Chris Mentens

Toon enkel: Chris Mentens, Chris Mentens Jazz Van

Categorie:muzikant
11.09.1957
Genre(s):Jazz
Instrument(en):contrabas (akoestische)
Contact van:Chris Mentens Jazz Van
Huidig/voormalig lid van:Chris Mentens Jazz Van, Chris Joris, Le Trio Perdu, Multitude, Chris Joris Kwartet, No Vibrato

Biografie

Contrabassist-componist Chris Mentens studeerde musicologie aan de KU Leuven, waar hij suma cum laude afstudeerde. Chris is in de eerste plaats autodidact maar studeerde ook met tussenpozen bij Hein Van De Geyn, John Clayton en Ricardo Delfra.

Hij was op te merken aan de zijde van internationale bekenden zoals Mal Waldron, Deborah Brown, Gordon Brisker, Al De Fino en Slide Hampton, maar ook met Gene Connors, Sylvia Droste en Judy Niemack. Maar Chris is wellicht meer bekend als de onovertroffen contrabassist van de diverse formaties rond percussionist Chris Joris. Daarnaast speelt hij in verschillende bands, waarbij Multitude en Hijazz het meest in het oog springen.

Hij vormt een eigen jazz-combo, “The Chris Mentens Jazz Van” met Sam Versweyveld (trompet), Joe Highham (sax), Jan Nihoul (vibrafoon) en Bilou Doneux (drums). De Jazz Van speelt originele composities en arrangementen van Chris Mentens en bracht reeds twee cd’s uit: “Drivin’ with the Chris Mentens Jazz Van” in 2003 en “Burnin’ with the Chris Mentens Jazz Van” in 2007. Ondertussen vervoegde ook gitarist Jacques Pirotton de Jazz Van.

The Chris Mentens Jazz Van heeft een heel eigen geluid. Zweverige vibrafoonpartijen, harmoniërend met jammerende sopraansaxmelodieën en heldere trompetpassages, drijvend op soepel gespeelde basgrooves en subtiel gedrumde, vaak ternaire, Afrikaans getinte ritmes, vormen de hoofdingrediënten van Chris’ nummers.

Selectieve discografie

Burnin' with the Chris Mentens Jazz VanBurnin' with the Chris Mentens Jazz Van (2007)
Jazz
Chris Mentens Jazz Van
Drivin' with the Chris Mentens Jazz VanDrivin' with the Chris Mentens Jazz Van (2003)
Jazz
Chris Mentens Jazz Van
Oratorio IshangoOratorio Ishango (2003)
Chris Joris, Daniel Schell, Fabrice Alleman, Chris Mentens, Chris Joris, Daniel Schell, Choeur Symphonique De Namur, Denis Menier (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
All that jazz! (02.12.2003)