Pieter Stas

Categorie:muzikant, oude muziek, solist
Genre(s):20ste eeuw
Instrument(en):cello, zang
Contact van:Goeyvaerts Strijktrio
Huidig/voormalig lid van:Goeyvaerts Strijktrio

Korte beschrijving

Cellist, zanger

Biografie

Pieter Stas’ muzikale carrière begon als zanger in het koor “In Dulci Jubilo” als knaap, volgde aan de muziekacademie van Sint-Niklaas cello bij Jan Pas en daarna bij Jan Bontinck. Zijn opleiding voor cello genoot hij nadien aan de conservatoria van Gent en Antwerpen bij France Springuel en Ilja Laporev. Hij behaalde in 1997 het diploma meester in de muziek voor cello en kreeg tevens de begeerde vermelding “Finaliteit Kamermuziek”. Hij volgde masterclasses bij onder andere Anner Bylsma, Pieter Wispelwey, Sigiswald Kuyken en Europees Barokorkest. Volgde daarnaast ook zanglessen bij Lucienne Van Deyck. Behaalde prijzen voor kamermuziek in de masterclass van het Italiaanse pianotrio Voces Intimae (Zumaia-Spanje). Hij is regelmatig als cellist actief bij Spectra Ensemble en het theatergezelschap Bronstig Veulen.
Naast cellist is hij ook actief als zanger , dit als lid van Europees Jeugdkoor, Wereld Jeugdkoor en het Vlaams Radiokoor, Huelgas Ensemble en is daarnaast dirigent van het vrouwenkoor Ariante te Puurs.
Als lesgever is hij momenteel verbonden aan de muziekhumaniora te Gent en de muziekacademies van Bornem en Willebroek. Pieter Stas bespeelt een kopie van de 'Servais'-Stradivarius, gemaakt door Frans Stas

Selectieve discografie

String TriosString Trios (2010)
20ste eeuw
Goeyvaerts Strijktrio, Kristien Roels, Kris Matthynssens, Pieter Stas, Anton Webern, Arnold Schönberg, Alfred Schnittke
Jongen - Ysaÿe - De Meester - String TriosJongen - Ysaÿe - De Meester - String Trios (2006)
20ste eeuw
Kristien Roels, Kris Matthynssens, Pieter Stas, Goeyvaerts Strijktrio, Louis De Meester, Eugène Ysaye, Joseph Jongen
Miniaturen voor archipelMiniaturen voor archipel (2000)
20ste eeuw
Kris Matthynssens, Pieter Stas, Goeyvaerts Strijktrio, Jan Van Landeghem, Bart Meynckens, Stefaan De Bruyne, Bart Van Kerchove, Boudewijn Buckinx (...)
Op de klank af - volume 1Op de klank af - volume 1 (1998)
barok, classicisme, romantiek
Roel Dieltiens, Andrea Gabrieli, Pieter Stas, Johann Sebastian Bach, Adrien-François Servais, Robert Kohnen, Girolamo Frescobaldi, Wieland Kuijken (...)

Selectieve discografie als medewerker

English royal funeral musicEnglish royal funeral music (2013)
barok
Vox Luminis, Henry Purcell, Lionel Meunier, James Paisible, Thomas Tollet, Les Trompettes des plaisirs, Thomas Morley, Lingua Franca (...)