Johannes Regis

Categorie:componist
1430 - 1485

Korte beschrijving

Zuid-Nederlands componist, polyfonist

Biografie

Regis studeerde naar alle waarschijnlijkheid aan de universiteit van Leuven en zou eventueel van Antwerpen afkomstig zijn. Hij kwam langdurig in contact met Binchois en Dufay en werd door Tinctoris als één van de vijf belangrijkste componisten van zijn tijd genoemd.

Vanaf 1485 is hij terug te vinden in Soignies en aan de andere kerken van het grote bisdom Kamerijk.Soignies was een nogal belangrijk muziekcentrum met hechte banden met het Bourgondiche hof. Na vele jaren in de Bourgondische kapel te hebben gewerkt, werd Binchois in 1453 door hertog Philips de Goede te werk gesteld bij de 'provoost' van St. Vincent, waar hij tot aan zijn dood in 1460 bleef. Binchois en Regis werkten dus rond 1450 in hetzelfde kapittel en in omstandigheden die een zekere vorm van leraar-leerlingrelatie begunstigden. Regis was toen immers nog heel jong, terwijl de veel oudere Binchois toen één van de meest beroemde componisten van Europa was.

Enkele weken na de dood van Binchois kwam Regis in contact met Dufay. In november 1460 werd Regis de plaats van koormeester in de befaamde Kathedraal van Cambrai aangeboden. Dufay die aan het hoofd van de muziekinstellingen ter plaatse stond, leidde 2 jaar land de onderhandelingen in een poging om regis over te halen, maar hij bleef ten slotte in Soignies. Hij werd er Scholasticus, dit tot aan zijn dood in 1496.

In 1463 leidde hij het koor van de kathedraal te Antwerpen.

In 1474 werd hij priester en in 1481 verkreeg hij een canonicaat in Soignies.

Er zijn heel weinig werken van deze componist terug gevonden niettegenstaande hij een beroemdheid was in zijn tijd.

Selectieve discografie als componist

The birth of the violinThe birth of the violin (2013)
barok, oude muziek
Baptiste Romain, Jacob Obrecht, Baptiste Romain, Josquin Desprez, Le miroir de musique, Johannes Ghiselin-Verbonet, Johannes Regis, Enguaerandus Juvenis (...)
Johannes Regis - Opera OmniaJohannes Regis - Opera Omnia (2009)
oude muziek
The Clerks' Group, Johannes Regis
LUMINA -  Christmas around the 1500'sLUMINA - Christmas around the 1500's (2006)
oude muziek
Jan Van Outryve, Liam Fennelly, Piet Stryckers, Patrick Denecker, Capilla Flamenca, Alexander Agricola, Gerard Van Turnhout, Antoine Brumel (...)
L'Homme Armé - oorlog als muzeL'Homme Armé - oorlog als muze (2004)
oude muziek
Ensemble Polyfoon, Lieven Deroo, Guillaume Dufay, Warre Borgmans, Johannes Regis, Giacomo Carissimi, Antoine Brumel, Josquin Desprez (...)