Johan Huys

Categorie:muzikant
Gent, 23.04.1942
Genre(s):classicisme, barok
Instrument(en):orgel, klavecimbel, pianoforte

Korte beschrijving

klavecinist, organist

Biografie

Johan Huys studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent waar hij er in 1962 eerste prijzen voor piano, muziekgeschiedenis en kamermuziek en in 1964 een eerste prijs orgel behaalde.

Zijn belangstelling voor zowel ‘oude’ muziek (vooral 17e en 18e eeuw) als hedendaagse (o.m. elektronische) bracht met zich mee dat hij vanaf 1966 clavecinist werd van het Parnassus-ensemble (Met o.m. O. Van Olmen, blokfluit; Paul Dombrecht, barokhobo; Barthold Kuijken, traverso en Richte van der Meer, cello) dat een decennium lang een belangrijke rol speelde op de Europese barokscène.

In 1969 behaalde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel samen met leden van het Parnassus-ensemble, het Hoger Diploma Kamermuziek (klas Arie van Lysebeth) met de grootste onderscheiding. Tezelfdertijd was hij lid van het ensemble voor hedendaagse muziek ENTEUXIS dat o.m. verbonden was aan het Gentse I.P.E.M en heel wat werk van o.a. K. Goeyvaerts, L. Goethals en R. De Smet creëerde.

Hij gaf vanaf 1962 ook les aan verschillende muziekacademies en was assistent van G. Verschraegen (bij wie hij orgel studeerde) aan de Gentse St. Baafs-Kathedraal.

In 1970 werd hij benoemd als hoofdleraar klavecimbel aan het K.M.C. te Gent. Onder meer Carine Verhenneman, Guy Penson en Philippe Herreweghe behoorden tot zijn leerlingen. Hij verzorgde van dan af talrijke concerten als klavecinist en als organist in binnen- en buitenland. Zowel solistisch als samen met andere musici en ensembles zoals René Jacobs, B. Kuijken, H.M. Linde, G. Penson, Ph. Pierlot, J. Nelson, T. Mertens, P. Peire, het Collegium Vocale, het Ricercar Consort, I Fiamminghi en vele anderen.

In 1982 werd Johan Huys benoemd tot directeur van het Gentse Conservatorium. Een functie die hij uitoefende tot 1996 (Vorming van de Hogeschool Gent).
Hij stichtte er o.m. de afdeling Jazz en Lichte Muziek, instrumentenbouw en de v.z.w. Muzikon die van 1985 tot 1996 de jaarlijkse internationaal alom gewaardeerde ‘Week van de Hedendaagse Muziek’ organiseerde.

Was van 1986 tot 1988 was hij tevens adviseur Schone Kunsten van de toenmalige Vlaamse Gemeenschapsminister van Cultuur, Patrick Dewael.
Sedert 1977 is hij jurylid en juryvoorzitter van de internationale klavecimbel-, orgel- en musica-antiqua wedstrijd te Brugge in het kader van het ‘MAFestival’.

De gepensionneerde Johan Huys is lid van de raad van bestuur van het Festival van Vlaanderen Brugge en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Orpheus-instituut dat verantwoordelijk is voor de posthogeschoolvorming muziek in Vlaanderen. Hij is niet meer actief als muzikant.

Selectieve discografie

Pergolesi Giovanni Battista - Stabat MaterPergolesi Giovanni Battista - Stabat Mater (1983)
barok
Concerto Vocale, René Jacobs, Dirk Vermeulen, Johan Huys, Giovanni Battista Pergolesi, René Jacobs
Georg Philipp Telemann - Sonates pour Basse de VioleGeorg Philipp Telemann - Sonates pour Basse de Viole (1981)
barok
Philippe Pierlot, Georg Philipp Telemann, Ricercar Consort, Johan Huys, Konrad Junghänel, Anneke Pols
Telemann - Harmonischer Gottes-DienstTelemann - Harmonischer Gottes-Dienst (1981)
barok
Het Parnassus Ensemble, Georg Philipp Telemann, Barthold Kuijken, Janneke Van Der Meer, Paul Dombrecht, Richte van der Meer, Johan Huys, René Jacobs (...)
Parnassus EnsembleParnassus Ensemble (1978)
barok
Barthold Kuijken, Janneke Van Der Meer, Paul Dombrecht, Richte van der Meer, Johan Huys, Georg Philipp Telemann, Georg Friedrich Händel, Baldassare Galuppi (...)
Purcell - Händel - BachPurcell - Händel - Bach (1977)
barok
René Jacobs, Georg Friedrich Händel, Henry Purcell, Johan Huys, Johann Sebastian Bach
G. Caccini - J.H. Kapsberger - S. d'India - D. Mazzocchi - G. FrescobaldiG. Caccini - J.H. Kapsberger - S. d'India - D. Mazzocchi - G. Frescobaldi (1977)
oude muziek, barok
René Jacobs, Giulio Caccini, Johan Huys, Johann Hieronymus Kapsberger, Sigismondo D'india, Domenico Mazzocchi, Girolamo Frescobaldi
Kotter-Froberger-Böhm-Duphly-HaydnKotter-Froberger-Böhm-Duphly-Haydn (1977)
barok, oude muziek, classicisme
Johan Huys, Hans Kotter, Johann Jacob Froberger, Georg Böhm, Hans Buchner, anoniem, Josquin Desprez, Samuel Mareschall (...)
Henri Du Mont - Motets à voix seule - piecès instrumentalesHenri Du Mont - Motets à voix seule - piecès instrumentales (1976)
barok
René Jacobs, Henri Du Mont, Johan Huys, Joseph Woltèche, Janine Rubinlicht, Anne-Marie Hess, Jérôme Lejeune, Ku Ebbinge (...)
Motetti e Sacri canti - a Voce sola (1612-1692)Motetti e Sacri canti - a Voce sola (1612-1692) (1975)
oude muziek, barok
René Jacobs, Girolamo Frescobaldi, Johan Huys, Andrea Gabrieli, Ignatio Donati, anoniem, Steffano Bernardi, Johann Hieronymus Kapsberger (...)

Auteur van

Mozart met voetnoten en knipogen
Mozart met voetnoten en knipogen

Selectieve discografie als medewerker

German Church Cantatas and AriasGerman Church Cantatas and Arias (1992)
barok
René Jacobs, Het Kuijken Consort, Het Parnassus Ensemble
Parnassus EnsembleParnassus Ensemble (1983)
barok
Georg Philipp Telemann, Parnassus ensemble, Georg Friedrich Händel, Baldassare Galuppi, Johann Gottlieb Janitsch, Johann Christian Bach
German Church Cantatas and AriasGerman Church Cantatas and Arias (1979)
barok
René Jacobs, Het Kuijken Consort, Dietrich Buxtehude, Het Parnassus Ensemble, Johann Christian Bach, Georg Philipp Telemann
Boismortier - Geminiani - Dornel - Telemann - FuxBoismortier - Geminiani - Dornel - Telemann - Fux (1976)
barok
Francesco Geminiani, Het Parnassus Ensemble, A. Dornel, Georg Philipp Telemann, Johann Joseph Fux, Joseph Bodin de Boismortier