Babs Jobo

Categorie:muzikant
01.02.1970
Genre(s):Wereldmuziek
Instrument(en):percussie
Huidig/voormalig lid van:Wawadadakwa, Belgian Afrobeat Association, Brassafrik, Shakara United, Saxafabra

Biografie

Babs Jobo is geboren te Accra (Ghana) op 1 februari 1970 als 'Yussif Iddrisu Jobo'. Al sinds zijn negende levensjaar speelt hij djembe. Hij was als kind niet alleen gefascineerd door ritme en djembe, maar hij wou ook weten hoe de wijde wereld eruit zag. Door deze nieuwsgierigheid besloot hij om Europa te verkennen.

Toen hij in 1991 in Europa aankwam, had hij er meer dan ooit zin in om zich professioneel bezig te houden met muziek. Hij kwam in contact met de senegalese band: Mambambe, waar hij even later djembe, talking drums en conga bespeelde.

In 1993 werd Babs opgenomen in de percussiegroep Kolya. Daar kreeg hij de creatieve ruimte om meer eigen muziek te componeren. Hij schreef religieus geinspireerde teksten in zijn moedertaal Tchamba. De muziek van Kolya was erg ritmisch en dansbaar.
Na een onvergetelijke ervaring in de tijdelijke big band The Belgian Afro beat Association, speelde Babs vanaf 2005 mee in Wawadadakwa. Zij maakten een tournee door Europa en brachten twee succesvolle albums uit.
In die tijd droomde Babs ervan om zijn eigen composities aan het grote publiek te kunnen voorstellen. Even later repeteerde hij samen met een drummer, percussionist en gitarist.
Een jaar later, in 2006, ontstond zijn nieuwe groep Wagpe Kaso. Memife is hun recentste album. Wagpe Kaso kan je omschrijven als traditionele West-Afrikaanse muziek met religieus geinspireerde teksten en invloeden van funk, soul and jazz.
Babs is niet alleen de bandleader van Wagpe Kaso, maar hij speelt ook mee in twee andere groepen nl. Saxafabra en Marocanbrass. Saxafabra is een jazz ensemble die onlangs een nieuw album uitbracht, in co-productie met VRT.
Marocanbrass is een brass band met een mix van Noord en West-Afrikaanse percussie en westerse hoorns.

Naast Wagpe Kaso, Saxafabra en Marocanbrass speelt Babs ook in SO, een Afrikaanse percussiegroep, door hem opgericht en geleid. Sinds een jaar werkt SO samen met Wadokyo, een japanse percussiegroep. Percussie blijft zeker en vast Babs eerste liefde en passie. Op dit moment is Babs zelfs bezig met een splinternieuw muzikaal project!