Jef Van Hoof (1886-1959)

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Jef Van Hoof
Uitvoerder(s):Ann De Renais, Ivan Meylemans
Label(s):Phaedra
Label code:92051
Distributeur:Codaex
Releasedatum:02.02.2007
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001551
Genre(s):20ste eeuw

Info

Dit is de derde Phaedra-CD geheel gewijd aan werk van Jef van Hoof. Een ontdekking is het speelse, dartele en lyrische Divertimento voor trombone en orkest vertolkt door Ivan Meylemans, solo trombone van het Concertgebouworkest.
De dirigent van het Hongaarse orkest op deze cd, Zsolt Hamar, vindt de liederen van Jef van Hoof zó mooi dat hij Ann De Renais verzocht heeft een selectie van Van Hoofs liederen (ook uit die van Volume 44) te zingen tijdens twee concerten, een in Pécs en een in Boedapest, gedurende het Concertseizoen 2007-2008.
De suite uit het eerste bedrijf van de opera ‘Meivuur’ klinkt opgeruimd, blij en levenslustig. Het is een jonge Van Hoof, helemaal anders dan in zijn latere symfonieën.
Jef van Hoof is een volbloed postromanticus, een schilder met warme harmonieën en rijke klankleuren. Zijn Derde Symfonie met als tweede deel een knappe dodenmars en de andere werken op deze cd zijn hiervan een treffend voorbeeld.

Track-info

1. Meivuur: suite
2. Divertimento voor bazuin en orkest
3-6. Vier Giza Ritschl liederen
7. Lentestemming
8-10. Drei Lieder im Volkston
11. Nanoen in huis
12. Volkslied: ik heb u lief
13. De Crans es uutghehanghen
14-17. Symfonie nr. 3 in Es


Ann De Renais (sopraan), Ivan Meylemans (trombone), Pannon Filharmonisch Orkest o.l.v. Zsolt Hamar

Perscommentaren

Een 8/9 in Luister
Op deze sjokvolle cd hoor je het zeer wel spelende Pannon Filharmonisch Orkest onder de jonge dirigent Zsolt Hamar. Het Hongaarse orkest heeft een prachtig volle strijkersklank en warme blazers, heel mooi gekozen voor Van Hoofs lyrische muziek met zijn zwemen van Tsjaikovski en Grieg. Concertgebouworkest-trombonist Ivan Meylemans blaast onnavolgbaar in Van Hoofs Divertimento voor bazuin en orkest; het orkest speelt de Derde symfonie met een lichte toon. Maar het mooist zijn wel de weemoedige Giza Ritschl-liederen, door de bronzen sopraan Ann De Renais. (Anthony Fiumara)
Luister, juni 2007 p. 24

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jef Van Hoof (11.2007)
Van Hoof (06.2007)