Nathan Daems Quintet

Categorie:groep / artiest
Gent, 2007
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Nathan Daems, Fulco Ottervanger, Simon Segers, Bart Vervaeck, Sebastiaan Gommeren

Korte beschrijving

Nathan Daems Quintet combineert de lyriek van de klassieke muziek, het vuurwerk van de bop, de intensiteit van de avant-garde en laat zich graag inspireren door Joe Henderson, Wayne Shorter en McCoy Tyner. Geen uitgemolken formules, maar jazz met elementen uit zigeunermuziek en Indische klassieke muziek.

Biografie

Nathan Daems vindt in de speelse pianist Fulco Ottervanger een spitsbroeder voor een fris en meeslepende kwintet. Samen met enkele andere muzikanten van het Conservatorium Gent richten ze in het najaar 2007 het Nathan Daems Quintet op. In 2010 winnen ze de wedstrijd Jong Jazztalent Gent, toeren ze langs het Belgische clubcircuit in het kader van Jazzlabseries en brengen ze in 2011 hun debuutalbum 'Praten dialect' uit op het W.E.R.F. label.

Dit kwintet brengt een hedendaagse versie van jazz met stevige improvisaties en eigen composities van Nathan Daems en Fulco Ottervanger. Ze verraden een heel brede muzikale interesse maar hebben toch altijd een heel persoonlijk en origineel karakter. Je hoort invloeden van de reuzen zoals Joe Henderson en McCoy Tyner maar er sijpelen ook elementen binnen uit Indische klassieke muziek, zigeunerklanken en klassieke muziek. Je hoort een muziek die warm, dromerig, teder maar tevens energiek en opzwepend kan zijn.

 

  • Nathan Daems: Tenor saxophon & soprano saxophone
  • Fulco Ottervanger: Piano and keys
  • Bart Vervaeck: Guitar
  • Simon Segers: Drums
  • Sebastiaan "Bas" Gommeren: Double Bass

 

Selectieve discografie

Praten dialectPraten dialect (2011)
Jazz
Nathan Daems Quintet