Waldo Geuns

Categorie:manager/zakelijk leider, muzikant, solist
07.11.1981
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme, romantiek, barok, klassiek crossover
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:Ensemble Pont d'Art, Duo Doppio Stile

Korte beschrijving

De pianist en musicoloog Waldo Geuns streeft naar een interactie tussen pianomuziek en andere kunstdisciplines, waarbij een specifiek genre via onverwachte invalshoeken wordt benaderd.

Biografie

Waldo Geuns is actief als pianist, filosoof en musicoloog, drie disciplines die hij onlosmakelijk met elkaar verbindt binnen al zijn artistieke projecten. Zijn pianospel is gekend voor zijn meeslepende en doordachte muzikaliteit en virtuositeit. Tegelijkertijd zorgt Waldo bij ieder optreden voor een vernieuwende concertervaring. Al vertellend brengt hij je als luisteraar nieuwe filosofische en emotionele inzichten bij, spreekt hij over het verhaal achter de muziek, en vertaalt hij de muziek van het verleden naar onze eigen beleving. Daarnaast combineert hij vaak klassieke muziek met andere disciplines zoals mode, dans, literatuur, jazzmuziek, paardenshows,… wat leidde tot succesvolle Belgische concerttournees. Tijdens zijn louter musicologische gastlezingen – voor cultuurinstellingen of op Radio 1 en Radio Klara – blijft zijn passie voor piano en filosofie nooit onopgemerkt.

Als muzikant vormde hij zich bij pianisten als Jan Michiels, Hans Leygraf en André De Groote, en vervolmaakt hij zich nog steeds bij de Poolse pianist-pedagoog Wieslaw Szlachta. Tijdens zijn jonge carrière werd hij beloond met prijzen zoals de prestigieuze Prijs Burgemeester Paul Meyers en werd hij benoemd tot huismuzikant van het Hollands College. In dit Leuvense universiteitsgebouw geeft hij jaarlijks enkele lecture-recitals. Naast zijn carrière als solist werkt hij ook graag in kamermuziekverband. Zo is Waldo lid van het Leuvense Pianotrio De Drij Coppen (met violist Hugh Desmond en cellist Stijn Kuppens) en vormt hij met violist en filosoof Hugh Desmond het filosofisch-muzikale Duo Doppio Stile.

Dankzij zijn originele benadering van muziek kreeg Waldo de kans op te treden in de grote concertzalen van België en in het buitenland zoals in Amuz en DeSingel te Antwerpen, Bozar en Flagey te Brussel en het Mozarteum in Salzburg. Ook was hij te gast op de meest uiteenlopende muziekfestivals zoals Festival Ten Vrede, Festival van Vlaanderen B-Classic (Limburg), Jazzathome, Sopra la Musica Festival of Gentse Vleugels, en concerteerde hij met orkesten zoals het Limburgs Kamerorkest, Limburgs Orkest Jeugd en Muziek, Frascati Symphonic, het Hasselts Symfonieorkest of SymphoniaASSAI, onder leiding van dirigenten zoals Wouter Lenaerts, Kris Stroobants, Koen Dries, Willy Claes en Pierre Bartholomée.

Naast zijn muzikale activiteiten deelt hij zijn muziekbeleving graag op papier. Voortvloeiend uit zijn studies muziekschriftuur (Koninklijk Conservatorium Brussel), musicologie en filosofie (KU Leuven), schrijft hij regelmatig programmateksten, persteksten voor cultuurmagazines zoals Staalkaart en is hij redacteur van het Flagey te Brussel.

Selectieve discografie

Cuentos de AmorCuentos de Amor (2018)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Waldo Geuns, Enrique Granados, Waldo Geuns

Selectieve discografie als componist

Cuentos de AmorCuentos de Amor (2018)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Waldo Geuns, Enrique Granados, Waldo Geuns

Auteur van

Interview met Peter Swinnen
Interview met Peter Swinnen

Selectieve discografie als medewerker

Cuentos de AmorCuentos de Amor (2018)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Waldo Geuns, Enrique Granados, Waldo Geuns

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Prijs burgemeester Meyers gaat naar Waldo Geuns (22.03.2011)
Organisaties:Sopra la Musica vzw (onafhankelijke organisator)