Van Parys en Xenakis genomineerd voor De Ovatie 2011

Dit is een gearchiveerd bericht

26.05.2011

Afgelopen week maakte de jury de eerste genomineerden voor De Ovatie -VSCD Klassieke Muziekprijs 2011 (nl) bekend. Een Oresteia, een productie van Muziektheater Transparantis en Asko/Schönberg Ensemble met muziek van Xenakis en Annelies Van Parys is bij de genomineerden.

Jurytekst:

"Muziektheater, het wordt wel de muziekvorm van de toekomst genoemd. Als dat zo is dan gaan wij met het Asko/Schönberg Ensemble en VocaalLab een schitterende toekomst tegemoet. Hun uitvoering van de Oresteia van Xenakis zorgde voor een pakkende en intrigerende belevenis voor zowel musici als publiek.
Niets is moeilijker tot een geslaagd einde te brengen dan muziektheater. Bij muziektheater (een opera in het klein) moeten vele kunstvormen als radertjes in elkaar grijpen. En dat is het wat deze Oresteia tot een meer dan succesvolle onderneming maakt. Eerst en vooral de muziek van respectievelijk Xenakis en Annelies Van Parys. Dan de sobere, less is more regie van Caroline Petrick en de magistrale vertolking van Asko/Schönberg en de VocaalLab-solisten met daarnaast het Asko Kamerkoor, dirigent Alejo Pérez en slagwerker Joey Marijs. De afwisseling van Xenakis oorspronkelijke, vrij agressieve en stoere muziek en de ‘vrouwelijke’ stukken van Annelies van Parys werkten wonderwel. Deze Oresteia bleek een pakkende en intrigerende belevenis voor zowel musici als publiek.
"

De VSCD Klassieke Muziekjury bestaat uit Gabriël Oostvogel (voorzitter), Simon Reinink, Tino Haenen, Frank Veenstra, Yvonne van den Berg, Béla Luttmer, Jan Raes en Henk Swinnen.  

De uiteindelijke winnaar van DE OVATIE – VSCD Klassieke Muziekprijs 2011 wordt bekendgemaakt op maandag 17 oktober 2011 in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. 

De regie, dramaturgie en libretto van Van Parys is in handen van Caroline Petrick (Regie-assistent is Fardau Akkerhof). De muzikale uitvoering gebeurt door het VocaalLAB, het Asko Kamerkoor (olv Jos Leussink) en het Asko/Schönberg Ensemble olv Alejo Perez (Assistent-dirigent is Christian Karlsen). Vocale solisten zijn Bauwien van der Meer (sopraan), Elsbeth Gerritsen (mezzo), Els Mondelaers (mezzo), Tiemo Wang (bariton) en Romain Bischoff (bas/bariton). Joey Marijs brengt de fantastische Kassandra-slagwerksolo van Xenakis. Beatrijs Strypens maakt de kostuums. Wouter Snoei verzorgde de geluidsversterking (Athena & Kassandra). Het lichtontwerp is van Kim Rens. Hoofd van techniek is Patrick Caers.

Oresteia is een productie van Muziektheater Transparant en Asko/Schönberg Ensemble in coproductie met Concertgebouw Brugge en VocaalLAB.

www.vscd.nl

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Els Mondelaers (solist, muzikant, hedendaagse muziek)
Annelies Van Parys (componist, hedendaagse componist, koor)
Muziektheater Transparant (muziektheater, hedendaagse muziek)
Organisaties:Concertgebouw Brugge (muziekorganisaties, concertzaal / organisatie)

Terug Meer nieuws