LUMINA - Christmas around the 1500's

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Alexander Agricola, Gerard Van Turnhout, Antoine Brumel, Pierre De la Rue, Johannes Ghiselin-Verbonet, Johannes Regis, Heinrich Finck, Philippe Verdelot, anoniem
Uitvoerder(s):Jan Van Outryve, Liam Fennelly, Piet Stryckers, Patrick Denecker, Capilla Flamenca
Label(s):Eufoda
Label code:1366
Distributeur:Codaex
Releasedatum:2006
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001533
Genre(s):oude muziek

Info

Sinds mensenheugenis wordt de komst van de Verlosser of Messiah uitbundig bezongen in zowel de intimiteit van de huiskamer als rondtrekkend langs de straten of in de kerken: het is een feest vol verwachting en kinderlijke blijheid. Dit is meteen de toon van dit unieke repertoire dat al meer dan 500 jaar de tijd doorstaat.
Het intieme Manuscript II 270 uit de Koninklijke Bibliotheek te Brussel is het centrale vertrekpunt voor deze CD. Dit unieke handschrift uit de 15de eeuw bevat eenvoudige meerstemmige zettingen van alomgekende kerstliederen in een typische vermenging van de volkstaal met het Latijn.
Deze intieme kerstliederen worden in een aantal grote complexe kerstmotetten geniaal verweven met het meest gekende gregoriaanse advents-repertoire van de Rooms Katholieke traditie. Zowel Antoine Brumel, Johannes Regis als Heinrich Finck componeerden zo enkele polyfone meesterwerken.
Sinds 2005 werkt Marnix De Cat, de contratenor van de Capilla Flamenca, met een tiental jongens en meisjes om hen in de rijke wereld van de vocale polyfonie in te wijden. Omdat van oudsher kerstliederen nauw verbonden zijn met kinderstemmen vertolken de Pueri op deze CD eenstemmige liederen en ook de hoge bovenstemmen in de meerstemmige composities.
Hiernaast wordt er aandacht besteed aan instrumentale bewerkingen van dit kerstrepertoire van omstreeks 1500: klanken van eeuwen geleden die vandaag nog herkenbaar leven thuis, in de kerk en op straten en pleinen tijdens gezellige kerstmarkten.

Track-info

In Annunciatione Domini:
1. Anoniem: Laet ons mit herten reynen
2. Agricola Alexander: Mijn herten troest
3. Finck Heinrich: Rorate caeli
4. Anoniem: Maria sart, van edeler art
5. Van Turnhout Gerard: Angelus Domini
6. Verdelot Philippe: Beata es Virgo Maria
In nativitate Domini:
7. Anoniem: Puer nobis nascitur
8. Brumel Antoine: Noe, noe
9. Finck Heinrich: Puer natus est
10. De la Rue Pierre: Kyrie, Christe, Kyrie
In Circumcisione Domini:
11. Anoniem: Magnum nomen Domini
12. Finck Heinrich: Ecce advenit
13. Ghiselin-Verbonet Johannes: Carmen in sol
14. Adriaensen Emanuel: Slaepen gaan
15. Regis Jean: O admirabile commercium


Tore Denys (tenor), Capilla Flamenca, Pueri o.l.v. Marnix De Cat; Jan Van Outryve (luiten), Liam Fennelly, Thomas Baeté, Piet Stryckers (viola da gamba), Patrick Denecker (blokfluiten, doedelzak)

Perscommentaren

*****
Capilla Flamenca has always had the gift of discovering and bringing to life rarely heard repertoire and placing it within an interesting context. With this utterly delightful recording of Christmis music, it triumphs again....The exuberant performance, complete with pueri, makes a perfect end to a magnificent recording.
(Goldberg nr. 49 2007, p. 88)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Lumina (12.2007)