Fernand Terby

Categorie:dirigent
Brussel, 13.04.1928 - Brussel, 30.09.2004
Genre(s):Klassiek

Biografie

Op 30 september overleed dirigent Fernand Terby. Terby studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij eerste prijzen cello [1948] en kamermuziek [1950] behaalde. Bovendien won hij er in 1950 de Prijs H. Cutsem voor cello. Als cellist speelde hij recitals in binnen- en buitenland en daarnaast speelde hij tenorvedel in het ensemble Pro Musica Antiqua. Met tenor Louis Devos, luitist Michel Podolski en anderen maakte hij onder leiding van Safford Cape in 1953 opnames van werk van Francesco Landino en Jacopa da Bologna, een opname die door het prestigieuze label Archiv Produktion werd uitgebracht.
In 1953 won hij de dirigentenwedstrijd van de Muntschouwburg, waarna hij in het Brusselse Alhambra-theater aan de slag kon. Daar dirigeerde hij vooral operettes en lichte muziek. Drie jaar later won hij ook het dirigentenconcours van de BRT en werd hij benoemd tot dirigent van het Omroeporkest. In 1963 werd hij dirigent van het Variété- en Festivalorkest van de omroep, drie jaar later werd hij eerste dirigent van de BRT en in 1978 werd hij de permanente chef-dirigent van het BRT-Filharmonisch Orkest. Met de omroeporkesten bewees Terby zijn vakmanschap en zijn veelzijdigheid. Zijn repertoire was bijzonder groot én gevarieerd, van lichte muziek tot creaties van nieuwe muziek. Bovendien heeft hij als geen ander radio- en tv-opnames van Vlaamse muziek gemaakt. Dankzij het platenlabel Phaedra werden een aantal van die registraties op cd uitgebracht. Het betreft onder andere opnamen van werk van Frits Celis, Marc Matthijs, Lodewijk Mortelmans, Ernest Van der Eyken en Jef Van Hoof. Van 1972 tot 1980 was Terby docent orkestdirectie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen.

Selectieve discografie

Dirk Brossé - A Portrait in MusicDirk Brossé - A Portrait in Music (2010)
20ste eeuw
Dirk Brossé, The London Philharmonic Orchestra, Dirk Brossé, Philharmonisch orkest van de BRT, Fernand Terby, Nieuw Belgisch Kamerorkest
A retrospective Freddy Arteel & FriendsA retrospective Freddy Arteel & Friends (2009)
big band jazz, barok, 20ste eeuw
Freddy Arteel, Carl Stamitz, Freddy Sunder, Kati Sebestyén, Fernand Terby, Ervin Schiffer, Frédéric Devreese, György Schiffer (...)
Concertos for clarinetConcertos for clarinet (2008)
20ste eeuw
Walter Boeykens, BRTN Filharmonisch Orkest, August Verbesselt, Marcel Poot, Jean Françaix, Fernand Terby
Lodewijk De Vocht - Koorwerken en liederenLodewijk De Vocht - Koorwerken en liederen (2008)
20ste eeuw, romantiek
Koninklijke Chorale Caecilia, Philharmonie van Antwerpen, Symfonisch Orkest van het NIR, Belgian National Orchestra, BRT Koor, Philharmonisch orkest van de BRT, Lodewijk De Vocht, Lodewijk De Vocht (...)
Marc MatthysMarc Matthys (2006)
20ste eeuw
Marc Matthys, Eddie Daniels, Eddy Vanoosthuyse, Vlaams Radio Orkest, Marc Matthys Trio, I Solisti Da Camera, Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, Marc Matthys (...)
Fontyn JacquelineFontyn Jacqueline (2005)
20ste eeuw
Lucienne Van Deyck, Antwerp Symphony Orchestra, BRTN Filharmonisch Orkest, BRTN Koor, Jacqueline Fontyn, Fernand Terby, Léonce Gras
Lodewijk Mortelmans (1868-1952)Lodewijk Mortelmans (1868-1952) (2004)
romantiek
Nina Stemme, Vlaams Radiokoor (VRK), Vlaams Radio Orkest, BRTN Filharmonisch Orkest, Lodewijk Mortelmans, Fernand Terby, Zsolt Hamar
In Flanders' Fields Vol. 33In Flanders' Fields Vol. 33 (2004)
20ste eeuw, romantiek
Vlaams Radio Orkest, Zsolt Hamar, Lodewijk Mortelmans, Vlaams Radiokoor (VRK), Fernand Terby, BRTN Filharmonisch Orkest
Klara in DiestKlara in Diest (2003)
Klassiek
Vlaams Radiokoor (VRK), Piacevole, Jan Van Mol, Carl Van Eyndhoven, La Calendola Amsterdam, Omroeporkest N.I.R., Pieter Leemans, Johan Duijck (...)
Erika Pauwels PortraitErika Pauwels Portrait (2000)
romantiek, classicisme
Erika Pauwels, Marco Bakker, BRT Orkest, Giacomo Puccini, Charles Gounod, Georges Bizet, August de Boeck, Wolfgang Amadeus Mozart (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Omroepdirigent Fernand Terby overleden (04.10.2004)