandelpadenWandelpaden (2016)
kleinkunst
Hans Mortelmans & groep
ZandZand (2013)
kleinkunst, Folk
Hans Mortelmans & groep
ParimaParima (2011)
singersongwriter, kleinkunst
Hans Mortelmans & groep
De wereld was kleinDe wereld was klein (2009)
kleinkunst
Hans Mortelmans & groep
WielenWielen (2007)
kleinkunst
Hans Mortelmans & groep