Peter Hertmans

Toon enkel: Peter Hertmans, Peter Hertmans Trio, Peter Hertmans 4tet

Categorie:muzikant, groep / artiest
Gent, 10.04.1960
Genre(s):Jazz
Instrument(en):gitaar
Huidig/voormalig lid van:Greetings from Mercury, Peter Hertmans 4tet, Peter Hertmans Trio, PHD

Biografie

Peter Hertmans heeft een heel eigen manier van componeren. Hij startte zijn muzikale leven in de muziekacademie van Gentbrugge, waar hij piano studeerde. Tien jaar van zijn leven heeft hij gewijd aan dit instrument, en aan de studie van de muziek van Johann Sebastian Bach in het bijzonder. Dat zindert tot op de dag van vandaag nog na in zijn composities, die nog steeds een beetje vanuit piano-perspectief geschreven worden.

Hij debuteerde in 1981 en speelde de eerste jaren in klassieke jazzformaties met Erik Vermeulen, Jean-Louis Rassinfosse en Dré Pallemaerts, of met Philippe Aerts en Jan de Haas.

Hertmans volgde masterclass jazzgitaar bij Paolo Radoni en studeerde een jaar in Hilversum bij Wim Overgaauw. Hij speelde al een paar concerten op Jazz Middelheim en het Blue Note Records Festival, tourde eerder met JazzLab Series met de groepen Ode for Joe en Greetings from Mercury en reisde met zijn gitaarkoffer naar onder anderen Singapore, Oostenrijk, Polen, New York en Litouwen.

In Wroclaw, Polen, won hij de prijs van Beste Solist op het Jazzfestival in 1990, en datzelfde jaar kaapte hij op het Gaume Jazz Festival de Prijs van het Publiek weg.

In 2002 startte hij een nieuwe samenwerking met Erwin Vann. Samen met Billy Hart en Nic Thys brachten ze in 2006 de cd Stone Sculpture uit op het Mognomusic label, een cd die genomineerd is voor de Klara muziekprijzen 2007.

Nog in 2007 ontvangt Hertmans de compositieprijs jazz van de Belgische Artistieke Promotie van SABAM, de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers. De bekroonde compositie werd het opgelegde werk voor de finalisten van de wedstrijd Jazz Hoeilaart in september 2007 voor jongerenorkesten.

(c) JazzLab Series 2009

Selectieve discografie

AkashaAkasha (2018)
Jazz
Peter Hertmans
Guitar storiesGuitar stories (2016)
Jazz
Kari Antila, Peter Hertmans
Sous les grands arbresSous les grands arbres (2013)
Jazz
Alexandre Furnelle, Peter Hertmans
CadencesCadences (2008)
Jazz
Peter Hertmans 4tet
The other sideThe other side (2004)
Jazz
Peter Hertmans Trio

Auteur van

Peter Hertmans interviewt Frank Vaganée
Peter Hertmans interviewt Frank Vaganée

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Peter Hertmans (12.2006)