Ivan Meylemans

Categorie:dirigent, solist, muzikant
1971
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Instrument(en):trombone

Korte beschrijving

Top trombonespeler verbonden aan de Concertgebouworkest Amsterdam. Hij is ook de vaste
dirigent van HetKamerorkest en het Amsterdam Wind Orchestra.

Biografie

Ivan Meylemans studeerde trombone, slagwerk, piano en orkestdirectie aan het Lemmensinstituut te Leuven en de conservatoria van Gent en Den Haag.
In 1996 startte Ivan zijn opleiding orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ed Spanjaard en Jac van Steen, waar hij in 2000 cum laude afstudeerde. Vanaf dan komt ook zijn dirigentencarrière in een stroomversnelling.

Wedstrijden & Prijzen
Hij werd laureaat van verschillende internationale dirigentenwedstrijden, zoals het Wereld Muziek Concours 2001 in Kerkrade, het 47e Concours International de Jeunes Chefs d’Orchestre in Besançon en het Internationale Concours van het Orchestre du Radio France in Parijs. In september 2002 won Ivan Meylemans de 2e Internationale Vakhtang Jordania dirigentenwedstrijd in Kharkov (Oekraïne) en amper twee weken later, als kroon op het werk, werd hij finalist van de befaamde Donatella Flick dirigentenwedstrijd in Londen. Hier dirigeerde hij het London Symphony Orchestra in een door publiek en pers gesmaakte uitvoering van Bartók’s Wonderbaarlijke Mandarijn.
In juni 2005 mocht Ivan Meylemans de Prix de Salon in ontvangst nemen. Dit is een aanmoedigingsprijs voor jonge musici van het Koninklijk Concertgebouworkest en bestaat uit een geldsom die besteed moet worden aan de verdere muzikale ontwikkeling van de betreffende musicus. Ivan gebruikte deze prijs gebruik om met ‘het Koper van het Koninklijk Concertgebouworkest’ een cd-opname te maken.


Ivan Meylemans is een veelgevraagde gastdirigent bij gerenommeerde binnen- en buitenlandse kamerorkesten w.o. het voormalig Collegium Instrumentale Brugense, Holland Symfonia, het Rotterdams Kamer Orkest, het Gelders Orkest, het Brabants Orkest, de Beethoven Academie, het Concertgebouw Kamer Orkest, het Symfonie Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Orkest, deFilharmonie, het Radio Symfonie Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.


Sinds het seizoen 2004-2005 tot 2007 fungeerde Ivan bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest als cover-dirigent voor Mariss Jansons. Deze functie leidde hem naast concerten in het eigen “huis” langsheen grote concertzalen in o.a. Luzern (Kultur- und Kongresszentrum), Fukuoka (Acros Fukuoka), Tokio (NHK Hall), Kyoto (Kyoto Concert Hall), Madrid (Auditorio Nacional de la Musica), Lissabon (Coliseu dos Recreios), Wenen (Musikverein), Londen (Barbican & Royal Albert Hall), Birmingham (B’ham Symphony Hall), Berlijn (Philharmonie) en Salzburg (Grosses Festspielhaus). Op het programma stonden werken van Honegger (Symfonie Liturgique), Stravinsky (Petrouchka), R. Strauss (Vier Letzte Lieder), Lutoslawski (Concerto for Orchestra), Brahms (Symfonie nr. 1) en Mahler (Symfonie nr. 6).
Ook assisteerde Ivan Meylemans voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest reeds aan de zijde van befaamde dirigenten zoals Herbert Blomstedt en Markus Stenz in werken van Dvorak, Tchaikovsky, Brahms, Beethoven, Mozart en Brant. Verder verving hij er op het allerlaatste moment Riccardo Chailly en Ingo Metzmacher tijdens repetities van Stravinsky’s Sacre du Printemps en Wagner’s Tannhäuser Ouverture.

Van 2007 tot 2009 koos hij ervoor dirigent te worden van het Collegium Instrumentale Brugense, vandaag Hetkamerorkest.

Hij blijft een veelgevraagd gastdirigent van belangrijke buitenlandse kamer-en symfonisiche orkesten als de Nortdeutsche Philharmonie en het Budapest MAV Symphony Orchestra. Sinds 2009 is hij de vaste chef-dirigent van het Amsterdam Wind Orchestra. De nieuwe garde orkestmusici waaruit het orkest bestaat maakt deel uit van de crème de la crème van de Nederlandse symfonische muziekwereld.

Sinds oktober 2014 is Meylemans dirigent van het Symfonieorkest Luca schools of Arts - Campus Lemmensinstituut.

Selectieve discografie

Brass TooBrass Too (2015)
20ste eeuw, klassiek crossover
Ivan Meylemans, Dmitri Sjostakovich, Detlev Glanert, Henri Tomasi, Astor Piazzolla, Paul Hindemith
Brass of the Royal Concertgebouw OrchestraBrass of the Royal Concertgebouw Orchestra (2007)
20ste eeuw
Koperblazers van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, Willem Van Otterloo, Nick Woud, Hans Werner Henze, William Schmidt, Derek Bourgeois, Ivan Meylemans
Jef Van Hoof (1886-1959)Jef Van Hoof (1886-1959) (2007)
20ste eeuw
Ann De Renais, Ivan Meylemans, Jef Van Hoof
Muziek uit de Gentse conservatoriumbibliotheekMuziek uit de Gentse conservatoriumbibliotheek (2005)
romantiek, 20ste eeuw
Beethoven Academie, Gudrun Vercampt, Geert Baeckelandt, Jan Maebe, Levente Kende, Zeger Vandersteene, Charles-Louis Hanssens (Jeune), François Auguste Gevaert (...)
Demokratie - toekomstDemokratie - toekomst (1991)
20ste eeuw, pop/populair, kleinkunst
Johan Verminnen, Tars Lootens, Ivan Meylemans, Dominique Vanhaegenberg, Dirk Brossé, Tars Lootens, Bert Candries, Dirk Brossé (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Prikkelend frans (15.05.2013)
Orkestlandschap na de slag (02.08.2003)