Klaas Coulembier

Categorie:componist, muzikant, hedendaagse componist
Ieper, 12.07.1984
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):trompet, piano

Biografie

Klaas Coulembier (12 juli 1984) groeide op in Zillebeke en Ieper. Hij studeerde trompet, piano en muziektheorie aan de Ieperse muziekacademie. Bij de Koninklijke Harmonie Ypriana groeide de interesse voor muziek uit tot een grote passie en zo trok Klaas in 2002 naar Leuven om er musicologie te studeren. In 2006 behaalde hij er zijn licentiaatsdiploma (master) met een thesis over het Concerto voor Orkest van Béla Bartók. Daarna kon hij meteen aan de slag als wetenschappelijk medewerker bij het onderzoekproject The Polytopic Clockwork onder leiding van Prof. dr. Mark Delaere. Dit onderzoek naar hoe componisten in de 20ste eeuw met de parameter 'tijd' omgaan leidde tot een doctoraatsproject van 2009 tot 2013, waarin hij een thesis schreef met de titel 'Multi-temporality. Analyzing simultaneous time layers in selected compositions by Elliott Carter and Claus-Steffen Mahnkopf'. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in internationale vaktijdschriften en stelde hij voor op congressen in België, Nederland, Frankrijk, Engeland, Estland en Italië. Van 2013 tot 2018 bleef hij als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de universiteit. Daarnaast was hij drie jaar gastdocent muziekanalyse in het masterprogramma van LUCA School of Arts (Lemmensinstituut). In december 2018 ontving Klaas de prestigieuze Mgr. Lenaertsprijs van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschap en Kunsten.

Doorheen zijn academische loopbaan besteedde Klaas ook veel aandacht aan het geven van lezingen en het schrijven van teksten over muziek. Hij wordt regelmatig gevraagd door de grote cultuurhuizen in Vlaanderen (Concertgebouw Brugge, deSingel, Amuz, Bozar, ...), verzorgt dagcursussen voor Davidsfonds en Amarant, en geeft af en toe duiding bij radiozender Klara. Sinds 1 oktober 2018 is hij op zelfstandige basis voltijds actief als freelance musicoloog, muziekgraveur en grafisch vormgever.

Door de intense studies naar de muziek van andere componisten werd ook het vuur om zelf te componeren regelmatig aangewakkerd. In 2003, 2006 en 2015 kreeg Klaas diverse onderscheidingen van de Provincie West-Vlaanderen voor zijn composities. In 2014 stond hij mee aan de wieg van Ypress Digital Music Editions, een papierloze muziekuitgeverij met het accent op de blaasmuziek en repertoire voor het deeltijds kunstonderwijs. In 2018 componeerde hij op vraag van Vlamo het verplichte werk voor het Vlamo Open Harmoniekampioenschap op 17 maart 2019.

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)

Auteur van

Hedendaags wordt klassiek 20 jaar Festival van Vlaanderen in Leuven
Hedendaags wordt klassiek 20 jaar Festival van Vlaanderen in Leuven
Dies Irae. Kroniek van het requiemDies Irae. Kroniek van het requiem (2011)
Klassiek
Pieter Bergé, Jan Christiaens, Ignace Bossuyt, Maarten Beirens, David Burn, Pauline Driesen, Katherina Lindekens, Jan Vandenhouwe, Simon Van Damme, Yves Knockaert, Klaas Coulembier, Pieter Mannaerts
Oresteia - Première in Concertgebouw Brugge
Oresteia - Première in Concertgebouw Brugge
Mag er nog gelachen worden?
Mag er nog gelachen worden?

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Rumbekenaar wint Provinciale Prijs voor compositie (12.12.2003)
Externe links:Klaas Coulembier op Facebook
Klaas Coulembier op Instagram
Klaas Coulembier op LinkedIn