Johan Huys

Categorie:muzikant
Gent, 23.04.1942
Genre(s):barok, classicisme
Instrument(en):klavecimbel, orgel, pianoforte

Korte beschrijving

klavecinist, organist

Biografie

Johan Huys studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent waar hij er in 1962 eerste prijzen voor piano, muziekgeschiedenis en kamermuziek en in 1964 een eerste prijs orgel behaalde.

Zijn belangstelling voor zowel ‘oude’ muziek (vooral 17e en 18e eeuw) als hedendaagse (o.m. elektronische) bracht met zich mee dat hij vanaf 1966 clavecinist werd van het Parnassus-ensemble (Met o.m. O. Van Olmen, blokfluit; Paul Dombrecht, barokhobo; Barthold Kuijken, traverso en Richte van der Meer, cello) dat een decennium lang een belangrijke rol speelde op de Europese barokscène.

In 1969 behaalde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel samen met leden van het Parnassus-ensemble, het Hoger Diploma Kamermuziek (klas Arie van Lysebeth) met de grootste onderscheiding. Tezelfdertijd was hij lid van het ensemble voor hedendaagse muziek ENTEUXIS dat o.m. verbonden was aan het Gentse I.P.E.M en heel wat werk van o.a. K. Goeyvaerts, L. Goethals en R. De Smet creëerde.

Hij gaf vanaf 1962 ook les aan verschillende muziekacademies en was assistent van G. Verschraegen (bij wie hij orgel studeerde) aan de Gentse St. Baafs-Kathedraal.

In 1970 werd hij benoemd als hoofdleraar klavecimbel aan het K.M.C. te Gent. Onder meer Carine Verhenneman, Guy Penson en Philippe Herreweghe behoorden tot zijn leerlingen. Hij verzorgde van dan af talrijke concerten als klavecinist en als organist in binnen- en buitenland. Zowel solistisch als samen met andere musici en ensembles zoals René Jacobs, B. Kuijken, H.M. Linde, G. Penson, Ph. Pierlot, J. Nelson, T. Mertens, P. Peire, het Collegium Vocale, het Ricercar Consort, I Fiamminghi en vele anderen.

In 1982 werd Johan Huys benoemd tot directeur van het Gentse Conservatorium. Een functie die hij uitoefende tot 1996 (Vorming van de Hogeschool Gent).
Hij stichtte er o.m. de afdeling Jazz en Lichte Muziek, instrumentenbouw en de v.z.w. Muzikon die van 1985 tot 1996 de jaarlijkse internationaal alom gewaardeerde ‘Week van de Hedendaagse Muziek’ organiseerde.

Was van 1986 tot 1988 was hij tevens adviseur Schone Kunsten van de toenmalige Vlaamse Gemeenschapsminister van Cultuur, Patrick Dewael.
Sedert 1977 is hij jurylid en juryvoorzitter van de internationale klavecimbel-, orgel- en musica-antiqua wedstrijd te Brugge in het kader van het ‘MAFestival’.

De gepensionneerde Johan Huys is lid van de raad van bestuur van het Festival van Vlaanderen Brugge en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Orpheus-instituut dat verantwoordelijk is voor de posthogeschoolvorming muziek in Vlaanderen. Hij is niet meer actief als muzikant.

Selectieve discografie

Grokking ImprovisationsGrokking Improvisations (2019)
21ste eeuw / hedendaags
Arne Deforce, Arne Deforce, Johan Huys, Johan Huys
For Two To PlayFor Two To Play (2005)
barok, classicisme
Guy Penson, Johan Huys
Motetten & Kantaten der Bach FamilieMotetten & Kantaten der Bach Familie (2002)
barok
Collegium Vocale Gent, Philippe Malfeyt, Johan Huys, Guy Penson, Johann Bach, Johann Michael Bach, Johann Christoph Bach, Johann Sebastian Bach (...)
Trompet en OrgelTrompet en Orgel (1998)
barok, classicisme, romantiek
Jeremiah Clarke, Theo Mertens, Johan Huys, Johann Sebastian Bach, Joseph-Hector Fiocco, Franz Schubert, Henry Purcell, Charles Gounod (...)
Haydn Joseph - Pianoforte Sonatas Vol. 2Haydn Joseph - Pianoforte Sonatas Vol. 2 (1997)
classicisme
Johan Huys, Joseph Haydn
Haydn Joseph - Pianoforte Sonatas Vol. 1Haydn Joseph - Pianoforte Sonatas Vol. 1 (1997)
classicisme
Johan Huys, Joseph Haydn
Sfeerliederen van SchubertSfeerliederen van Schubert (1994)
romantiek
Johan Huys, Karel Aerts, Peter Pieters, The Malufi Singers, Franz Schubert
C.Ph.E. Bach, J. Haydn, W.A. Mozart - Works on Tangent PianoC.Ph.E. Bach, J. Haydn, W.A. Mozart - Works on Tangent Piano (1989)
classicisme
Johan Huys, Carl Philipp Emanuel Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn
The Penceler organ at Balen and the Van Peteghem organ at ZeleThe Penceler organ at Balen and the Van Peteghem organ at Zele (1989)
barok
Johan Huys, Samuel Mareschall, Johann Speth, Johann Pachelbel, Carl Philipp Emanuel Bach
Organs of our lady's and St Peter Church  and the Carmelites' church at GhentOrgans of our lady's and St Peter Church and the Carmelites' church at Ghent (1987)
romantiek
Johan Huys, Johann Georg Albrechtsberger, F. Rodriguez, Alexandre Pierre François Boëly, François-Joseph Fétis, Carl Czerny, Oscar Depuydt, Philip Loots (...)

Selectieve discografie als componist

Johan Huys - Ceci n'est pas une passacailleJohan Huys - Ceci n'est pas une passacaille (2021)
21ste eeuw / hedendaags
Guy Penson, Johan Huys
Grokking ImprovisationsGrokking Improvisations (2019)
21ste eeuw / hedendaags
Arne Deforce, Arne Deforce, Johan Huys, Johan Huys

Auteur van

Mozart met voetnoten en knipogen
Mozart met voetnoten en knipogen

Selectieve discografie als medewerker

German Church Cantatas and AriasGerman Church Cantatas and Arias (1992)
barok
René Jacobs, Het Kuijken Consort, Het Parnassus Ensemble
Parnassus EnsembleParnassus Ensemble (1983)
barok
Georg Philipp Telemann, Parnassus ensemble, Georg Friedrich Händel, Baldassare Galuppi, Johann Gottlieb Janitsch, Johann Christian Bach
German Church Cantatas and AriasGerman Church Cantatas and Arias (1979)
barok
René Jacobs, Het Kuijken Consort, Dietrich Buxtehude, Het Parnassus Ensemble, Johann Christian Bach, Georg Philipp Telemann
Boismortier - Geminiani - Dornel - Telemann - FuxBoismortier - Geminiani - Dornel - Telemann - Fux (1976)
barok
Francesco Geminiani, Het Parnassus Ensemble, A. Dornel, Georg Philipp Telemann, Johann Joseph Fux, Joseph Bodin de Boismortier