Pieter Stas

Categorie:muzikant, oude muziek, solist, hedendaagse muziek
Genre(s):20ste eeuw
Instrument(en):zang, cello
Contact van:Goeyvaerts Strijktrio
Huidig/voormalig lid van:Goeyvaerts Strijktrio

Korte beschrijving

Cellist, zanger

Biografie

Pieter Stas begon zijn carrière als jongenssopraan in het koor In Dulci Jubilo (nu bekend als het Flanders Boys Choir). Hij studeerde cello aan de conservatoria van Gent en Antwerpen bij France Springuel en Ilja Laporev. In 1997 behaalde hij zijn masterdiploma muziek voor cello met de onderscheiding "Finaliteit Kamermuziek". Hij is actief als cellist en zanger. Pieter Stas werd geselecteerd door het European Youth Choir en het World Youth Choir. Als zanger ligt zijn passie bij de muziek van de polyfonisten. Tijdens de jaarlijkse Cappella Pratensis Summerschool deelde hij zijn kennis over het zingen van muziek uit de chansonniers met mensurale notatie. Momenteel is hij actief als zanger bij Capella Reial de Catalunya en Vox Luminis. Verschillende opnames van deze ensembles zijn bekroond met Gramophone Awards, Diapasons d'Or en een Diapason Découverte.

Pieter Stas is medeoprichter van het Goeyvaerts Strijktrio. Dit strijktrio, opgericht in 1997, richt zich uitsluitend op het repertoire van de 20e en 21e eeuw. Het trio streeft naar authenticiteit in hun uitvoeringen en raadpleegt vooraanstaande musici en componisten, zoals Alexander Ivashkin, Giya Kancheli, Henk Guittart, Sofia Gubaidulina, Alexander Knaifel, Arvo Pärt, enz. Dit heeft geleid tot prachtige opnames, waaronder strijktrio's van Arnold Schoenberg, Anton Webern, Henryk Górecki en Alfred Schnittke, evenals het Stabat Mater van Arvo Pärt. Deze opnames zijn verschillende keren bekroond (Edison, Gramophone cd of the Month). Het Goeyvaerts Strijktrio werd ook bekroond met de Klara-prijs voor het beste ensemble en de Cultuurprijs van de stad Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen, België). Het Goeyvaerts Strijktrio wil een eerbetoon brengen aan een van de grootste Belgische componisten, Karel Goeyvaerts (1923-1993). Niet alleen door zijn naam te dragen, maar ook door eenzelfde mentaliteit te adopteren die elke compositie als een autonome entiteit beschouwt, ver weg van dogma's die voortdurend in twijfel worden getrokken.

In oktober 2018 heeft het ensemble een trio in première gebracht dat speciaal voor hen is geschreven door Charles Wuorinen. Deze creatie vond plaats in het Guggenheim Museum in New York.

Pieter Stas is artist-in-residence aan het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen).

Pieter Stas bespeelt een cello van Charles François Darche uit 1847 met een strijkstok van "Darche à Bruxelles" uit 1931, afkomstig uit het atelier van Sartory, die aan hem is geschonken.

Selectieve discografie

String TriosString Trios (2010)
20ste eeuw
Goeyvaerts Strijktrio, Kristien Roels, Kris Matthynssens, Pieter Stas, Anton Webern, Arnold Schönberg, Alfred Schnittke
Jongen - Ysaÿe - De Meester - String TriosJongen - Ysaÿe - De Meester - String Trios (2006)
20ste eeuw
Kristien Roels, Kris Matthynssens, Pieter Stas, Goeyvaerts Strijktrio, Louis De Meester, Eugène Ysaye, Joseph Jongen
Miniaturen voor archipelMiniaturen voor archipel (2000)
20ste eeuw
Kris Matthynssens, Pieter Stas, Goeyvaerts Strijktrio, Jan Van Landeghem, Bart Meynckens, Stefaan De Bruyne, Bart Van Kerchove, Boudewijn Buckinx (...)
Op de klank af - volume 1Op de klank af - volume 1 (1998)
barok, classicisme, romantiek
Roel Dieltiens, Andrea Gabrieli, Pieter Stas, Johann Sebastian Bach, Adrien-François Servais, Robert Kohnen, Girolamo Frescobaldi, Wieland Kuijken (...)

Selectieve discografie als medewerker

English royal funeral musicEnglish royal funeral music (2013)
barok
Vox Luminis, Henry Purcell, Lionel Meunier, James Paisible, Thomas Tollet, Les Trompettes des plaisirs, Thomas Morley, Lingua Franca (...)

Verwante items in de databank

Externe links:LinkedInpagina van Pieter Stas