Barbara Dex

Categorie:groep / artiest, muzikant
22.01.1974
Genre(s):pop/populair, pop
Instrument(en):zang
Huidige/voormalige leden:Barbara Dex
Huidig/voormalig lid van:Barbara Dex

Korte beschrijving

Dochter van Marc Dex en afgevaardigde van België in 1993 op het Eurovisiesongfestival.

Biografie

Barbara Dex werd geboren op 22 januari 1974. Als dochter van een zingende vader dacht zij niet meteen aan een zangcarriere. Tijdens de zomer van '91 trad zij echter voor het eerst op tijdens de Kempenshow. Ze bracht daar onder andere nummers van Ann Christy, Axelle Red en The Bangles. In het najaar '92 verscheen haar eerste single "Een land" en was ze te gast in enkele radioprogramma's. Ze werd geselecteerd voor de preselecties van Eurosong '93. Op 6 maart '93 won ze tot haar grote verbazing de nationale finale en mocht met de ballade "Iemand als jij" ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Ierland. Net voor haar vertrek naar Ierland al kon Barbara haar eerste album "Iemand" voorstellen. Naast haar eigen liedjes staat op de CD ook een cover van Dan Fogelbergs "Longer"

Ook in Nederland was ze een graag geziene gaste in TV-programma's als "Tineke en De Schreeuw van de Leeuw ". In het welbekende spelprogramma "Hints" was ze de kapitein van het Belgische team.

1994 begon verrassend voor Barbara toen haar platenfirma haar de kans bood om een Engelstalig repertoire uit te bouwen. Eind maart van dat jaar verscheen haar eerste single "True Love", het nummer werd geschreven door Alides Hidding, die in de tachtiger jaren met zijn groep "Time Bandits" enkele hits scoorde in Europa en de Verenigde Staten. Ondertussen weet iedereen dat het album "Waiting for a new moon" kwaliteit van de bovenste plank is. Daardoor gingen er ook met dit album verschillende poorten open om internationaal iets te bewijzen. En van het een kwam het ander. Barbara werd uitgenodigd op het SOPOT Festival '95 te Polen waar zij twee nummers live mocht brengen rechtstreeks uitgezonden op TVP 1 en omringende landen. Zij stond daar op de affiche naast wereldsterren zoals ANNIE LENNOX - VANESSA MAE - CHUCK BERRY ea.

Voor haar tweede Engelstalige album "Tender Touch" is er heel wat internationale belangstelling waardoor materiaal geleverd wordt door artiesten als LULU en TINA ARENA en waar gerenomeerde producers aan meewerken als JAMIE LANE, die een final touch geven aan het album in gekende Londense studio's. Met dit album verbaasde Barbara iedereen, waarop het duet met Paul Michiels (Soulsister) "Leaving This Town" veel bewondering wekte. Dat kwaliteit niet onopgemerkt voorbij ging bleek uit het feit dat Barbara gevraagd werd de titelsong te brengen uit WINDKRACHT 10 een MULTIMEDIA-TV1-TROS-FILMNET serie.

Op 24 Maart 1998 verscheen haar recentste album "Strong" . Een productie van Jamie Lane, opgenomen in Londen. (Jamie Lane - ex drummer van 10CC en Tina Turner) Hieruit onthouden we vooral "Amoureuse" en "Son of a Preacherman" die veel bijval hebben gekend in Wallonie, en grote radiohits werden.

Na een opmerkelijke stilte en inspiratie is er de nieuwe single "All I Wanna Do". Een nummer van Marty Townsend en Michael Schack die ook de produktie voor hun rekening hebben genomen. Opmerkelijk bij deze single is ook de uitspraak van Noel Coward (dichter/schrijver) die tijdens een concert van Marlène Dietrich in de jaren dertig deze woorden sprak : "The modern delusion -that sex is a question of liking."

Aansluitend op deze single is er het album "TIMELESS" a great collection van de 18 beste songs met enkele nieuwe nummers waaronder - Time - Let's make Love, een fantastisch duet met mister Eurosong, Johny Logan, en vele anderen.
Dat Barbara Dex kwaliteit betekent en tijdloos zal zijn, bewijst dit album.

2003 stond in het teken van de gospelmuziek. Een volledig album werd uitgebracht in samenwerking met The Tennessee Gospel Society Singers. In 'Enjoy - A taste of gospel' brengt Barbara een mengeling van traditionals en moderne gospelsongs. Met haar live-band en "The Shadow Voices" verzorgde ze over het hele land zeer succesvolle gospelconcerten.

Intussen was Barbara ook regelmatige gaste in het populaire TV-programma 'De Laatste Show', waar ze deel uit maakte van De Laatste Showband.

In 2004 haalde ze een derde plaats in de finale van Eurosong met het lied 'One Life', een duet met Alides Hidding.

Twee jaar later was Eurosong 2006 opnieuw hét media-gebeuren in Vlaanderen. Barbara nam deel, won haar voorronde en geraakte opnieuw in de finale met het country-rocknummer 'Crazy'. Iedereen had de mond vol over haar knappe verschijning, en de single werd in het voorjaar van 2006 opnieuw een dikke hit.

Onder productionele begeleiding van Marty Townsend wordt in 2006 haar zevende full-album "Blue Eyed Girl" afgewerkt, met daarop het repertoire dat Baraba en haar muzikanten het meest aan het hart ligt. Blue Eyed Girl werd een frisse pop-rock plaat met opvallende country-invloeden, en is haar meest persoonlijke werk totnogtoe.

(Laatste update: april 2006; bron: Barbara Dex)

Selectieve discografie

Dex tot de Tweede MachtDex tot de Tweede Macht (2018)
Populair / Varieté
Barbara Dex
Dex, Drugs & Rock 'n RollDex, Drugs & Rock 'n Roll (2016)
Pop / Rock
Barbara Dex
Barbara DexBarbara Dex (2011)
Pop / Rock
Barbara Dex
Only one meOnly one me (2008)
Pop / Rock
Barbara Dex
Blue-eyed GirlBlue-eyed Girl (2006)
pop
Barbara Dex
TimelessTimeless (2001)
Pop / Rock
Barbara Dex

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
"Zelfs mijn vader moest even wennen aan mijn nieuwe stijl" (06.10.2011)
Oost-Europa laat zich horen (17.05.2004)
Xandee gaat naar Istanbul (16.02.2004)
Staande ovaties voor Will en Will (12.11.2003)
'Ik kan echt genieten nu' (15.02.2003)
België mag voortaan elk jaar deelnemen aan tweedaags Songfestival (29.01.2003)