Els Mondelaers

Categorie:solist, muzikant, hedendaagse muziek
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, muziektheater
Instrument(en):zang (mezzosopraan)

Biografie

Na haar meestergraad Muziekpedagogie aan het Lemmensinstituut waar ze o.a. het einddiploma harmonie en contrapunt verwierf, behaalt ze aan het Gentse Conservatorium met grote onderscheiding de meestergraad Klassieke Zang in de klas van Mireille Capelle, bij wie ze zich ook specialiseert als solist in de Hedendaagse Muziek. Masterclasses volgde ze bij Claron McFadden, Irwin Gage, Esther De Bros, Elena Vink, Lineke Rijxman, Caroline Petrick en Gidon Saks.
 
Met hedendaags werk stond ze als soliste op de planken met het Prometheusensemble, Champ d'Action, de Ictus studio, het Spectra ensemble, het HERMESensemble, het doelenEnsemble, Insomnio, Slagwerkgroep Den Haag, Triatu, het Nadar ensemble en het Nieuw Ensemble. Ze creëerde werk van Annelies Van Parys, Luc Brewaeys, Kris Defoort, Daan Janssens, Steven Prengels, Rasheed Al-Bougaily, Edward Top, Tom Tlalim e.a.
 
Bij muziektheater LOD speelde ze mee in de performance Aeon (Daan Janssens/Stef Lernous) en in de opera House of the sleeping beauties (Kris Defoort/Guy Cassiers). Bij muziektheater Transparant bracht ze het monodrama The Medium van Maxwell Davies op het festival d'opera de Butxaca te Barcelona, op het festival Musica y Escena te Mexico-City, op het Festival van Vlaanderen te Leuven en op Artmusfair te Glasgow in aanwezigheid van de componist. Ook werkte ze mee aan Pour vos beaux yeux en dit seizoen vertolkte ze de hoofdrol in An index of memories van Annelies Van Parys. Bij het VocaalLAB Nederland, een vocale werkplaats voor eigentijdse muziek werkte ze mee aan de producties Séraphin en Tehellim (deDoelen te Rotterdam), Eben Gabraan; en stond ze op Gaudeamus Festival, Toonzetters, Oerol, Holland Festival en November Music.
 
In 2006 werd zij geselecteerd om zich bij de Zwitserse 'Lucerne Festival Academy Vocalists' onder de artistieke leiding van Pierre Boulez te vervoegen. Hier kreeg ze de kans om te werken met Pierre Boulez, Daniel Reuss, Sofia Gubaidulina, Matthias Pintscher en het ensemble Intercontemporain. In september 2009 zong ze wederom mee, ditmaal op uitnodiging van het Festival om Sinfonia van Luciano Berio o.l.v. Pierre Boulez ten gehore te brengen, waarbij de instudering gebeurde door Ward Swingle.
    
In het klassieke repertoire was ze te horen als soliste in Pelléas et Mélisande, Dido and Aeneas, Hänsel und Gretel en in divers religieus werk. Ook het Lied draagt ze een warm hart toe.

Selectieve discografie

A bunch of coloursA bunch of colours (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Spectra Ensemble, Filip Rathé, Salvatore Sciarrino, Thomas E. Bauer, Daan Janssens, Els Mondelaers, Luc Brewaeys, Nicolaus A. Huber (...)
Transit - New Music Festival 2010Transit - New Music Festival 2010 (2011)
21ste eeuw / hedendaags
ChampdAction, Vykintas Baltakas, Vykintas Baltakas, Schola Heidelberg, Walter Nussbaum, Michael Maierhof, Apartment House, Christopher Fox (...)
Kris Defoort - House of the sleeping beautiesKris Defoort - House of the sleeping beauties (2009)
opera, muziektheater
Barbara Hannigan, Omar Ebrahim, Susanne Duwe, Alice Foccroulle, Susanne Hawkins, Els Mondelaers, Asko Ensemble, Schönberg Ensemble (...)
Transit - New Music Festival 2008Transit - New Music Festival 2008 (2008)
21ste eeuw / hedendaags
Arne Deforce, Yutaka Oya, Richard Barrett, Spectra Ensemble, Els Mondelaers, ChampdAction, The New York Music Ensemble, Trio Scordatura (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Van Parys en Xenakis genomineerd voor De Ovatie 2011 (26.05.2011)
Componiste Annelies Van Parys tekent voor Oresteia (01.02.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Els Mondelaers (01.09.2012)